Doporučujeme

Vdolky s hruškovými povidly

Vdolky s hruškovými povidly | foto: Apetit

Vdolky s hruškovými povidly

Nejlepší způsob, jak získat prázdné sklenice pro letošní úrodu. Pokud vám už hrušková povidla došla, nahraďte je švestkovými či jablečnými.

NA 10 VDOLKŮ

Příprava: 30 minut, 1 a ¼ hodiny kynutí, 20 minut pečení

* 1 balíček droždí
* 250 ml vlažného mléka
* 1 lžička cukru
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 vejce
* 100 g rozpuštěného másla či sádla, tuk na plech, máslo na potření

Na ozdobu:
* hrušková povidla
* strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr, šlehačka nebo pribinák

1. Z droždí, 150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte ho hodinu kynout.

2. Vykynuté těsto odkrajujte lžící a tvarujte z něj placky vysoké asi půl centimetru. Na vymaštěném plechu je nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vdolky pečte asi dvacet minut dozlatova.

3. Ještě horké vdolky potřete rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je ozdobte vydatným množstvím povidel, tvarohu, cukru, šlehačky nebo pribináčku.

Nejlepší povidla na vdolky:

Hrušky zbavte jádřinců a i se slupkou je rozkrájejte a v hrnci je vařte v troše vody do rozpadnutí. Pak je zpracujte šťouchadlem na brambory na kaši, podle chuti doslaďte a zahustěte strouhaným perníkem.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Horké ovoce pod křupavou pokrývkouHorké ovoce pod křupavou pokrývkou
            Broskvový koláč pod sklemBroskvový koláč pod sklem
            Malinovo-pomerančový pohárMalinovo-pomerančový pohár

           


  • Vybrali jsme pro Vás