Vaří Miroslav Macek: K dobrému jídlu patří dobré víno

  11:28
Přichystat kastrůlek se všemi ingrediencemi trvalo bývalému politikovi Miroslavu Mackovi sotva čtvrt hodiny. Ve své moderní kuchyni, kde všechno ladí do modra, se pohyboval sebejistě a přesně věděl, kde co má.

Miroslav Macek vaří | foto: David PortMF DNES


„Přesto jsem po boku své ženy zlehka ve vaření obleněl,“ přiznává. O své paní mluví jako o geniální kuchařce, které se něco málo při vaření pokazí jen jednou za několik let, sám prý umí líp než ona snad jenom zvěřinu.

„Tu ale připravujeme jen v zimě, teď volíme jednoduché pokrmy ze sezonní zeleniny, ryb a mořských plodů.“ 

Fenyklové hlavy v troubě už provoněly kuchyň, Miroslav Macek mezitím do zahrady nanosil sklo, stříbrné příbory, karafy s vodou a nádobu na led s vychlazeným bílým.

„Bez dobrého vína není dobré jídlo, proto je dole ve sklípku pod domem vždycky z čeho vybírat.“

Zásoby má slušné i kvůli přátelům, protože Mackovi zvou na večeři své známé alespoň dvakrát týdně. Ke každé takové večeři tradičně vyrábějí i jídelní lístky, běžně o pěti chodech a v záhlaví se jmény hostů, a tisknou si je na ruční papír s vlastním vodoznakem.

„Jídelní lístky samozřejmě archivujeme, jsou jich už stovky, abychom měli kontrolu a svým hostům neuvařili dvakrát to samé.“

Bůh i ďábel je skryt v detailech

Stolování je důležité i pro publicistu a překladatele Miroslava Macka. U nich doma se běžně používají stříbrné příbory a porcelán, který by do myčky dal leda ignorant. „Nasytit se očima je přece stejně důležité,“ tvrdí bývalý zubař a politik.

Se svou ženou napsali Kuchařku pro snoby, která se ihned vyprodala. Možná proto, že ji psali dva gurmeti. Miroslav Macek začal vařit už v patnácti, to když se ošklíbl nad maminčiným jídlem a ona mu odsekla, ať si tedy uvaří sám, jeho žena Jana zase léta žila v italském kantonu ve Švýcarsku. Sem a do sousedního Německa jezdí Mackovi měsíc co měsíc na nákupy. Pro rakletové brambory, chřest, krevety a humry. „Když vaříte z kvalitních surovin a zrovna se nepřejídáte, může si dát s klidem i pětichodovou večeři,“ říká Macek.

Trendům však podléhat odmítá a máslo by za margarín nikdy nevyměnil. „Bůh i ďábel je skryt v detailech! Třeba mě fascinuje, když někdo místo jemného pasírování přes sítko zeleninu rozmixuje. Že mu nechutná? Nedivím se. Rozdrcené buňky dostanou divokou příchuť, která nemá se skutečnou chutí zeleniny pranic společného.“ A raději se sám postaví k zavařovačkám a udělá vlastní marmelády, džemy a huspeniny, protože ty z obchodu mu nechutnají.

Když vidíte, s jakou rozkoší o jídle mluví a jak si na něm pak pochutnává, otázka se nabízí: Jak to, že neztloustl ani tehdy, když byl druhým nejdůležitějším mužem v ODS? Ve vysoké politice jsou přece saka do roka těsná všem. „Knedlíky s omáčkou jsem v poledne na rozdíl od kolegů nejedl,“ prozrazuje, „to už bych se nehnul. Raději jsem si někde stranou dal v klidu jogurt a večer si zašel na něco lehkého a dobrého.“

Celý život dělá každé ráno totéž – snídá po anglicku. Čerstvý džus, čaj s mlékem a vejce na slanině. „Glykemická křivka nelétá jako splašená a celé dopoledne je tělo spokojené.“

Zapékaný fenykl s olivami

Pro dva, hotovo za 30 minut

Ingredience:

3 hlavy čerstvého fenyklu
1 lžička másla
200g našlehaného tvarohového sýra
5–10 černých oliv
4 malá rajčata
4 kaparové plody (ne květy)
3 plátky libové šunky
1/6 l smetany
parmezán
sůl, bílý pepř

Fenyklové hlavy zbavíme nejvrchnější slupky, rozkrojíme na čtvrtiny a pět až sedm minut povaříme ve slané vodě. Pak je necháme vychladnout, odstraníme košťály a rozložíme na jednotlivé plátky.

V zapékací misce rozpustíme máslo, na dno naskládáme vrstvu plátků fenyklu, na ni rozprostřeme vrstvu sýra, posypeme vypeckovanými, na polovinu nakrájenými olivami, lehce osolíme a opepříme. Nahoru položíme plátky šunky a přikryjeme další vrstvou fenyklových plátků. Opět lehce osolíme a opepříme. Navrch poskládáme na půlky rozkrájená rajčata řezem dolů a na půlky rozkrojené kapary. Posypeme nastrouhaným parmezánem a po krajích misky zakapeme smetanou.

Zapékací misku dáme do předem vyhřáté trouby (200–220 °C) a 30 minut zapékáme, z toho prvních 15 minut pod alobalem.

Jako přílohu doporučuji pokrájený bílý chléb, z vín se k fenyklu hodí hodně vychlazené veltlínské zelené.

ČTĚTE TAKÉ Z BLOGU MIROSLAVA MACKA

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...