Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Konopí vám v kuchyni zachutná, upečte si jamajské pirožky nebo dort

  0:34aktualizováno  0:34
Konopí v kuchyni poslouží třeba ve formě semínek, mouky nebo oleje, u kterých se nemusíte bát obsahu THC, a tedy ani případného „rauše“. Naopak vašemu tělu prospějí esenciálními aminokyselinami a proteiny. Kromě chroupání semínek v salátech můžete vyzkoušet i následující recepty.

Jamajské pikantní pirožky podle Hany Myslivcové | foto: Carun

Jamajské pikantní konopné pirožky

podle receptu Hany Myslivcové
Ingredience na 4 porce

Konopí v kuchyni

Olejnaté semínko konopí obsahuje esenciální mastné kyseliny, vlákninu i proteiny. Nejlépe je tělo využije již vyloupané z tvrdých slupek. Podobně tomu je s konopným olejem, který se ze semínek lisuje. Neobsahuje kontroverzní psychoaktivní látku THC, která je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC i v zelených částech maximálně do výše 0,3 procenta.

Konopné semínko loupané

Konopné semínko loupané

Těsto:

  • 200 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g konopné mouky
  • 150 g konopného másla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • cca 100 ml studené vody (podle vláčnosti těsta)
  • sůl

Náplň:

  • 1 vetší cibule
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 50 g mrkve
  • 50 g brambor
  • 50 g kukuřice
  • 50 g pastiňáku
  • 1 lžíce konopného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Smícháme veškeré ingredience na těsto a vypracujeme. Dáme odpočinout alespoň na hodinu do chladu.
  2. Mezitím si uděláme náplň. Nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji, přidáme na malé kostičky pokrájenou mrkev, brambory, pastiňák a dusíme do měkka. Až zelenina změkne, přidáme kukuřici, pokrájenou chilli papričku a koriandr se lžičkou čerstvého zázvoru a dochutíme solí a pepřem.
  3. Z těsta vyválíme asi 3 mm silnou placku a rádélkem vyřežeme čtverce o velikosti 10 cm.
  4. Směsí naplníme a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 180 °C.

Konopné pesto

Podle receptu Jiřího Stably z Carun Pharmacy

Ingredience:

Konopné pesto
  • 100 g piniových semínek (můžete je nahradit vlašskými ořechy)
  • 50 g konopných semínek
  • 50 g lístků čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 75 g strouhaného parmezánu
  • 100 ml konopného oleje
  • špetka soli
  • lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Konopná semínka orestujeme na olivovém oleji cca minutu, aby dostala oříškovou chuť.
  2. Všechny ingredience kromě soli dáme do jedné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na pastu. Podle chuti přidáme nakonec sůl. Uskladníme do uzavíratelné nádoby a přidáváme do salátů a těstovin.

Papriky plněné konopím a houbami

Podle receptu Hany Myslivcové pro Carun Pharmacy

Základ:

Papriky plněné houbami a konopím
  • 4 velké houby (přibližně 140 g)
  • 20 g konopného másla nebo neztuženého margarínu
  • 4 velké papriky

Nádivka:

  • 1⁄2 až 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 velká nasekaná cibule (cca 110g)
  • 1 střední houba nakrájená na kostičky (cca 50g)
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce celozrnné strouhanky
  • 2 čajové lžičky čerstvého nasekaného nebo sušeného tymiánu
  • 50 g loupaných konopných semínek
  • 2 rajčata hodinu namočená v olivovém oleji
  • 25 g nasekaných vlašských ořechů (nejsou nutné)
  • 1⁄2 čajové lžičky soli
  • černý pepř nebo paprika na ochucení

Postup:

  1. Z paprik odřízneme vršky a odstraníme semínka. V předehřáté troubě upečeme při 180 stupních Celsia na tuku houby, nebo je smažíme 5 až 10 minut v těžké pánvi. Papriky vaříme 5 až 10 minut v páře do změknutí.
  2. V těžké pánvi rozehřejeme olej. Do horkého oleje vhodíme cibuli a za stálého míchání osmažíme dozlatova. Přidáme houby, mícháme další minutu a nasypeme česnek. Zmírníme příkon tepla. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem.
  3. V misce smícháme loupaná konopná semínka a smaženou směs. Přidáme strouhanku, rajčata a podle chuti vlašské ořechy. Nádivka by měla být poměrně suchá, ale jen tak, aby se nám z ní podařilo vytvořit kouli, aniž by se drobila. Naplníme jí papriky, přiklopíme vršky a vložíme do pekáče.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi deset minut. Vedle paprik položíme houby a pokryjeme je zbývající nádivkou. Ozdobíme jemně nasekaným česnekem a podle přání též olivami. Pečeme deset minut a déle. Podáváme s houbovou nebo chřestovou omáčkou, či novými bramborami a salátem.

Steaky z tuňáka s olivovo-konopnou tapenádou

Podle receptu Hany Myslivcové

Ingredience na 4 porce:

Steak z tuňáka z konopnou tapenádou
  • 800 g tuňáka
  • 50 ml panenského konopného oleje

Tapenáda:

  • 200 g zelených oliv bez pecky
  • 80 g konopných semínek
  • 100 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 citronu

Postup:

  1. Filety osušíme a opečeme dvě minuty z obou stran na rozpáleném konopném oleji. Vyjmeme z pánve a necháme odpočinout.
  2. Mezitím orestujeme na zbylém oleji z tuňáka nadrobno pokrájené olivy, přidáme konopná semínka, osolíme, opepříme a zalijeme vínem a podusíme.
  3. Tapenádu vršíme na steaky a zakápneme šťávou z citronu.

Čokoládovo-mandlový dort

Pekla Radka Havránková pro Carun

Ingredience:

Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové
  • 100 g tmavé čokolády
  • 225 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 35 g kakaa
  • 1 vejce
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 90 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g umletých konopných semínek
Čokoládovo-mandlový dort podle Radky Havránkové

Čokoládový krém:

  • 200 g mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g medu
  • 420 g kvalitní čokolády
  • 120 g másla

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, zchladlou ji přimícháme do změklého másla a vyšleháme do pěny.
  2. V jiné misce šleháme celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny.
  3. V další misce ušleháme z bílků a zbylého cukru (150 g) tuhý sníh.
  4. Spojíme čokoládové máslo se žloutkovou pěnou. Pak stejným způsobem po částech zapracujeme sníh z bílků. Nakonec do hmoty prosejeme mouku, kakao, mandlovou a konopnou mouku a opatrně promícháme, až se vše pěkně spojí.
  5. Dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme asi 40 minut při 170 °C.
  6. Na krém si do misky připravíme čokoládu. Do kastrůlku dáme mléko, smetanu a med a přivedeme k varu. Jakmile začíná směs vřít, nalijeme ji na čokoládu.
  7. Ručním šlehačem šleháme směs na nejnižší rychlost až do jejího vychladnutí a nakonec do ní zašleháme změklé máslo. Krém je poměrně řídký, tak ho necháme ještě chladnout, čímž zhoustne.
  8. Dort dvakrát prokrojíme, pláty pomažeme krémem a opět spojíme dohromady. Zbylým krémem natřeme dort celý kolem dokola. Celý dort ozdobíme jahodami a konopnými semínky. Dáme do lednice zatuhnout.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Najdete na iDNES.cz