NA 10 VDOLKŮ
Příprava: 30 minut, 1 a ¼ hodiny kynutí, 20 minut pečení
* 1 balíček droždí
* 250 ml vlažného mléka
* 1 lžička cukru
* 500 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 vejce
* 100 g rozpuštěného másla či sádla, tuk na plech, máslo na potření
Na ozdobu:
* hrušková povidla
* strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr, šlehačka nebo pribinák
1. Z droždí, 150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte ho hodinu kynout.
2. Vykynuté těsto odkrajujte lžící a tvarujte z něj placky vysoké asi půl centimetru. Na vymaštěném plechu je nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vdolky pečte asi dvacet minut dozlatova.
3. Ještě horké vdolky potřete rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je ozdobte vydatným množstvím povidel, tvarohu, cukru, šlehačky nebo pribináčku.
Nejlepší povidla na vdolky:
Hrušky zbavte jádřinců a i se slupkou je rozkrájejte a v hrnci je vařte v troše vody do rozpadnutí. Pak je zpracujte šťouchadlem na brambory na kaši, podle chuti doslaďte a zahustěte strouhaným perníkem.
OCHUTNEJTE TAKÉ Horké ovoce pod křupavou pokrývkou |