Vaše recepty a rady. Podzimní nádivka, domácí sádlo a další rodinné poklady

  0:32
Soutěžili jste s magazínem ONA DNES o Bohyni české kuchyně. Vítězné recepty jsme představili v předchozím díle. Přinášíme další rodinné poklady, recepty i rady.

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

BedlyBedlová pomazánka se syrečky

Autor: Karla Kůrková, Tovačov

* 150 g bedel
* 60 g slaniny
* 5 olomouckých syrečků
* 50 g másla
* olej na smažení
* 1 cibule, petrželka

Očištěné a pokrájené houby dusíme na slanině až do vypaření tekutiny. Po vychladnutí je semeleme na masovém strojku společně s olomouckými syrečky.

Okořeníme a společně s jemnou cibulkou a máslem vymícháme na hladkou pomazánku. Tu mažeme na plátky veky a ozdobíme zelenou petrželkou.

Houbové topinky

Autor: Ludmila Sopková, Uherské Hradiště

* 1 kg drobně nakrájených hub
* 1 dl oleje
* 5 cibulí
* 4 paličky česneku (nasekané)
* 3 zelené papriky (nakrájené na proužky)
* 2 červené papriky (nakrájené na proužky)
* pepř, kmín, chilli, sůl, trocha kečupu (nemusí být)

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme houby (5 minut povařené ve slané vodě). Přidáme všechny ostatní suroviny a necháme směs vydusit do zhoustnutí. Směs naplníme do sklenic (cca 7 lahviček od dětských přesnídávek) a 20 minut sterilizujeme. Pomazánka chutná nejlépe na topinkách.

Příloha k masu

Za vyzkoušení stojí i další kaštanový recept výherkyně soutěže, paní Štěpničkové, příloha k masu.

Pečené kaštany rozdrtíme válečkem. Stejné množství rozmrazené zeleninové směsi osmahneme na pánvi, přidáme kaštany a okořeníme mletým zázvorem nebo bílým pepřem.

Sladké kynuté knedlíky s povidlyBáječně nadýchané ovocné knedlíky

Autor: Vlasta Müllerová, Jemnice

Když vaříme ovocné knedlíky v páře na pařáku, stačí jednoduchý trik, aby se nelepily. Pařák vyložíme pečicím papírem, propícháme ho vidličkou, a když se voda vaří, vložíme na papír knedlík.

Tip na povedenou svíčkovou

Autor: Ludmila Brodská, Vsetín

Svíčkovou (pro 4 osoby) nezahuštuji moukou. Při pečení či dušení masa dám hodně zeleniny: 1 velký celer, asi 4 velké mrkve, 1-2 petržele, 1 cibuli, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a tymián. Až je maso měkké, rozmixuji zeleninu, dochutím solí a octem a přidám pouze kysanou smetanu.

Jíška naopak & další tipy

Vlasta Nová, Plzeň:
Jíšku dělám obráceným způsobem: nejprve opražím hladkou mouku a pak teprve rozpouštím máslo. Máslo se nepřepaluje.

Jana Berková, Nová Role:
Abychom zabránili tvorbě plísně, položíme na horkou zavařeninu kulatý kousek celofánu a nalijeme na něj 1 lžičku (u větších nádob více) rumu nebo režné.

Miluše Andrlová, Choceň:
Perník bude vláčnější, pokud do těsta místo mléka přidáte černý čaj.

Ludmila Uhrová, Třebíč: Mleté maso bude šťavnatější a lépe se spojí, když do něj vmícháme syrovou nastrouhanou bramboru.

Vylepšené palačinky

Jana Dvořáková, Děčín

Do palačinkového těsta přidáme trochu sodovky nebo lžíci rumu, těsto je pak nadýchané, je ale třeba nechat ho aspoň hodinu odpočinout, aby mohlo nabobtnat.

Podzimní nádivka do buchet

Autor: Zdenka Tučková, Praha

1/5 kg mrkve jemně nastrouháme a podusíme. Když je šťáva téměř vydušená, zalijeme ji trochou smetany, přidáme 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku pepře a chvíli směs povaříme. Buchty jsou dobré a velice vláčné.

Domácí sádloNejlepší domácí sádlo

Autor: Jiřina Slavíčková, Plzeň

* syrové sádlo (nejlepší jsou ořezy z bůčku)
* sůl, kmín
* 1 bobkový list
* 6 pepřů
* 2-3 nová koření
* 1 polovina lžíce mléka

Syrové sádlo nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, okmínujeme a lehce podlijeme.

Během škvaření sádlo promícháme, když jsou škvarky vyškvařené, sádlo odstavíme a opatrně zamícháme do sádla 1 polévkovou lžíci mléka. Z chladnějšího sádla vyjmeme koření a naplníme ho do sklenic.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Prodej bytu 1+kk, 36 m2
Prodej bytu 1+kk, 36 m2

U Ctěnického Potoka, Přezletice, okres Praha-východ
4 649 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...