Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Variace na guláš: houbový, vegetariánský nebo buřtguláš

  0:52aktualizováno  0:52
Stejně jako mnoho jiných specialit jsme si i guláš přizpůsobili svým chutím. Klidně přidáváme i jinou zeleninu, než je paprika. Vznikají tak variace na oblíbené téma. Houbovým gulášem počínaje a buřtgulášem konče.

Maďarský guláš | foto: Stockfood.cz

Buřtguláš s fazolkamiBuřtguláš s fazolkami

Příprava: 20 minut + 30 minut dušení

Pro 4 osoby

* 2 lžíce sádla
* 1 cibule, nadrobno
* 4 stroužky česneku
* 50 g hladké mouky
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 1 lžíce sladké papriky
* 800 g brambor
* 4 páry debrecínských párků (8 nožiček) nebo 6 špekáčků
* 200-250 g fazolkových lusků
* 50-100 ml mléka
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce sušené majoránky

1. Na polovině sádla zpěníme v kastrole nadrobno nakrájenou cibuli a dva usekané stroužky česneku. Zasypeme moukou a umícháme růžovou jíšku. Kastrol odstavíme stranou, vmícháme kmín a mletou papriku, zalijeme vodou nebo vývarem, prošleháme, vrátíme na oheň a uvedeme k varu.

2. Potom vložíme na kostky nakrájené syrové brambory, osolíme a dusíme za občasného míchání do měkka. Na zbylém sádle opečeme na kolečka nakrájené párky, přisypeme očištěné fazolové lusky, opepříme a ještě společně chvíli opékáme. Směs poprášíme lžičkou sladké papriky a zastříkneme vodou.

3. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim párky s fazolkami, utřený česnek, zjemníme mlékem a společně ještě chvíli povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou.

Tip
Omáčku můžete zjemnit trochou smetany. Chcete-li pikantnější chuť, přidejte špetku pálivé papriky. Na buřtguláš můžete použít libovolný druh párků. Nejlepší jsou kvalitní uzeniny z vepřového masa nebo klobásky.

Gulášová polévkaGulášová polévka

Příprava: 15 minut + 50-60 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce sádla
* 1 velká cibule
* 4-5 stroužků česneku
* 1/4 lžičky kmínu
* 250-300 g předního hovězího bez kosti
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 60 g hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 400 g oloupaných brambor
* 1-2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé

1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na co nejmenší kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a tři stroužky česneku usekáme rovněž nadrobno, zbylý česnek ponecháme na dochucení.

2. V hrnci na rozehřátém tuku zpěníme cibulku, česnek a kmín, vložíme maso, zprudka osmahneme, aby se zatáhlo, osolíme, opepříme a na mírnějším ohni dusíme pod poklicí ve vlastní šťávě. Když se všechna šťáva vydusí a maso je poloměkké, zaprášíme ho moukou a zasmahneme.

3. Nakonec vmícháme sladkou papriku, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme nebo prošleháme, přisolíme a uvedeme k varu.

4. Když je maso skoro měkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme doměkka. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, necháme přejít varem a nakonec vmícháme rozemnutou majoránku a již nevaříme.

Vepřový guláš s houbamiVepřový guláš s houbami podle českých vinařů

Jaroslav Sapík, šéfkuchař restaurace hotelu U koně v Klokočné, připravil pro Onu Dnes recept na vepřový guláš. Vařili ho již naši předkové.

Na 4 porce

* 800 g vepřové plece
* 50 g slaniny
* 1 lžíce oleje
* 800 g cibule
* 1 česnek
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 4 dcl vepřového vývaru 
* 2 dcl červeného vína
* 100 g čerstvých hub 
* hrst čerstvých bylinek
* 1 dcl vařených sušených hub
* sušená sladká paprika, pepř, majoránka

1. Maso nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, protlak, papriku, sůl, pepř dáme a majoránku. Vše promícháme, do pekáče a do předehřáté trouby

2. Během pečení maso podléváme vývarem a červeným vínem. Když je maso poloměkké, přidáme předvařené houby a snítku čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, kerblík, bobkový list). 

3. Do pekáče vlijeme zbytek vína a pořádně povaříme. Na závěr přidáme čerstvé houby osmažené na slanině. Omáčku nezahušťujeme, o to se postará dostatek cibule. Pečením vznikne krásná, lesklá červená šťáva.

Zvěřinový guláš na víně s hříbkyZvěřinový guláš na víně s hříbky

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny vaření a dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g srnčí plece
* 250-300 g hříbků
* 2 bobkové listy
* 6 kuliček celého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky jalovce
* 1 lžíce oleje
* 1 malá mrkev
* 1/4malého celeru
* 1 cibule
* 1 lžíce cukru krupice
* šťáva a kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 snítka tymiánu
* 1-2 lžíce brusinkové zavařeniny + 4 lžíce k podávání
* 1 lžíce švestkových povidel
* 150-200 ml červeného vína
* 40 g str. perníku

1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Do hrnce dáme 3/4 litru vody, sůl, celé koření a uvedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso, které po 10 minutách vyjmeme. Do vývaru vložíme na 10 minut houby, které pak vyjmeme a uchováme stranou.

