Doporučujeme

Nugátový adventní kalendář

Nugátový adventní kalendář

Vánočním cukrovím můžete i dekorovat. Pečeme adventní kalendář či stromeček

  • 19
Místo shánění adventních kalendářů s čokoládou, která vlastně nikomu nechutná, letos vsaďte na domácí výrobu. Stejně ‚jedlá‘ je i naše vánoční výzdoba.

Nugátový adventní kalendář

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 2-2,5 hodiny zdobení

Na 1 kalendář

Na nugátové bonbony:
* 250 g lískových oříšků
* 250 moučkového cukru
* 250 g mléčné čokolády
* 150 g hořké čokoládové polevy

Na ozdobu:
* barevný marcipán
* potravinové barvy v tubách
* bílá cukrářská poleva, hotový výrobek
* barevné cukrové kuličky (zdobení)

1. Lískové oříšky nasucho opražíme v pánvi nebo na plechu v rozpálené troubě a ještě teplé oloupeme a necháme vychladnout. Potom oříšky jemně umeleme a v míse utřeme a promícháme s prosátým jemným moučkovým cukrem. Mléčnou čokoládu nalámeme do misky a ve vodní lázni ji rozpustíme. Cukr s oříšky promícháme s rozpuštěnou čokoládou a směs rovnoměrně vlijeme na tác nebo plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem, uhladíme a necháme ztuhnout.

2. Tuhý nugát rozkrájíme tenkým ostrým nožem na 49 stejně velkých čtverečků. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Kousky nugátu postupně namáčíme v čokoládové polevě a necháme na mřížce okapat a ztuhnout. Čokoládové bonbony potom tenkým pramínkem z bílé čokoládové polevy očíslujeme od 1 do 23 a zbylé prázdné bonbony ozdobíme podle obrázku barevnou mandlovou hmotou, bílou čokoládovou polevou, cukrovými barvami v tubách a cukrovými kuličkami.

Tip
Marcipán změkčíme a zvláčníme prohnětením v dlaních a potom ho na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválíme na tenkou placku a tvořítky nebo ostrým nožem vykrájíme potřebné tvary. Pokud neseženete barevný marcipán, obarvěte bílou mandlovou hmotu pár kapkami potravinové barvy a pořádně prohněťte.

Vánoční stromeček ze sněhového cukroví

Příprava: 45 minut + 75 minut pečení + doba na sušení a vychladnutí + 30 minut dokončení

Na 1 stromek

* 4 bílky
* 220 g pískového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy

Na slepení:
* různé druhy ovocných marmelád a zavařenin + moučkový cukr, příp. potravinářská barviva

1. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Bílky nalijeme do suché čisté mísy a vyšleháme na pevnější sníh. Postupně přidáme cukr a nakonec citronovou šťávu a šleháme, dokud není sníh krásně lesklý.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a nakreslíme si na něj pět kružnic různých velikostí, od největší v průměru asi 15 cm do nejmenší asi 5 cm. Největší kruh bude tvořit spodní patro stromečku. Sněhem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou a postupně nastříkáme po obvodu každé kružnice sněhové paprsky tak, aby se v širší části po obvodu dotýkaly a na koncích se zužovaly do špičky a tvořily tak sněhové hvězdice. Na špičku stromečku vytvoříme navíc jednu malou pusinku.

3. Plech vložíme do předehřáté trouby, zmírníme teplotu na 120 stupňů a pečeme asi 75 minut. Potom troubu vypneme a korpus necháme v troubě dosušit do úplného vychladnutí. Vychladlé sněhové hvězdice sloupneme z papíru.

4. Jednotlivá patra stromečku spojujeme vrstvou marmeládové pasty – tu připravíme hnětením zavařeniny s prosátým moučkovým cukrem. Cukr postupně přisypáváme a mícháme a třeme, dokud nevznikne hustší hladká hmota. Pastou vyplníme střed hvězdice tak, aby byla jednotlivá patra stromečku pár centimetrů od sebe, a na ni položíme další menší hvězdu. Na poslední patro přilepíme malou pusinku.

Tip
Hmotu můžeme obarvit pár kapkami potravinářského barviva. Jednotlivá patra lze spojit různými druhy marmelád.

Skořicovo-pomerančový adventní kalendář

Příprava: 45 minut + 30 minut pečení + doba na sušení a vychladnutí

Na 2-3 plechy

* 2 bílky
* 120 g cukru jemný písek + 1 lžíce do sněhu
* 1 lžíce mleté skořice
* 120 g mletých loupaných mandlí
* pomerančová kůra z 1/2 velkého pomeranče, nejlépe bio
* hladká mouka a cukr moučka na vál
* 2 lžíce krupicového cukru
* bílá cukrářská poleva v tubě – hotový výrobek
* zlaté tenké stužky

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, 4 lžíce si dáme stranou a promícháme je s lžící cukru. Do zbylého sněhu za stálého míchání vsypeme zbylý cukr, mletou skořici a mleté mandle a zpracujeme tužší těsto. Na vále poprášeném hladkou moukou a moučkovým cukrem z těsta vyválíme tenčí plát a tvořítky vypichujeme hvězdičky a srdíčka a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. V každém kousku cukroví vypíchneme silnějším brčkem dírku na protažení stužky a povrch lehce potřeme zbylým sněhem.

2. Nadpočetné sušenky, které nepotřebujeme na adventní kalendář, navíc posypeme krupicovým cukrem. Pečeme, spíše sušíme, v mírně vyhřáté troubě při 140 stupních asi 30 minut, potom troubu vypneme a necháme v troubě dosušit. Sušenky stáhneme i s papírem z plechu, sušenky bez cukru na povrchu očíslujeme tenkým pramínkem cukrářské polevy, necháme zaschnout a navážeme na zlaté stužky.

Tip
Ostatní sušenky uschováme v suchu, můžeme je později navázat na barevné stužky či zlatou nit a zdobit jimi vánoční stromeček.

Perníkový závěs

Příprava: 30 minut + doba na odpočinutí těsta + 15-20 minut pečení + as 1,5-2 hodiny dokončení

Na 1 plech

* 200 g cukru moučka
* 1 vejce
* 3 lžíce tekutého medu
* 2 lžíce černé kávy nebo vody
* 1 lžíce rumu
* 1 lžička mleté skořice
* špetka tlučeného hřebíčku a nového koření
* 280–300 g hladké mouky
* 1/2 kypřicího prášku do perníku

Na zdobení:
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* 100-125 g cukru moučka
* 1 lžička citronové šťávy
* potravinářské barvy
* cukrářské zdobení (cukrové kuličky)
* 5 úzkých stužek na zavěšení asi 1,2 m dlouhých

1. V míse utřeme cukr, vejce, tekutý med, kávu nebo vodu, rum a koření. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a zaděláme těsto. Na pomoučeném vále důkladně vypracujeme, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout.

2. Velký plech vyložíme pečicím papírem, těsto rozválíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dohněda. Potom stáhneme z plechu i s papírem, necháme chvíli zchladnout a ještě vlahý perník ostrým tvořítkem nebo nožem podle šablony vykrájíme. Vykrojíme 1 velkou hvězdu a malé ozdoby s vánočními motivy.

3. Perníčky propíchneme silnější jehlou v místech, kde chceme provléknout mašli, a necháme úplně vychladnout. Potom štětečkem potřeme povrch perníčků řidší bílou i obarvenou polevou a některé tvary posypeme cukrovými kuličkami či jiným cukrářským zdobením a necháme zaschnout.

4. Stužky pomocí silné jehly protáhneme nejdříve všemi cípy velké hvězdy, asi 15-20 cm nad hvězdou konce svážeme a uvážeme mašličku. Pod hvězdou uděláme ve stejné vzdálenosti na každé stužce uzlík, aby hvězda visela v rovině, a na volné konce stužek navážeme ozdobené malé perníčky.

Anýzové sušenky jako ozdoby

Příprava: 45 minut + doba na zaschnutí a odpočinutí těsta + 20 minut pečení + zdobení

Na asi 3-4 plechy

* 3 vejce + 2 žloutky
* 280 g cukru moučka
* 2 lžičky mletého anýzu
* 280 g hladké mouky
* špetka soli

Na zdobení:
* bílé a barevné cukrové polevy v tubách nebo malinová poleva

1. Vejce, žloutky, cukr a anýz šleháme do husté pěny. Potom vmícháme do pěny prosátou mouku a těstem naplníme cukrářský sáček s užší trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme srdíčka, kolečka a různé tvary o průměru zhruba 4 cm tak, aby nám zůstal otvor na provlečení šňůrky.

2. Necháme na plechu odpočinout do druhého dne, minimálně 12 hodin, a potom pečeme v troubě předehřáté na 140 stupňů asi 20 minut dorůžova. Upečené ozdoby sloupneme z papíru a necháme vychladnout. Potom zdobíme různými barevnými cukrovými polevami.

Tip
Na malinovou cukrovou polevu utřete 250 g cukru moučky se 3 lžícemi malinové šťávy a 2-3 lžícemi horké vody.

Vánoční závěs z kynutého těsta

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + asi 20-30 minut pečení

Na 2 menší srdce

* 15 g droždí
* 25 g cukru krupice
* 125 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky + trochu mouky na vál
* sůl
* 1 lžička citronové kůry
* 1 lžička pomerančové kůry
* 1 žloutek + 1 na potření
* 50 g hery nebo másla
* hrubý krystalový cukr na obalení
* mašle a větvičky na ozdobu

1. Droždí utřeme s lžičkou cukru na kašičku, vmícháme lžíci mouky, asi 60 ml vlažného mléka, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytých citrusů, vykynutý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlahý tuk a podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko. Zaděláme hladké nelepivé těsto a necháme v teple pod čistou utěrkou vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na 4 stejné díly a z každého dílu vyválíme tenčí dlouhé prameny (válečky) jako na pletení vánočky. Konce dvou pramenů stiskneme k sobě a zatočíme je do copu. Ze spleteného copu vytvarujeme srdce a konce spojíme na špičce. Stejně vytvarujeme i druhé srdce.

4. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu nakynout. Potom srdce potřeme vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, asi na 10 minut zapečeme, zmírníme teplotu na 160 stupňů a dopečeme dozlatova, případně zkusíme vpíchnutím špejle, jestli se těsto nelepí. Ještě horké obalíme v hrubém cukru a necháme vychladnout na mřížce.

Tip
Před vložením do trouby srdce potřené vejcem posypte na ozdobu sezamovým semínkem, mandlemi apod.


  • Vybrali jsme pro Vás