Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

  0:09aktualizováno  0:09
Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě na stole nechybí prasečí hlava s rozemletým ječmenem, ve Venezuele se jídlo balí do banánových listů a v Itálii má vánoční hostina více jak tři chody.

Štědrovečerí večeře je slavnostní příležitostí v mnoha zemích světa. | foto: Profimedia.cz

Švédský vánoční stůl

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

Z julbordu si většina hostů nabere trochu od každého jídla.

V této skandinávské zemi milují stoly naplněné jídlem mnoha druhů, tomu vánočnímu se říká julbord. „Najdete na něm všechno možné: marinovaného lososa, nakládané sledě, paštiky, tlačenky, minipárečky a domácí klobásy, masové kuličky, salát z červené řepy, bramborový salát. Chybět nesmí ani pečená vánoční šunka a Janssonovo pokušení, což jsou brambory zapečené s ančovičkami. Jako dezert se podává rýžová kaše se šlehačkou a zavařeným ovocem. Jeden talíř kaše se nechává za dveřmi pro domácího skřítka. A do jednoho talíře se při přípravě hodí mandle - kdo ji najde, bude se podle lidové pověry následující rok vdávat nebo ženit,“ popisuje švédské tradice Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu v Praze.

Venezuelané pečou maso v banánových listech

Venezuelské huellacas

Venezuelské huellacas

Téměř všude jsou Vánoce časem, kdy se setkává celá rodina, a Venezuela není výjimkou. Štědrovečerní jídlo huellacas v této jihoamerické zemi se skládá z několika ingrediencí. Smíchají se různé druhy masa, papriky, olivy, kapary, rozinky a koření, vše se obalí do kukuřičného těsta a poté zabalí do banánového listu, ve kterém se jídlo nakonec uvaří. Mimo to si tu lidé dopřávají například šunkový chléb, kuřecí salát a jako dezert dobroty z papáji.

Italská hostina sedmi ryb

Italská láska k jídlu se nezapře ani během Vánoc, kdy si ve většině rodin chystají hostinu o více než třech chodech.

Rybářské špagety

Rybářské špagety "alla pescatora" z toho, co dalo moře

„Každé jídlo hostiny sedmi ryb, jak pojmenovali Italové své štědrovečerní jídlo, obsahuje mořské plody. V předkrmu se mohou objevit kousky uzeného lososa, salát s krevetami nebo z chobotnice. Dalším pokrmem mohou být zase špagety s mořskými plody či černé rizoto se sépiemi. Hlavním jídlem jsou většinou pečené nebo grilované ryby,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Ke všem jídlům se podává i několik příloh. Často pečené brambory nebo zelenina.

Francouzské vánoční polínko

Kaštanové poleno

Kaštanové poleno

Sváteční tabule ve Francii je celkově rozmanitá. Ve velkých městech je jiná než na venkově. Tradičním francouzským jídlem je takzvané le reveillon, které se podává o půlnoci. Skládá se z pečené šunky, klobás, ústřic, salátu, ovoce, sladkostí a vína. Dalším tradičním pokrmem je také foie gras, paštika z husích nebo kachních jater.

Na stole by neměla chybět čokoládová roláda vypadající jako polínko. Francouzi připravují i spoustu sladkých sušenek. Venkov se od větších měst liší, na Vánoce připravují například pečeného krocana s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou.

Islandské masové hody

Na Islandu si dopřávají rybu jenom 23. prosince na svatého Thorláka, kdy pojídají nepříliš voňavého fermentovaného rejnoka s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

Perníčky jsou oblíbeným skandinávským cukrovím

„Na štědrovečerním stole bývá uzené jehněčí, solená vepřová žebra a různé druhy drůbeže a pernaté zvěře - například guláš z bělokura nebo uzený papuchalk,“ vyjmenovává pro nás neobvyklé menu Dominika Wittenberg Gašparová ze Skandinávského domu. Podobně jako zbytek Seveřanů si Islanďané neodpustí sladkou rýžovou kaši a cukroví, nejoblíbenější jsou u nich perníčky.

Litevskou specialitou je vařený hrách s fazolemi a klobásou

Jakmile se v Litvě začne stmívat, všichni nedočkavě vyhlížejí první hvězdu. Až se objeví, usedají ke stolu a mohou začít hodovat. Kūčios, jak se hostině v litevštině říká, má celkem dvanáct chodů. Mezi nimi jsou například pokrmy z máku (třeba makové mléko), nakládaná zelenina a několik druhů ryb – kapr, štika nebo sleď.

Na stole má své místo prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem, které místní říkají koca nebo kikas. Specialitou je vařený hrách s fazolemi a nakrájenou klobásou. Kolečka klobásy symbolizují slunce v příštím roce. Stejně jako v České republice se ani v Litvě nevyhýbají sladkému. Pečou zázvorové sušenky a kupují mandarinky nebo pomeranče.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz