Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

  0:09aktualizováno  0:09
Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě na stole nechybí prasečí hlava s rozemletým ječmenem, ve Venezuele se jídlo balí do banánových listů a v Itálii má vánoční hostina více jak tři chody.

Štědrovečerí večeře je slavnostní příležitostí v mnoha zemích světa. | foto: Profimedia.cz

Švédský vánoční stůl

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

V této skandinávské zemi milují stoly naplněné jídlem mnoha druhů, tomu vánočnímu se říká julbord. „Najdete na něm všechno možné: marinovaného lososa, nakládané sledě, paštiky, tlačenky, minipárečky a domácí klobásy, masové kuličky, salát z červené řepy, bramborový salát. Chybět nesmí ani pečená vánoční šunka a Janssonovo pokušení, což jsou brambory zapečené s ančovičkami. Jako dezert se podává rýžová kaše se šlehačkou a zavařeným ovocem. Jeden talíř kaše se nechává za dveřmi pro domácího skřítka. A do jednoho talíře se při přípravě hodí mandle - kdo ji najde, bude se podle lidové pověry následující rok vdávat nebo ženit,“ popisuje švédské tradice Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu v Praze.

Venezuelané pečou maso v banánových listech

Venezuelské huellacas

Venezuelské huellacas

Téměř všude jsou Vánoce časem, kdy se setkává celá rodina, a Venezuela není výjimkou. Štědrovečerní jídlo huellacas v této jihoamerické zemi se skládá z několika ingrediencí. Smíchají se různé druhy masa, papriky, olivy, kapary, rozinky a koření, vše se obalí do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu, ve kterém se jídlo nakonec uvaří. Mimo to si tu lidé dopřávají například šunkový chléb, kuřecí salát a jako dezert dobroty z papáji.

Italská hostina sedmi ryb

Italská láska k jídlu se nezapře ani během Vánoc, kdy si ve většině rodin chystají hostinu o více než třech chodech.

Rybářské špagety

Rybářské špagety "alla pescatora" z toho, co dalo moře

„Každé jídlo hostiny sedmi ryb, jak pojmenovali Italové své štědrovečerní jídlo, obsahuje mořské plody. V předkrmu se mohou objevit kousky uzeného lososa, salát s krevetami nebo z chobotnice. Dalším pokrmem mohou být zase špagety s mořskými plody či černé rizoto se sépiemi. Hlavním jídlem jsou většinou pečené nebo grilované ryby,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Ke všem jídlům se podává i několik příloh. Často pečené brambory nebo zelenina.

Francouzské vánoční polínko

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Sváteční tabule ve Francii je celkově rozmanitá. Ve velkých městech je jiná než na venkově. Tradičním francouzským jídlem je takzvané le reveillon, které se podává o půlnoci. Skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Dalším tradičním pokrmem je také foie gras, paštika z husích nebo kachních jater.

Na stole by neměla chybět čokoládová roláda vypadající jako polínko. Francouzi připravují i spoustu sladkých sušenek. Venkov se od větších měst liší, na Vánoce připravují například pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou.

Islandské masové hody

Na Islandu si dopřávají rybu jenom 23. prosince na svatého Thorláka, kdy pojídají nepříliš voňavého fermentovaného rejnoka s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

„Na štědrovečerním stole bývá uzené jehněčí, solená vepřová žebra a různé druhy drůbeže a pernaté zvěře - například guláš z bělokura nebo uzený papuchalk,“ vyjmenovává pro nás neobvyklé menu Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu. Podobně jako zbytek Seveřanů si Islanďané neodpustí sladkou rýžovou kaši a cukroví, nejoblíbenější jsou u nich perníčky.

Litevskou specialitou je vařený hrách s fazolemi a klobásou

Jakmile se v Litvě začne stmívat, všichni nedočkavě vyhlížejí první hvězdu. Až se objeví, usedají ke stolu a mohou začít hodovat. Kūčios, jak se hostině v litevštině říká, má celkem dvanáct chodů. Mezi nimi jsou například pokrmy z máku (třeba makové mléko), nakládaná zelenina a několik druhů ryb – kapr, štika nebo sleď.

Na stole má své místo prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem, které místní říkají koca nebo kikas. Specialitou je vařený hrách s fazolemi a nakrájenou klobásou. Kolečka klobásy symbolizují slunce v příštím roce. Stejně jako v České republice se ani v Litvě nevyhýbají sladkému. Pečou zázvorové sušenky a kupují mandarinky nebo pomeranče.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.