Menu jsme sestavili tak, že byste jej měli s přehledem zvládnout do hodiny. Recepty nejsou náročné na přípravu, v tipech najdete i doporučení, co dělat, když něco neseženete, nebo budete hodně zápasit s časem.
V receptech jsou navíc použity i suroviny, které mají afrodiziakální účinky, takže jsou ideální právě pro zamilované páry. A nezapomeňte dát vychladit víno, do rizota ho spotřebujete jen trochu...
Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy
Ingredience:
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 g mrkve
- řepkový olej
- 1/2 lžičky kurkumy
- zeleninový vývar
- 2 cm zázvoru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 menší červená řepa
- olivový olej
- mořská sůl
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce nalijeme lžíci až dvě oleje, necháme na něm zpěnit cibuli a restujeme. Když začne zlátnout, přidáme česnek (ne dřív, zhořknul by). Přisypeme kurkumu, necháme rozvonět a přidáme mrkev.
- Promícháme, chvíli restujeme, pak přilijeme asi tolik vývaru, aby byla mrkev dostatečně ponořená, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
- Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme ho do polévky a ještě asi pět minut vaříme. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, zředíme vývarem na požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme ozdobenou chipsy z červené řepy, které jsme si připravili takto: řepu oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava. Ještě teplé posypeme mořskou solí.
Tip: Pokud jste na štíru s časem, můžete koupit řepové chipsy už hotové nebo polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky či kurutony.
Šafránové rizoto s chorizem a mušlí svatého Jakuba
Ingredience:
- dvě špetky lžičky šafránu
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 hrnek rýže arborio
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 5 hrnků rybího vývaru
- 400 g mušlí sv. Jakuba
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- chorizo
- 1 lžíce másla
Pracovní postup:
- Šafrán vložíme do mističky a zalijeme horkým vývarem. Necháme stranou.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme rýži, promícháme a chvíli restujeme. Přilijeme víno, promícháme a asi pět minut vaříme, až se alespoň polovina vína odpaří.
- Přilijeme trochu horkého vývaru, aby byla rýže ponořená, promícháme a chvíli vaříme.
- Pak vmícháme vývar se šafránem, promícháme a stále vaříme. Postupně přidáváme po troškách vývar (nemusíme spotřebovat všechen) a promícháváme.
- Když je rýže téměř hotová, vmícháme maso z mušlí svatého Jakuba, opatrně promícháme, přidáme vývar, pokud je třeba a vaříme ještě asi pět minut.
- Úplně nakonec dochutíme solí a pepřem, vmícháme máslo a podáváme s plátky choriza, které jsme mírně ohřáli na nepřilnavé pánvi.
Tip: Pokud neseženete mušle, můžete rizoto připravit s jinými mořskými plody nebo rybím masem. Šafránové rizoto je také skvělé s italskou salsicciou (klobáskou), v tom případě ale použijte jiný než rybí vývar.
Čokoládové fondue s ovocem
Ingredience:
- 300 g čerstvého ovoce (banány, jahody, kiwi, hroznové víno aj.)
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 4 cl kávového likéru
- chilli vločky
Pracovní postup:
- Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (jednohubky).
- Ve vodní lázni v nádobě na fondue ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a promícháme, až se obě ingredience spojí.
- Nádobu přendáme na stolní ohřívač, přilijeme kávový likér a vmícháme chilli. Vidličkami na fondue napichujeme ovoce a namáčíme je v čokoládě.
Tip: K fondue můžete podávat ještě strouhaný kokos, mleté oříšky nebo ozdobné cukrové sypání, které dáte do misek a každý si namáčí své sousto dle chuti.