Doporučujeme

Šneci se šunkou a rajčaty

Šneci se šunkou a rajčaty | foto: Stockfood.cz

Variace na pizzové pochoutky nejen pro děti

  • 1
Máme pro vás pět variací na nejslavnější italskou specialitu. Pizzu totiž milují děti na celém světě, a pokud jim ji ozdobíte podle jejich gusta, zaručeně po ní nezůstane ani drobeček.

Kočičí langoše a la pizzaKočičí langoše a la pizza

Pro 4-6 osob

Příprava: 60 minut, včetně zdobení a smažení

* 500 g hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 kostky droždí
* 1 lžička cukru krupice
* 50 ml mléka
* 150 ml kyselého mléka nebo podmáslí
* vlažná voda dle potřeby, asi 150-200 ml
* olej na smažení + na potření rukou při zpracování těsta
* kečup na potření, dle chuti
* 2 vejce, vařená natvrdo
* svazek pažitky
* hrst černých oliv bez pecek
* 1 žlutá paprika

1. Z droždí, vlažného mléka, cukru a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, vlijeme vykynutý kvásek, kyselé mléko nebo podmáslí a podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Zpracujeme vařečkou a rukama nebo v robotu v hladké nelepivé a pružné těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut vykynout.

2. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky a rukama z nich utvoříme placky o průměru asi 10-15 cm. Ruce si můžeme při práci s těstem potřít olejem, bude se pak méně lepit a snadněji roztahovat. Na plotně rozpálíme vyšší pánev a přilijeme do ní vrstvu oleje. Placky smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a necháme okapat na papírových ubrouscích. Můžeme je ale také upéct dokřupava v troubě.

3. Papriku omyjeme, zbavíme semeníku a nakrájíme na trojúhelníčky a proužky. Langoše potřeme kečupem, z plátků vajec natvrdo uděláme oči a čumáček a dozdobíme rozpůlenými černými olivami. Z pažitky vytvoříme vousky a z papriky uši a pusu.

Tip
Těsto můžete zadělat také jenom vodou a vynechat kyselé mléko. Langoše můžete po upečení klasicky potřít prolisovaným česnekem zpěněným na troše másla a posypat sýrem nebo potřít kečupem nebo je podávat i nasladko s džemem, ovocnou omáčkou či cukrem, skořicí a kysanou smetanou.

Šneci se šunkou a rajčatyŠneci se šunkou a rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

* 400 g listového těsta
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g sterilovaných rajčat
* 100 g šunky
* 80-100 g tvrdého strouhaného sýra
* 1 vejce, rozšlehané
* sušená bazalka a oregano

1. V pánvi na dvou lžících oleje zpěníme najemno nasekanou cibulku a česnek. Přilijeme sterilovaná rajčata a vaříme 10-15 minut na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Ochutíme bazalkou, pepřem, podle chuti osolíme a necháme zchladnout.

2. Těsto vyválíme na plát 30 x 40 cm o síle asi 4 mm. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň, neroztíráme ji až do krajů, poklademe plátky šunky nebo salámem a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Těsto srolujeme jako roládu. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na plátky, naskládáme je naplocho na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních přibližně 20 minut.

Tip
Náplň můžeme připravit i z čerstvých zralých rajčat, která před krájením krátce spaříme horkou vodou, oloupeme a šťávu z nich vyždímáme. Použijete-li mražené listové těsto, nechte ho rozmrazit v původním obalu při pokojové teplotě.

Sladká pizza s ovocemSladká pizza s ovocem

Pro 4 osoby

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce
* 200 g medu
* 120 g hrubé mouky
* 1/4 lžičky jedlé sody
* 1 vanilkový cukr
* špetka skořice
* špetka hřebíčku
* 400 g jahod
* 1/2 citronu
* 4 lžíce cukru
* 4 broskve
* 150 g hroznového vína
* hrst pistácií
* 50 g bílé čokolády

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. V míse vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a kořením do pěny. Postupně přiléváme med a dobře promícháváme. Bílky ušleháme zvlášť na tuhý sníh. Do žloutkové směsi zlehka vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a rovnoměrně uhladíme stěrkou. Pomalu pečeme ve střední části trouby dorůžova cca 10 minut. Plát těsta i s papírem překlopíme na plochu poprášenou moučkovým cukrem, papír stáhneme a necháme vychladnout.

2. V pánvi se silným dnem roztavíme cukr na zlatý karamel, vsypeme jahody a koření, pomačkáme, vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Omáčku dochutíme citronovou šťávou a kůrou, prolisujeme a necháme zchladnout.

3. Broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, víno omyjeme. Oříšky nahrubo nasekáme. Z piškotového těsta vykrojíme ostrým nožem podle šablony kulaté pláty, naneseme na ně ovocnou omáčku, ozdobíme plátky broskví, hroznovým vínem, posypeme hoblinkami bílé čokolády a sekanými pistáciemi.

Pizza had se šunkou a ananasemPizza had se šunkou a ananasem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + kynutí + 15 minut pečení

* půl kostky droždí
* 1 lžička cukru
* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička soli
* 200 g šunky
* 200 g ementálu
* 4 lžíce ananasu
* žlutá a červená paprika
* 2 černé olivy

1. Droždí utřeme v míse s cukrem na kašičku a promícháme s lžící vlažné vody, až vzejde. Přisypeme mouku, sůl, přidáme olej a postupně přiléváme 300 ml vlažné vody a zpracujeme na hladké vláčné a nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout.

2. Těsto rozdělíme na 4-6 dílů, z každého dílu vytvarujeme váleček.
Konec zploštíme, zbytek rozválíme a vytáhneme na tenčí placku, mírně vytvarujeme okraje a esovitě zahneme do tvaru hada.

3. Hady přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme olejem, tělo poklademe plátky šunky, posypeme sýrem a kousky ananasu. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů 10-15 minut. Z papriky si nakrájíme trojúhelníčky na oči a jazyk a ihned po upečení vpíchneme do těsta. Oči dotvoříme z oliv.

Tip
Ananas můžete použít čerstvý, ale chutnější je v tomto případě ananas kompotovaný. Ementál nebo goudu můžete zaměnit i za jiné sýry dle své chuti.

Dětské minipizzyDětské minipizzy

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + kynutí + 10 minut pečení

* 500 g hladké mouky 00 
* 5 lžic olivového oleje
* 1 sáček sušeného droždí, 25 g
* 2 lžičky soli

Na špenátovou náplň:
* 450 g listového špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce šlehačky
* 100 g ovčího sýra
* 4 vejce

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, přilijeme olej a postupně přiléváme 300 ml vlažné vody. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta uhladíme, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout.

2. Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpálíme olej, zpěníme na něm usekaný česnek, přidáme špenát a krátce osmahneme. Zalijeme smetanou, prohřejeme, osolíme, opepříme, stáhneme z ohně a vmícháme sýr.

3. Jakmile těsto nakyne, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 8 stejných dílů a vyválíme na placky. Vytvarujeme okraje a pokryjeme špenátovou směsí. Pizzy pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 10 minut. Pět minut před dopečením vyklepneme na pizzy po jednom vejci a dopečeme.

Tip
Na rajčatovou náplň potřebujete: 200 g ricotty, 500 g rajčat, bazalku a olivový olej. Pizzy pomažte ricottou, osolte, poklaďte krájenými rajčaty, olivami a zakapte olejem. Pečte stejně jako se špenátem.


  • Vybrali jsme pro Vás