Bedlová pomazánka se syrečky
Autor: Karla Kůrková, Tovačov
* 150 g bedel
* 60 g slaniny
* 5 olomouckých syrečků
* 50 g másla
* olej na smažení
* 1 cibule, petrželka
Očištěné a pokrájené houby dusíme na slanině až do vypaření tekutiny. Po vychladnutí je semeleme na masovém strojku společně s olomouckými syrečky.
Okořeníme a společně s jemnou cibulkou a máslem vymícháme na hladkou pomazánku. Tu mažeme na plátky veky a ozdobíme zelenou petrželkou.
Houbové topinky
Autor: Ludmila Sopková, Uherské Hradiště
* 1 kg drobně nakrájených hub
* 1 dl oleje
* 5 cibulí
* 4 paličky česneku (nasekané)
* 3 zelené papriky (nakrájené na proužky)
* 2 červené papriky (nakrájené na proužky)
* pepř, kmín, chilli, sůl, trocha kečupu (nemusí být)
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme houby (5 minut povařené ve slané vodě). Přidáme všechny ostatní suroviny a necháme směs vydusit do zhoustnutí. Směs naplníme do sklenic (cca 7 lahviček od dětských přesnídávek) a 20 minut sterilizujeme. Pomazánka chutná nejlépe na topinkách.
Příloha k masu
Za vyzkoušení stojí i další kaštanový recept výherkyně soutěže, paní Štěpničkové, příloha k masu.
Pečené kaštany rozdrtíme válečkem. Stejné množství rozmrazené zeleninové směsi osmahneme na pánvi, přidáme kaštany a okořeníme mletým zázvorem nebo bílým pepřem.
Báječně nadýchané ovocné knedlíky
Autor: Vlasta Müllerová, Jemnice
Když vaříme ovocné knedlíky v páře na pařáku, stačí jednoduchý trik, aby se nelepily. Pařák vyložíme pečicím papírem, propícháme ho vidličkou, a když se voda vaří, vložíme na papír knedlík.
Tip na povedenou svíčkovou
Autor: Ludmila Brodská, Vsetín
Svíčkovou (pro 4 osoby) nezahuštuji moukou. Při pečení či dušení masa dám hodně zeleniny: 1 velký celer, asi 4 velké mrkve, 1-2 petržele, 1 cibuli, sůl, bobkový list, nové koření, pepř a tymián. Až je maso měkké, rozmixuji zeleninu, dochutím solí a octem a přidám pouze kysanou smetanu.
Jíška naopak & další tipy
Vlasta Nová, Plzeň:
Jíšku dělám obráceným způsobem: nejprve opražím hladkou mouku a pak teprve rozpouštím máslo. Máslo se nepřepaluje.
Jana Berková, Nová Role:
Abychom zabránili tvorbě plísně, položíme na horkou zavařeninu kulatý kousek celofánu a nalijeme na něj 1 lžičku (u větších nádob více) rumu nebo režné.
Miluše Andrlová, Choceň:
Perník bude vláčnější, pokud do těsta místo mléka přidáte černý čaj.
Ludmila Uhrová, Třebíč: Mleté maso bude šťavnatější a lépe se spojí, když do něj vmícháme syrovou nastrouhanou bramboru.
Vylepšené palačinky
Jana Dvořáková, Děčín
Do palačinkového těsta přidáme trochu sodovky nebo lžíci rumu, těsto je pak nadýchané, je ale třeba nechat ho aspoň hodinu odpočinout, aby mohlo nabobtnat.
Podzimní nádivka do buchet
Autor: Zdenka Tučková, Praha
1/5 kg mrkve jemně nastrouháme a podusíme. Když je šťáva téměř vydušená, zalijeme ji trochou smetany, přidáme 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku pepře a chvíli směs povaříme. Buchty jsou dobré a velice vláčné.
Nejlepší domácí sádlo
Autor: Jiřina Slavíčková, Plzeň
* syrové sádlo (nejlepší jsou ořezy z bůčku)
* sůl, kmín
* 1 bobkový list
* 6 pepřů
* 2-3 nová koření
* 1 polovina lžíce mléka
Syrové sádlo nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, okmínujeme a lehce podlijeme.
Během škvaření sádlo promícháme, když jsou škvarky vyškvařené, sádlo odstavíme a opatrně zamícháme do sádla 1 polévkovou lžíci mléka. Z chladnějšího sádla vyjmeme koření a naplníme ho do sklenic.