Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme ze zelí. Vitaminové bomby, které navíc připravíte levně

  0:40aktualizováno  0:40
Hledáte-li v době krize zdroj vitaminů, který rodinný rozpočet nezruinuje, sáhněte po kysaném zelí. Zelenina, která podlehla mléčnému kvašení, má v sobě mimořádné množství vitaminu C a slušný obsah vlákniny i dalších zdraví prospěšných stopových prvků.

Červené zelí s brusinkamiČervené zelí s brusinkami

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

Pro 4 osoby

* 800 g hlávkového červeného zelí
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* 2 lžíce cukru krupice
* 100 ml červeného vína
* 1 bobkový list
* 4 hřebíčky
* 5 kuliček nového koření
* 2 kyselejší jablka
* 2-3 lžíce vinného octa na dochucení
* 4 lžíce zavařených brusinek

1. Zelí rozčtvrtíme, očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Nakrouhané zelí zalijeme vroucí vodou, slijeme a necháme okapat.

2. Cibuli nakrájíme na jemno, zpěníme v kastrolu na rozehřátém sádle, posypeme cukrem, osmahneme a vsypeme spařené zelí. Osolíme, přidáme koření, podlijeme vínem a dusíme asi 15 minut.

3. Potom přidáme na nudličky nastrouhaná oloupaná jablka, ocet, brusinky a zvolna dusíme asi 10 minut, dokud se nevydusí přebytečná voda a zelí není měkké.

Tip
Místo brusinek můžete přidat ostřejší rybízovou zavařeninu a navíc přidat sušené spařené brusinky nebo rozinky. Vinný ocet můžete použít jak bílý, tak červený, popřípadě zelí dochutit trochou citronové šťávy.

Zelný salát se slaninouZelný salát se slaninou

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 hlávka zelí, asi 800 g-1 kg
* sůl
* 1 lžíce kvalitního oleje
* 4-6 lžic jablečného octa, dle chuti
* 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
* menší svazek čerstvého kopru
* 150 g anglické slaniny na kostičky

1. Zelí očistíme, rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na tenké nudličky.

2. Nakrouhané zelí vložíme do mísy, osolíme a promačkáme, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Kopr otrháme ze stonků a jemně usekáme.

3. Zelí ochutíme octem, cukrem a vmícháme usekaný kopr a necháme chvíli odležet. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje do křupava. Opečenou slaninu vmícháme do salátu a podáváme.

Tip
Podávejte s čerstvým tmavým pečivem, jablečný ocet nahraďte bílým vinným octem a místo kopru vmíchejte do salátu usekanou pažitku nebo petrželku.

Zapečené zelí s bramborami a uzenýmZapečené zelí s bramborami a uzeným

Příprava: 30 minut + 25-30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 800 g brambor
* 100 g anglické slaniny
* sůl
* 1 lžíce sádla
* 500 g kysaného zelí
* 10 kuliček jalovce
* 300 g uzeného vařeného masa

1. Brambory omyjeme, vložíme do osolené vody, uvaříme téměř doměkka. Potom brambory slijeme, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Uzené maso také nakrájíme na plátky nebo proužky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

2. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme plátky slaniny a poklademe polovinou brambor, osolíme, na brambory navrstvíme zelí a posypeme jalovcem.

3. Na zelí rozložíme nakrájené uzené maso a překryjeme zbylými bramborami. Povrch osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a zelí není měkké. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli vychladnout a podáváme.

Tip
Zapékat můžete i plátky syrových brambor, syrové brambory však díky kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou. Po krátkém zapečení můžete vše zalít smetanou na šlehání a vše dopéct dozlatova. Použijte nejlépe uzený bůček nebo krkovici, tučnější části se pěkně vyškvaří a pokrm je chutnější.

Polévka z čerstvého zelíPolévka z čerstvého zelí

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření

Pro 4-6 osob

* 1 malá hlávka zelí, asi 500-600 g
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, na jemno
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 1 velký syrový brambor
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 5 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* 200 ml smetany na vaření
* 1 lžíce mleté sladké papriky

1. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, omyjeme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku.

2. Vlijeme vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne.

3. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci tuku krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce hotové polévky.

Tip
Do polévky můžete přidat opečenou klobásu, slaninu či jinou uzeninu a polévku připravit i z kysaného nebo sterilovaného zelí a přidat vařené, na kostičky nakrájené brambory, houby a navíc polévku dochutit česnekem.

Závin s náplní z červeného zelíZávin s náplní z červeného zelí

Příprava: 60 minut + 30-40 minut pečení

Na dva záviny

* 500 g listového těsta
* 1 vejce na potření
* 1 menší hlávka červeného zelí, asi 1 kg
* sůl
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, na proužky
* 1 lžíce cukru krupice
* 1-2 lžíce vinného octa
* špetka skořice
* 1 hruška nebo 1 jablko
* 50 g spařených rozinek
* hrst usekaných vlašských ořechů

1. Zelí očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Pak jej spaříme vroucí vodou a necháme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme cukr, necháme lehce zkaramelizovat a vmícháme zelí.

2. Zastříkneme octem, osolíme, ochutíme skořicí a dusíme pod poklicí asi 10-15 minut. Potom přidáme nastrouhané a oloupané ovoce a dodusíme do měkka tak, aby se odpařila všechna voda.

3. Zelí stáhneme z ohně, vmícháme opláchnuté a spařené rozinky, překrájené ořechy a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na polovinu a postupně vyválíme dva pláty o síle asi 0,5 cm. Na střed každého plátu dáme po celé délce polovinu zelné náplně, konce necháme volné na zahnutí.

4. Delší okraje těsta přehneme přes sebe, kratší okraje stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme. Záviny přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 30-40 minut.

Tip
Závin můžete připravit také z bílého hlávkového zelí podušeného na másle či sádle se solí, pepřem a do náplně vmíchat pokrájenou šunku, sýr apod.

Panenka v kapustovém těstíčkuPanenka v kapustovém balíčku

Příprava: 45 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové panenky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 2 lžíce kvalitního oleje
* 1 menší cibule, na jemno
* 2 stroužky česneku
* hrst sušených hub
* 1 lžíce usekané čerstvé dobromysli
* 100 g anglické slaniny, tenké plátky
* 1 menší hlávka kapusty
* 1 lžíce moučného másla
* trocha worcesteru na dochucení

1. Sušené houby necháme nabobtnat a potom uvaříme doměkka.
Maso rozkrojíme na 4 stejné válečky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na lžíci rozpáleného oleje, aby se maso zatáhlo.

2. Do pánve přidáme lžíci oleje, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme houby, osolíme, opepříme a společně krátce podusíme. Nakonec dochutíme bylinkami. Kapustu povaříme v osolené vodě, zchladíme a rozebereme na jednotlivé listy. Tužší žebra seřízneme.

3. Opečené panenky obalíme plátky slaniny. Kapustové listy rozložíme na 4 obdélníkové pláty, rozdělíme na ně houbovou směs, maso, zabalíme a upevníme režnou nití nebo motouzem. Takto připravené balíčky vložíme do zapékací misky se zbylým olejem a dopečeme 15-20 minut. Hotové maso vyjmeme a necháme odpočinout, aby se chutě a šťávy rozležely. Do šťávy přidáme lžíci moučného másla, osmahneme, zalijeme vývarem z hub, dochutíme solí, pepřem, worcesterem a necháme přejít varem.

Autoři:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.