Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Menu podle Karolíny: marinovaný lilek, candát a čokoládové tartaletky

  0:56aktualizováno  0:56
Uvařte si skvělé a lehce exotické letní menu spolu s Karolínou Kamberskou. Sladký lilek s mandlemi a kozím sýrem skvěle rozehřeje vaše chuťové pohádky na candáta s delikátním šalvějovým olejem a taboulehem s konopným semínkem. Korunu hostině pak nasadí čokoládovo-pomerančové tartaletky.

Čokoládovo-pomerančová tartaletka podle Karolíny Kamberské | foto: Fino

Orientální marinovaný lilek

Ingredience:

Orientální marinované lilky podle Karolíny Kamberské
  • 3 menší lilky
  • 75 ml panenského olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 hřebíčky
  • půl lžičky skořice
  • 80 g blanšírovaných mandlí
  • 60 g rozinek
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

Lilky můžete pomazat kozím sýrem a zabalit do rolek

Troubu rozpalte na 220 stupňů Celsia. Lilky opláchněte a rozkrojte čtyřikrát podélně, tak aby nám vznikly plátky cca 2 cm silné. Potřete je po obou stranách olivovým olejem a dejte péct cca na deset minut, měly by být tmavě zlatavé.

Mezitím si připravte marinádu. V hrnku smíchejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet, med, hřebíčky, skořici, mandle a rozinky. Dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti a všechno promíchejte.

Upečené lilky dejte do skleněné nebo kameninové mísy, zalijte marinádou (párkrát je při tom otočte, aby se dostala všude) a zakryjte potravinovou fólií, která vám uvnitř vytvoří mikroklima. Nechte je vychladnout a po nějaké době je můžete znovu otočit. Nejlepší jsou druhý den, když už se všechny chutě správně spojí.

Tip Karolíny: Marinované plátky můžete také potřít měkkým kozím sýrem, pokapat troškou medu a svinout do roládek, které pak spíchnete párátkem.

Candát se šalvějovým olejem

Ingredience:

Candát se šalvějovým oleje a taboulehem podle Karolíny Kamberské
  • 6 lžic olivového oleje
  • hrst listů šalvěje
  • 4 filety candáta nebo jiné dobré bílé ryby
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

Na menší pánvičce si rozehřejte olivový olej, pak ztlumte plamen a hoďte do něj lístky šalvěje. Promíchejte a počkejte, než se kolem lístků začnou tvořit drobné bublinky - v tu chvíli je stáhněte z ohně. Šalvěji stačí opravdu malá chvíle, aby zkřehla a rozvoněla se. Pokud ji budete smažit minutu, bude už hnědá a bez chuti, proto neprošvihněte krátký okamžik, kdy už je zpěněná, ale stále ještě zelená, a odstavte pánev z plamene. Zakryjte poklicí, nebo alobalem a nechte odpočívat, šalvěj uvolní své aroma do oleje.

Mezitím si připravte rybu. Na pánvi rozpusťte máslo a rybu osušte papírovou utěrkou, zvlášť pokud jste ji rozmrazovali. Pak ji dejte na pánev s rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a krátce opečte (cca 2 minuty). Poté ji otočte, opět osolte a opepřete, hojně pokapejte citronovou šťávou a nechte další dvě minuty péct z druhé strany. Pokud máte větší kus ryby, můžete dobu prodloužit, ale nepřesahujte několik minut, aby ryba zůstala šťavnatá a kompaktní. Rybu na talíři polijte šalvějovým olejem i s lístky šalvěje.

Tabouleh s konopnými semínky

Ingredience:

Tabouleh s konopnými semínky podle Karolíny Kamberské
  • 1 velký svazek hladkolisté petržele
  • 2 zralá rajčata (mimo sezónu hrst cherry rajčátek)
  • 50 g konopných semínek
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • špetka skořice
  • mletý koriandr
  • čerstvá máta
  • čerstvý koriandr podle chuti

Pracovní postup:

Petržel operte, dejte do cedníku a nechte okapat vodu. Mezitím nakrájejte rajčata na malé kosičky a posekejte cibuli. Dejte je do mísy, přidejte konopná semínka a petržel a připravte si zálivku - olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem, skořicí a mletým koriandrem. Zálivkou polijte salát, lehce promíchejte, pak posypejte sekanou čerstvou mátou a čerstvým koriandrem.

Čokoládovo-pomerančové tartaletky

Ingredience na 8 tartaletek o průměru 12 cm:

Čokoládovo-pomerančová tartaletka podle Karolíny Kamberské
  • 250 g špaldové mouky hladké
  • 150 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

Na pomerančovou náplň:

  • 100 g pomerančové marmelády
  • 1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného,
  • vyškrabaná náplň z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžíce vodky
Karolína Kamberská v kuchyni

Na čokoládový krém:

  • g hořké čokolády
  • 1 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce vodky
  • 3 lžíce smetany ke šlehání 33 %

Pracovní postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně vypracujte hladké těsto. Pokud pracujete ručně, tak na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli odpočinout do chladničky.

Pak těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky - do těsta zakrojte okrajem formy a tartaletku pak vtlačte dovnitř, utvoří se vám hezké vroubkované okraje. Pokud máte formy silikonové, kterými se nedá vykrajovat, vytvořte si kuličky, které rozválíte a pak vtlačíte do formy. Troubu si rozpalte na 180 stupňů Celsia a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a vodkou a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 20 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.

Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, vodkou a smetanou. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou. Nechte chvíli tuhnout, ale nečekejte, že čokoláda ztuhne úplně, náplň zůstane ve formě pevného krému.

Tip Karolíny: Nakonec můžete tartaletky ozdobit pomerančovou kůrou nebo sekanými mandlemi.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz