Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

  0:31aktualizováno  0:31
Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou maličkostí, nebo mu aspoň říct, co pro vás znamená. Největší dojem ale uděláte, když připravíte slavnostní valentýnské menu. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba | foto: Profimedia.cz

Menu jsme sestavili tak, že byste jej měli s přehledem zvládnout do hodiny. Recepty nejsou náročné na přípravu, v tipech najdete i doporučení, co dělat, když něco neseženete, nebo budete hodně zápasit s časem.

V receptech jsou navíc použity i suroviny, které mají afrodiziakální účinky, takže jsou ideální právě pro zamilované páry. A nezapomeňte dát vychladit víno, do rizota ho spotřebujete jen trochu...

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy

Ingredience:

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g mrkve
  • řepkový olej
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • zeleninový vývar
  • 2 cm zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 menší červená řepa
  • olivový olej
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce nalijeme lžíci až dvě oleje, necháme na něm zpěnit cibuli a restujeme. Když začne zlátnout, přidáme česnek (ne dřív, zhořknul by). Přisypeme kurkumu, necháme rozvonět a přidáme mrkev.
  2. Promícháme, chvíli restujeme, pak přilijeme asi tolik vývaru, aby byla mrkev dostatečně ponořená, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme ho do polévky a ještě asi pět minut vaříme. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, zředíme vývarem na požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme ozdobenou chipsy z červené řepy, které jsme si připravili takto: řepu oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava. Ještě teplé posypeme mořskou solí.

Tip: Pokud jste na štíru s časem, můžete koupit řepové chipsy už hotové nebo polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky či kurutony.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlí svatého Jakuba

Ingredience:

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba
  • dvě špetky lžičky šafránu
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 5 hrnků rybího vývaru
  • 400 g mušlí sv. Jakuba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chorizo
  • 1 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Šafrán vložíme do mističky a zalijeme horkým vývarem. Necháme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme rýži, promícháme a chvíli restujeme. Přilijeme víno, promícháme a asi pět minut vaříme, až se alespoň polovina vína odpaří.
  3. Přilijeme trochu horkého vývaru, aby byla rýže ponořená, promícháme a chvíli vaříme.
  4. Pak vmícháme vývar se šafránem, promícháme a stále vaříme. Postupně přidáváme po troškách vývar (nemusíme spotřebovat všechen) a promícháváme.
  5. Když je rýže téměř hotová, vmícháme maso z mušlí svatého Jakuba, opatrně promícháme, přidáme vývar, pokud je třeba a vaříme ještě asi pět minut.
  6. Úplně nakonec dochutíme solí a pepřem, vmícháme máslo a podáváme s plátky choriza, které jsme mírně ohřáli na nepřilnavé pánvi.

Tip: Pokud neseženete mušle, můžete rizoto připravit s jinými mořskými plody nebo rybím masem. Šafránové rizoto je také skvělé s italskou salsicciou (klobáskou), v tom případě ale použijte jiný než rybí vývar.

Čokoládové fondue s ovocem

Čokoládové fondue s ovocem

Ingredience:

  • 300 g čerstvého ovoce (banány, jahody, kiwi, hroznové víno aj.)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 cl kávového likéru
  • chilli vločky

Pracovní postup:

  1. Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (jednohubky).
  2. Ve vodní lázni v nádobě na fondue ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a promícháme, až se obě ingredience spojí.
  3. Nádobu přendáme na stolní ohřívač, přilijeme kávový likér a vmícháme chilli. Vidličkami na fondue napichujeme ovoce a namáčíme je v čokoládě.

Tip: K fondue můžete podávat ještě strouhaný kokos, mleté oříšky nebo ozdobné cukrové sypání, které dáte do misek a každý si namáčí své sousto dle chuti.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.