Doporučujeme

Ořechové šátečky

Ořechové šátečky | foto: pro iDNES.cz

Vánoční soutěž: třikrát ořechové cukroví našich čtenářek

  • 0
Opravdu dobré vánoční cukroví musí obsahovat aspoň trochu oříšků a je jedno, jestli to budou tradiční vlašské či lískové, nebo kokosové, makadamové či piniové. Jaké recepty doporučují naše čtenářky? Inspirujte se jejich recepty, které poslaly do naší vánoční soutěže.

Ořechové šátečky

Těsto:
* 28 dkg hladké mouky (prosáté)
* 25 dkg másla
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce mléka
* 1/2 prášku do pečiva

Náplň:
* 20 dkg mletých vlašských ořechů
* 20 dkg cukru moučka
* ze 2 bílků sníh
* šťáva z 1 citronu

1. Na vále vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
2. Smícháme všechny ingredience na náplň.
3. Z těsta vyválíme tenký plát, vykrajujeme čtverce 4 x 4 cm (je třeba počítat s tím, že šátečky se při pečení o cca 1/3 nafouknou), náplň dáme úhlopříčně z rohu do rohu (s množstvím náplně to raději nepřeháníme).
4. Čisté rohy přehneme přes sebe, spoj dobře „zalepíme“, jinak se nám šátečky v troubě při pečení otevřou.
5. Pečeme dozlatova (ideální je pečící papír).
6. Vychladlé šátečky pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.
7. Dobře schováme, jinak na Vánoce nic nezůstane.

TIP: Šátečky dle tohoto receptu pečeme už asi 25 let a nikdy se nestalo, že by se nepovedly, že by se těsto při válení lámalo, lepilo apod. Příprava je sice pracná, ale výsledek stojí za to.

Autor: Werun

Vánoční ořechový mls

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: dle velikosti čtverečků

* 200 g hladké mouky
* 200 g vyloupaných ořechů (celých)
* 200 g mletého cukru
* 2 celá vejce
* půl prášku do pečiva

1. Vše promícháme a z těsta uděláme placku, kterou potřeme žloutkem.
2. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na vymaštěném plechu.
3. Upečené, ještě teplé, nakrájíme na kostičky.

Autorka: helenaz

Pracny

* 20 dkg hladké mouky
* 8 dkg mletých oříšků
* 16 dkg tuku (Hera)
* 1 dkg moučkového cukru
* 1 lžička rumu
* špetka skořice
* 1 - 2 kusy mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 1 lžička kakaa

1. Na vál nasypeme mouku, uděláme důlek, přidáme oříšky, cukr, rum, skořici, hřebíčky, citronovou kůru, kakao a Heru. Suroviny smícháme na vále dohromady, necháme zabalené ve folii uležet v ledničce a pečeme druhý den. (Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, takže je necháme stát aspoň 1 hodinu před přípravou těsta na kuchyňské lince.)
2. Hotové těsto pak vtlačujeme do nevymazaných, nevysypaných formiček. Přesto se dobře upečené vyklopí.
3. Pečeme asi při 100 - 150° C. Ještě teplé pracny obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autorka: habol


  • Vybrali jsme pro Vás