Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční soutěž: javorové cukroví i ořechovo-kávové košíčky

  13:02aktualizováno  13:02
Chcete ještě na poslední chvíli něco upéct? Inspirujte se recepty, které do naší vánoční soutěže zaslaly čtenářky. Tentokrát vám nabízíme tři netradiční druhy.

Javorové cukroví | foto: pro iDNES.cz

Javorové cukroví

Doba přípravy: hodina
Počet kousků: 150 kusů

* 500 g hladké mouky
* 250 g hnědého cukru
* vanilkový lusk
* šťáva z půlky citronu
* 250 g másla
* 120 ml smetany
* 100 g mletých mandlí
* 6 g sody
* 100 g půlených mandlí na ozdobu
* javorový sirup

1. Z ingrediencí (kromě sody, javorového sirupu a půlených mandlí) vypracujeme vláčné těsto.
2. Poté ve lžíci javorového sirupu rozmícháme sodu a přilijeme k těstu. Občas je třeba přidat ještě tak dvě lžíce mouky, aby se těsto dobře válelo (záleží na firmě).
3. Vyválíme plát silný asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary. Každý tvar ozdobíme podle vlastní představivosti půlenými mandličkami a dáme na cca 8 minut péct.
4. Ještě horké upečené cukroví potřeme javorovým sirupem a necháme uschnout.

TIP: Javorové cukroví potřebuje minimálně týden, aby pěkně změklo.

Autorka: D_Eternity

Ořechovo-kávové košíčky od Drahušky

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 60 kusů

Na těsto:
* 21 dkg hladké mouky
* 14 dkg másla
* 7 dkg cukru
* 7 dkg mletých ořechů
* 1 bílek
* 1 vanilkový cukr

Na náplň:
* 1/8 litru uvařené kávy
* 5 dkg cukru moučka
* 2 dkg škrobu
* 1 žloutek
* 12 dkg másla
* 6 dkg cukru moučka

Na polevu:
* 10 lžic cukru moučka
* 1 lžíce horké vody
* 3 lžíce rumu
* 3 kávové lžičky kakaa

Na ozdobení:
* půlky jader vlašských ořechů

1. Všechny suroviny zpracujeme v těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
2. Připravíme si náplň. Kávu, škrob, 5 g cukru a žloutek svaříme v páře na kaši, necháme vychladnout. Pak do kaše zašleháme máslo a 6 dkg cukru.
3. Formičky báboviček vymažeme nejprve peroutkou namočenou v rozehřátém sádle, pak se pěkně vyklápějí. Těsto do formiček namačkáme tak, aby bylo pěkné i po stranách a po upečení šla bábovička naplnit.
4. Bábovičky pečeme v předehřáté troubě mírně dorůžova.
5. Po vychladnutí je naplníme kávovým krémem, který nožem zahladíme pěkně do roviny. A poté každou bábovičku potřeme čokoládovou polevou.
6. Nakonec ozdobíme půlkou jádra vlašského ořechu.

Autorka: drahuska76

Voňavé sušenky

* 75 g másla * 1 vejce * 275 g hladké mouky * 50 g sirupu * 1 lžička prášku do pečiva * 100 g cukru krystal * 1 lžička skořice

1. Smícháme mouku se skořicí a práškem do pečiva a přimícháme cukr. Přidáme rozkrájené máslo. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.
2. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčko, přidáme sirup a rozšleháme. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs, všechno pořádně rozmícháme, dáme do sáčku a vložíme na 30 minut do lednice odpočinout.
3. Vyválíme těsto asi na půl centimetru, vykrajujeme různé tvary a pečeme na 170°C.
4. Po vychladnutí poléváme různými polevami a zdobíme.

Autorka: verka159







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.