Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme a pečeme z brambor. S námi budete umět celé menu

  0:29aktualizováno  0:29
Věděli jste, že brambor můžete postavit celé polední menu. Od polévky přes hlavní jídlo až po dezert? Proto přinášíme nejlepší bramborové recepty podle našich babiček.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Bramborák se zelímBramborák se zelím

Příprava: 15 minut + 45 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 700 g oloupaných brambor
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička drceného kmínu
* 2-3 stroužky česneku
* 1 lžíce majoránky
* 2-3 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce
* olej nebo sádlo na smažení

1. Kysané zelí vymačkáme, překrájíme a vložíme do mísy.

2. Brambory nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme k zelí. Promícháme se solí, pepřem, kmínem, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou, moukou a vejcem.

3. V pánvi rozpálíme trochu oleje nebo sádla. Lžící nanášíme postupně na pánev trochu těsta a rozetřeme ho na placičky, které opékáme po obou stranách dozlatova.

4. Upečené bramboráky klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Takto postupně upečeme všechny bramboráky a podáváme.

Tip
Do těsta můžete přidat jemně nakrájenou slaninu, šunku, uzené maso apod. Množství brambor můžete zvýšit.

Krémová bramborová polévkaKrémová bramborová polévka

Příprava: 10 minut + 25-30 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 600 g oloupaných brambor
* 200 g celeru
* 1-1,2 l vody
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 200 ml mléka
* 200 ml smetany 33%
* 4 lžíce sekané petrželky

1. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou, rozmícháme a rozšleháme, osolíme a uvedeme do varu.

2. Mezitím si nakrájíme oloupané brambory a očištěný celer na kostičky, vložíme do vroucí polévky, ochutíme mletým kmínem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut do měkka.

3. Ke konci varu přidáme mléko, stáhneme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.

4. Bramborový krém přecedíme přes jemný cedník, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.

Smetanové bramborySmetanové brambory

Příprava: 30 minut + 45-60 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku
* 500 ml smetany na šlehání
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce solamylu

1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle, aby byly všechny stejně silné.

2. Ve velkém kastrole se silným dnem rozehřejeme máslo a olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a jemně usekaný česnek. Zalijeme většinou smetany, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem a uvedeme k varu.

3. Ve zbylé smetaně rozmícháme škrobovou moučku. Do kastrolu přidáme plátky brambor, zalijeme rozmíchaným škrobem, promícháme a chvíli povaříme, stačí asi 2-5 minut, do mírného zhoustnutí.

4. Do máslem vymazané zapékací formy nebo pekáčku přendáme směs brambor se smetanou, urovnáme povrch a vložíme do předehřáté trouby.

5. Pečeme při mírné teplotě asi 45-60 minut, až brambory změknou a na povrchu jsou opečené do růžova. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a podáváme jako přílohu nebo i samostatný pokrm.

Mandlový koláč s kořenímMandlový koláč s kořením

Příprava: 20 minut + 35-40 minut pečení

Na jeden plech

* 5 žloutků
* 200 g cukru krupice
* šťáva a kůra z 1/2 citronu
* 120 g strouhaných mandlí
* 1/2 lžičky mleté skořice
* špetka tlučeného hřebíčku
* 200 g studených nastrouhaných brambor
* 5 bílků
* 3-4 lžíce strouhanky
* máslo na vytření plechu
* 4 lžíce pomerančové zavařeniny
* 100 g mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou šťávou do pěny.

2. Vmícháme jemně strouhanou kůru z dobře omytého citronu, strouhané loupané mandle, skořici, hřebíček a prolisované brambory. Nakonec do těsta zlehka zamícháme tuhý sníh z bílků a strouhanku.

3. Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný strouhankou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut.

4. Koláč vyjmeme z trouby, potřeme zavařeninou rozmíchanou se lžící horké vody a posypeme mandlovými lupínky.

5. Koláč vložíme zpět do trouby a minutu až dvě zapečeme pod rozpáleným grilem.

Bramborovo-jablečný koláčBramborovo-jablečný koláč

Příprava: 25 minut + 30-40 minut pečení

Na jednu koláčovou formu o průměru 28 cm

* 250 g polohrubé mouky
* 30 g másla
* 250 g teplých strouhaných brambor
* 80 g cukru krupice
* 1 vejce + 1 na potření
* 1 kypřicí prášek do pečiva

Na náplň:
* 2 lžíce strouhanky
* 750 g oloupaných jablek
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce skořice
* 1 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Oloupaná jablka nakrájíme na 1/2 cm silné plátky a promícháme je s citronovou šťávou. Na vále zpracujeme rukama prosetou mouku s kypřicím práškem, máslem, nastrouhanými teplými bramborami, cukrem a vejcem na hladké těsto.

2. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a ihned na pomoučeném vále rozválíme na dvě kruhové placky o něco větší, než je forma s okrajem. Jedním dílem těsta vyložíme vymazané dno i okraje formy, posypeme ho lžící strouhanky, poklademe jablky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a opět pokryjeme zbylými jablky a posypeme cukrem a skořicí. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechna jablka. Nakonec posypeme strouhankou, pokapeme máslem.

3. Jablka překryjeme druhým dílem těsta. Konce podle potřeby seřízneme, ohneme a vytvoříme okraj. Z odřezků vykrájíme ozdobné tvary. Povrch koláče potřeme vejcem, poklademe ozdobami, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut dozlatova.

Tip
Z těsta můžete připravit také dva záviny plněné jablky nebo povidly, mákem, švestkami apod.

3 nejrychlejší kaše

Bramborovou kaši povýší pár ingrediencí na kulinářský skvost

S BYLINKAMI

Pro 4-6 osob

* 1 kg brambor * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl * snítka zelených bylinek

1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.

2. Bylinky posekáme (pažitku, petrželku, estragon atp.). Brambory rozšťoucháme s horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Nakonec vmícháme bylinky.

CELEROVÁ

Pro 4-6 osob

* 800 g brambor * 200 g celeru * 1 jablko * 1 lžíce másla * 200 ml mléka * sůl

1. Oloupané brambory dáme vařit s očištěným celerem do osolené vody. Po 15 minutách přidáme oloupané a nakrájené jablko.

2. Vodu z brambor slijeme, přidáme horké mléko s máslem a vše rozšťoucháme na jemnou kaši.

SMETANOVÁ

Pro 4-6 osob

* 1 kg brambor * 150 ml šlehačky * 1 lžíce másla * slepičí vývar (může být z kostky) * sůl

1. Brambory oloupeme a uvaříme ve slepičím vývaru.

2. Většinu vývaru slijeme, ale cca 1 dl necháme v hrnci, přidáme šlehačku, máslo a vše rozšťoucháme dohladka a vyšleháme metlou. Podle chuti dosolíme.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.