Doporučujeme

Jamajské pikantní pirožky podle Hany Myslivcové

Jamajské pikantní pirožky podle Hany Myslivcové | foto: Carun

Konopí vám v kuchyni zachutná, upečte si jamajské pirožky nebo dort

  • 9
Konopí v kuchyni poslouží třeba ve formě semínek, mouky nebo oleje, u kterých se nemusíte bát obsahu THC, a tedy ani případného „rauše“. Naopak vašemu tělu prospějí esenciálními aminokyselinami a proteiny. Kromě chroupání semínek v salátech můžete vyzkoušet i následující recepty.

Jamajské pikantní konopné pirožky

podle receptu Hany Myslivcové
Ingredience na 4 porce

Konopí v kuchyni

Olejnaté semínko konopí obsahuje esenciální mastné kyseliny, vlákninu i proteiny. Nejlépe je tělo využije již vyloupané z tvrdých slupek. Podobně tomu je s konopným olejem, který se ze semínek lisuje. Neobsahuje kontroverzní psychoaktivní látku THC, která je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC i v zelených částech maximálně do výše 0,3 procenta.

Konopné semínko loupané

Těsto:

  • 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g konopné mouky
  • 150 g konopného másla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • cca 100 ml studené vody (podle vláčnosti těsta)
  • sůl

Náplň:

  • 1 vetší cibule
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 50 g mrkve
  • 50 g brambor
  • 50 g kukuřice
  • 50 g pastiňáku
  • 1 lžíce konopného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme. Dáme odpočinout alespoň na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si uděláme náplň. Nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji, přidáme na malé kostičky pokrájenou mrkev, brambory, pastiňák a dusíme do měkka. Až zelenina změkne, přidáme kukuřici, pokrájenou chilli papričku a koriandr se lžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme solí a pepřem.
  3. Z těsta vyválíme asi 3 mm silnou placku a rádélkem vyřežeme čtverce o velikosti 10 cm.
  4. Směsí naplníme a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 180 °C.

Konopné pesto

Podle receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy

Ingredience:

Konopné pesto
  • 100 g piniových semínek (můžete je nahradit vlašskými ořechy)
  • 50 g konopných semínek
  • 50 g lístků čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 75 g strouhaného parmezánu
  • 100 ml konopného oleje
  • špetka soli
  • lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Konopná semínka orestujeme na olivovém oleji cca minutu, aby dostala oříškovou chuť.
  2. Všechny ingredience kromě soli dáme do jedné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na pastu. Podle chuti přidáme nakonec sůl. Uskladníme do uzavíratelné nádoby a přidáváme do salátů a těstovin.

Papriky plněné konopím a houbami

Podle receptu Hany Myslivcové pro Carun Pharmacy

Základ:

Papriky plněné houbami a konopím
  • 4 velké houby (přibližně 140 g)
  • 20 g konopného másla nebo neztuženého margarínu
  • 4 velké papriky

Nádivka:

  • 1⁄2 až 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 velká nasekaná cibule (cca 110g)
  • 1 střední houba nakrájená na kostičky (cca 50g)
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce celozrnné strouhanky
  • 2 čajové lžičky čerstvého nasekaného nebo sušeného tymiánu
  • 50 g loupaných konopných semínek
  • 2 rajčata hodinu namočená v olivovém oleji
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů (nejsou nutné)
  • 1⁄2 čajové lžičky soli
  • černý pepř nebo paprika na ochucení

Postup:

  1. Z paprik odřízneme vršky a odstraníme semínka. V předehřáté troubě upečeme při 180 stupních Celsia na tuku houby, nebo je smažíme 5 až 10 minut v těžké pánvi. Papriky vaříme 5 až 10 minut v páře do změknutí.
  2. V těžké pánvi rozehřejeme olej. Do horkého oleje vhodíme cibuli a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme houby, mícháme další minutu a nasypeme česnek. Zmírníme příkon tepla. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem.
  3. V misce smícháme loupaná konopná semínka a smaženou směs. Přidáme strouhanku, rajčata a podle chuti vlašské ořechy. Nádivka by měla být poměrně suchá, ale jen tak, aby se nám z ní podařilo vytvořit kouli, aniž by se drobila. Naplníme jí papriky, přiklopíme vršky a vložíme do pekáče.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi deset minut. Vedle paprik položíme houby a pokryjeme je zbývající nádivkou. Ozdobíme jemně nasekaným česnekem a podle přání též olivami. Pečeme deset minut a déle. Podáváme s houbovou nebo chřestovou omáčkou, či novými bramborami a salátem.

Steaky z tuňáka s olivovo-konopnou tapenádou

Podle receptu Hany Myslivcové

Ingredience na 4 porce:

Steak z tuňáka z konopnou tapenádou
  • 800 g tuňáka
  • 50 ml panenského konopného oleje

Tapenáda:

  • 200 g zelených oliv bez pecky
  • 80 g konopných semínek
  • 100 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 citronu

Postup:

  1. Filety osušíme a opečeme dvě minuty z obou stran na rozpáleném konopném oleji. Vyjmeme z pánve a necháme odpočinout.
  2. Mezitím orestujeme na zbylém oleji z tuňáka nadrobno pokrájené olivy, přidáme konopná semínka, osolíme, opepříme a zalijeme vínem a podusíme.
  3. Tapenádu vršíme na steaky a zakápneme šťávou z citronu.

Čokoládovo-mandlový dort

Pekla Radka Havránková pro Carun

Ingredience:

Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové
  • 100 g tmavé čokolády
  • 225 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 35 g kakaa
  • 1 vejce
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 90 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g umletých konopných semínek
Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové

Čokoládový krém:

  • 200 g mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g medu
  • 420 g kvalitní čokolády
  • 120 g másla

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zchladlou ji přimícháme do změklého másla a vyšleháme do pěny.
  2. V jiné misce šleháme celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny.
  3. V další misce ušleháme z bílků a zbylého cukru (150 g) tuhý sníh.
  4. Spojíme čokoládové máslo se žloutkovou pěnou. Pak stejným způsobem po částech zapracujeme sníh z bílků. Nakonec do hmoty prosejeme mouku, kakao, mandlovou a konopnou mouku a opatrně promícháme, až se vše pěkně spojí.
  5. Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme asi 40 minut při 170 °C.
  6. Na krém si do misky připravíme čokoládu. Do kastrůlku dáme mléko, smetanu a med a přivedeme k varu. Jakmile začíná směs vřít, nalijeme ji na čokoládu.
  7. Ručním šlehačem šleháme směs na nejnižší rychlost až do jejího vychladnutí a nakonec do ní zašleháme změklé máslo. Krém je poměrně řídký, tak ho necháme ještě chladnout, čímž zhoustne.
  8. Dort dvakrát prokrojíme, pláty pomažeme krémem a opět spojíme dohromady. Zbylým krémem natřeme dort celý kolem dokola. Celý dort ozdobíme jahodami a konopnými semínky. Dáme do lednice zatuhnout.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás