Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánočním cukrovím můžete i dekorovat. Pečeme adventní kalendář či stromeček

  0:54aktualizováno  0:54
Místo shánění adventních kalendářů s čokoládou, která vlastně nikomu nechutná, letos vsaďte na domácí výrobu. Stejně ‚jedlá‘ je i naše vánoční výzdoba.

Nugátový adventní kalendář

Nugátový adventní kalendář

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 2-2,5 hodiny zdobení

Na 1 kalendář

Na nugátové bonbony:
* 250 g lískových oříšků
* 250 moučkového cukru
* 250 g mléčné čokolády
* 150 g hořké čokoládové polevy

Na ozdobu:
* barevný marcipán
* potravinové barvy v tubách
* bílá cukrářská poleva, hotový výrobek
* barevné cukrové kuličky (zdobení)

1. Lískové oříšky nasucho opražíme v pánvi nebo na plechu v rozpálené troubě a ještě teplé oloupeme a necháme vychladnout. Potom oříšky jemně umeleme a v míse utřeme a promícháme s prosátým jemným moučkovým cukrem. Mléčnou čokoládu nalámeme do misky a ve vodní lázni ji rozpustíme. Cukr s oříšky promícháme s rozpuštěnou čokoládou a směs rovnoměrně vlijeme na tác nebo plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem, uhladíme a necháme ztuhnout.

2. Tuhý nugát rozkrájíme tenkým ostrým nožem na 49 stejně velkých čtverečků. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Kousky nugátu postupně namáčíme v čokoládové polevě a necháme na mřížce okapat a ztuhnout. Čokoládové bonbony potom tenkým pramínkem z bílé čokoládové polevy očíslujeme od 1 do 23 a zbylé prázdné bonbony ozdobíme podle obrázku barevnou mandlovou hmotou, bílou čokoládovou polevou, cukrovými barvami v tubách a cukrovými kuličkami.

Tip
Marcipán změkčíme a zvláčníme prohnětením v dlaních a potom ho na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválíme na tenkou placku a tvořítky nebo ostrým nožem vykrájíme potřebné tvary. Pokud neseženete barevný marcipán, obarvěte bílou mandlovou hmotu pár kapkami potravinové barvy a pořádně prohněťte.

Vánoční stromeček ze sněhového cukroví

Příprava: 45 minut + 75 minut pečení + doba na sušení a vychladnutí + 30 minut dokončení

Na 1 stromek

* 4 bílky
* 220 g pískového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy

Na slepení:
* různé druhy ovocných marmelád a zavařenin + moučkový cukr, příp. potravinářská barviva

1. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Bílky nalijeme do suché čisté mísy a vyšleháme na pevnější sníh. Postupně přidáme cukr a nakonec citronovou šťávu a šleháme, dokud není sníh krásně lesklý.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a nakreslíme si na něj pět kružnic různých velikostí, od největší v průměru asi 15 cm do nejmenší asi 5 cm. Největší kruh bude tvořit spodní patro stromečku. Sněhem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou a postupně nastříkáme po obvodu každé kružnice sněhové paprsky tak, aby se v širší části po obvodu dotýkaly a na koncích se zužovaly do špičky a tvořily tak sněhové hvězdice. Na špičku stromečku vytvoříme navíc jednu malou pusinku.

3. Plech vložíme do předehřáté trouby, zmírníme teplotu na 120 stupňů a pečeme asi 75 minut. Potom troubu vypneme a korpus necháme v troubě dosušit do úplného vychladnutí. Vychladlé sněhové hvězdice sloupneme z papíru.

4. Jednotlivá patra stromečku spojujeme vrstvou marmeládové pasty – tu připravíme hnětením zavařeniny s prosátým moučkovým cukrem. Cukr postupně přisypáváme a mícháme a třeme, dokud nevznikne hustší hladká hmota. Pastou vyplníme střed hvězdice tak, aby byla jednotlivá patra stromečku pár centimetrů od sebe, a na ni položíme další menší hvězdu. Na poslední patro přilepíme malou pusinku.

Tip
Hmotu můžeme obarvit pár kapkami potravinářského barviva. Jednotlivá patra lze spojit různými druhy marmelád.

Skořicovo-pomerančový adventní kalendář

Příprava: 45 minut + 30 minut pečení + doba na sušení a vychladnutí

Na 2-3 plechy

* 2 bílky
* 120 g cukru jemný písek + 1 lžíce do sněhu
* 1 lžíce mleté skořice
* 120 g mletých loupaných mandlí
* pomerančová kůra z 1/2 velkého pomeranče, nejlépe bio
* hladká mouka a cukr moučka na vál
* 2 lžíce krupicového cukru
* bílá cukrářská poleva v tubě – hotový výrobek
* zlaté tenké stužky

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, 4 lžíce si dáme stranou a promícháme je s lžící cukru. Do zbylého sněhu za stálého míchání vsypeme zbylý cukr, mletou skořici a mleté mandle a zpracujeme tužší těsto. Na vále poprášeném hladkou moukou a moučkovým cukrem z těsta vyválíme tenčí plát a tvořítky vypichujeme hvězdičky a srdíčka a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. V každém kousku cukroví vypíchneme silnějším brčkem dírku na protažení stužky a povrch lehce potřeme zbylým sněhem.

2. Nadpočetné sušenky, které nepotřebujeme na adventní kalendář, navíc posypeme krupicovým cukrem. Pečeme, spíše sušíme, v mírně vyhřáté troubě při 140 stupních asi 30 minut, potom troubu vypneme a necháme v troubě dosušit. Sušenky stáhneme i s papírem z plechu, sušenky bez cukru na povrchu očíslujeme tenkým pramínkem cukrářské polevy, necháme zaschnout a navážeme na zlaté stužky.

Tip
Ostatní sušenky uschováme v suchu, můžeme je později navázat na barevné stužky či zlatou nit a zdobit jimi vánoční stromeček.

Perníkový závěs

Příprava: 30 minut + doba na odpočinutí těsta + 15-20 minut pečení + as 1,5-2 hodiny dokončení

Na 1 plech

* 200 g cukru moučka
* 1 vejce
* 3 lžíce tekutého medu
* 2 lžíce černé kávy nebo vody
* 1 lžíce rumu
* 1 lžička mleté skořice
* špetka tlučeného hřebíčku a nového koření
* 280–300 g hladké mouky
* 1/2 kypřicího prášku do perníku

Na zdobení:
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* 100-125 g cukru moučka
* 1 lžička citronové šťávy
* potravinářské barvy
* cukrářské zdobení (cukrové kuličky)
* 5 úzkých stužek na zavěšení asi 1,2 m dlouhých

1. V míse utřeme cukr, vejce, tekutý med, kávu nebo vodu, rum a koření. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a zaděláme těsto. Na pomoučeném vále důkladně vypracujeme, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout.

2. Velký plech vyložíme pečicím papírem, těsto rozválíme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dohněda. Potom stáhneme z plechu i s papírem, necháme chvíli zchladnout a ještě vlahý perník ostrým tvořítkem nebo nožem podle šablony vykrájíme. Vykrojíme 1 velkou hvězdu a malé ozdoby s vánočními motivy.

3. Perníčky propíchneme silnější jehlou v místech, kde chceme provléknout mašli, a necháme úplně vychladnout. Potom štětečkem potřeme povrch perníčků řidší bílou i obarvenou polevou a některé tvary posypeme cukrovými kuličkami či jiným cukrářským zdobením a necháme zaschnout.

4. Stužky pomocí silné jehly protáhneme nejdříve všemi cípy velké hvězdy, asi 15-20 cm nad hvězdou konce svážeme a uvážeme mašličku. Pod hvězdou uděláme ve stejné vzdálenosti na každé stužce uzlík, aby hvězda visela v rovině, a na volné konce stužek navážeme ozdobené malé perníčky.

Anýzové sušenky jako ozdoby

Příprava: 45 minut + doba na zaschnutí a odpočinutí těsta + 20 minut pečení + zdobení

Na asi 3-4 plechy

* 3 vejce + 2 žloutky
* 280 g cukru moučka
* 2 lžičky mletého anýzu
* 280 g hladké mouky
* špetka soli

Na zdobení:
* bílé a barevné cukrové polevy v tubách nebo malinová poleva

1. Vejce, žloutky, cukr a anýz šleháme do husté pěny. Potom vmícháme do pěny prosátou mouku a těstem naplníme cukrářský sáček s užší trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme srdíčka, kolečka a různé tvary o průměru zhruba 4 cm tak, aby nám zůstal otvor na provlečení šňůrky.

2. Necháme na plechu odpočinout do druhého dne, minimálně 12 hodin, a potom pečeme v troubě předehřáté na 140 stupňů asi 20 minut dorůžova. Upečené ozdoby sloupneme z papíru a necháme vychladnout. Potom zdobíme různými barevnými cukrovými polevami.

Tip
Na malinovou cukrovou polevu utřete 250 g cukru moučky se 3 lžícemi malinové šťávy a 2-3 lžícemi horké vody.

Vánoční závěs z kynutého těsta

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + asi 20-30 minut pečení

Na 2 menší srdce

* 15 g droždí
* 25 g cukru krupice
* 125 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky + trochu mouky na vál
* sůl
* 1 lžička citronové kůry
* 1 lžička pomerančové kůry
* 1 žloutek + 1 na potření
* 50 g hery nebo másla
* hrubý krystalový cukr na obalení
* mašle a větvičky na ozdobu

1. Droždí utřeme s lžičkou cukru na kašičku, vmícháme lžíci mouky, asi 60 ml vlažného mléka, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytých citrusů, vykynutý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlahý tuk a podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko. Zaděláme hladké nelepivé těsto a necháme v teple pod čistou utěrkou vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále, rozdělíme na 4 stejné díly a z každého dílu vyválíme tenčí dlouhé prameny (válečky) jako na pletení vánočky. Konce dvou pramenů stiskneme k sobě a zatočíme je do copu. Ze spleteného copu vytvarujeme srdce a konce spojíme na špičce. Stejně vytvarujeme i druhé srdce.

4. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu nakynout. Potom srdce potřeme vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, asi na 10 minut zapečeme, zmírníme teplotu na 160 stupňů a dopečeme dozlatova, případně zkusíme vpíchnutím špejle, jestli se těsto nelepí. Ještě horké obalíme v hrubém cukru a necháme vychladnout na mřížce.

Tip
Před vložením do trouby srdce potřené vejcem posypte na ozdobu sezamovým semínkem, mandlemi apod.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.