2. V kastrole rozpálíme olej, vsypeme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme a posypeme cukrem. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidáme jemně nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světlehněda. Do základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián a podlijeme částí scezeného vývaru z masa a hub a červeným vínem.

3. Guláš dusíme pod poklicí doměkka, občas zamícháme a podlijeme vývarem. Ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dobře provaříme, dokud omáčka nezhoustne, a potom ji přecedíme zpět na maso. Podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou, vložíme uvařené hříbky a společně krátce prohřejeme.

Tip
Podávejte s červeným vinným zelím a kukuřičnými špeclemi nebo nočky. Ragú můžete připravit i z jiných druhů mas, např. ze zajíce, divočáka, jelena, daňka, ale i krůtích horních stehen nebo hovězího masa.

Pikantní segedínský guláš s bramboryPikantní segedínský guláš s brambory

Příprava: 25 minut + 45-60 minut dušení

Pro 4 osoby

* 500 g vepřové plece
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla
* 1 velká cibule, na plátky
* 4-6 stroužků česneku
* 100 g anglické slaniny
* 2 bobkové listy
* 4 kuličky nového koření
* 1 lžíce mleté papriky
* 1/4 lžičky pálivé papriky
* 4 větší brambory
* 2 rajčata, 2 papriky
* 400 g kysaného zelí
* 200 ml šlehačky

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky po 20 g. Zeleninu a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme. V kastrole na rozpuštěném sádle osmahneme plátky cibule a na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme maso, celé nebo rozpůlené oloupané stroužky česneku, opečeme ho ze všech stran, poprášíme moukou a osmahneme.

2. Přidáme celé koření, osolíme, opepříme, vmícháme sladkou i pálivou papriku a ihned zalijeme trochou vody. Dobře promícháme, vložíme brambory, rajčata, papriky, přisolíme, přiklopíme a dusíme asi 30 minut.

3. Přidáme propláchnuté zelí, podle potřeby dolijeme vodou a dusíme, dokud vše nezměkne. Chuť doladíme solí, pepřem a nakonec vmícháme smetanu, posypeme petrželkou a podáváme.

Jemný segedín s kysanou smetanouJemný segedín s kysanou smetanou

Příprava: 15 minut + 60 minut dušení

Pro 4 osoby

* 500 g vepřové plece
* 2 lžíce sádla
* 1 cibule
* 1/4 lžičky kmínu
* 2 lžičky sladké papriky
* 600 g kysaného zelí
* 200 g kysané smetany
* 2 lžíce hladké mouky
* 1-2 stroužky česneku
* 50 g slaniny či špeku

1. V kastrole rozpálíme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou slaninu, cibulku a osmahneme ji. Přidáme maso nakrájené na kostky, kmín a osmahneme dozlatova.

2. Přidáme mletou papriku, sůl, pepř, zamícháme a ihned podlijeme vodou nebo vývarem. Stačí, aby maso bylo zhruba z třetiny až poloviny potopené. Vše vydusíme do poloměkka.

3. Během dušení podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem a občas zamícháme. K poloměkkému masu přidáme překrájené kysané zelí. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku a trochu vody, dobře rozmícháme a na mírném ohni dále dusíme, asi 20 minut. Podle potřeby přiléváme vodu nebo vývar a mícháme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a podle chuti můžeme lehce přisladit.

Vegetariánský guláš s houbami a zeleninouVegetariánský guláš s houbami a zeleninou

Příprava: 20 minut + 30-35 minut dušení

Pro 4 osoby

* 1,5 kg malých nových brambor
* 250 g žampionů
* 1 celý česnek
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 1-2 snítky libečku
* sůl a mletý pepř
* 200 ml smetany na šlehání
* hrst bylinek (majoránka, petrželka, rozmarýn, tymián)

1. Brambory omyjeme a oškrábeme. Malé brambory necháme celé, větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.

2. Žampiony a cibulku očistíme, oloupeme a překrájíme na větší kusy nebo rozpůlíme. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky a oloupeme. V kastrole na rozehřátém tuku postupně opečeme brambory, žampiony, cibulku a celé stroužky česneku.

3. Přidáme kmín, celý libeček, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou.

4. Nakonec vlijeme smetanu, necháme přejít varem, dokud se šťáva trochu nevydusí, vmícháme usekané bylinky a podáváme.

Tip
Ve smetaně můžete rozmíchat lžíci mouky nebo solamylu, aby se guláš zahustil, ale je velmi chutný i bez zahuštění. Místo žampionů použijte směs lesních hub, lišky nebo hříbky. Při dušení můžete k bramborám přidat pórek apod.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.