Polsko
U našich severních sousedů by mělo být na štědrovečerní tabuli celkem dvanáct chodů, stejně jako bylo apoštolů. Na začátek se podává červený boršč – řepný kvas a řepný vývar bez masa, často s malými těstovinami.
I Poláci si dávají kapra, ale nikoliv smaženého. Servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Dalšími chody bývají holoubci (gołąbki) – zelné závitky s pohankovou kaší a pirohy (pierogi) se zelnou náplní (večeře splňuje postní pravidla, takže by se měla obejít bez masa, s výjimkou rybího).
Menu zpravidla zakončuje něco sladkého. Například kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, nebo perníčky. Jako nápoj se podává kompot (což je nápoj, který by se dal popsat jako naše šťáva z kompotu - servíruje se teplý i studený).
Pirohy se zelnou náplní
Ingredience na 4 porce:
- Na náplň:
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 hrnek kysaného zelí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1-2 vařené brambory
- Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky soli
- 120 ml studené vody
- Na dokončení:
- 4 lžíce sádla nebo oleje
- 1 velká cibule
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme. Olej rozpálíme v kastrůlku a cibulku na něm orestujeme dosklovata.
- Přidáme okapané a najemno nakrájené zelí, ochutíme solí a pepřem a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnout a přimícháme rozmačkanou bramboru nebo dvě.
- Všechny ingredience na těsto zpracujeme rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky v hladké nelepivé těsto.
- To vyválíme dotenka a vykrajujeme otočenou skleničkou kolečka. Na každé vložíme lžičku náplně, přehneme a na okrajích velice pevně stiskneme, aby se pirohy při vaření neotevřely.
- Zavaříme je do vroucí vody a vaříme po vyplavání ještě asi 3 minuty. Vyjmeme a podáváme přelité cibulkou dozlatova opečenou na sádle nebo oleji.
Tip: Do náplně můžete přidat také houby nebo nasekanou a opečenou slaninu, ta se ale nehodí pro postní štědrovečerní menu.
Chcete vědět, co jedí na Vánoce na Islandu, ve Švédsku nebo ve Venezuele? Klikněte SEM |
Německo
V Německu se ke štědrovečerní večeři podává nejčastěji kachna nebo husa, ale v některých oblastech je zlatým hřebem menu smažený kapr jako u nás nebo klobása s bramborovým salátem.
Sladké je v Německu zastoupeno jak klasickým vánočním cukrovím, které je velmi podobné tomu našemu, tak také třeba tradiční štolou plnou rozinek a mandlí.
Vánoční štola
Ingredience na 2 štoly:
- 200 g rozinek
- 100 g sultánek
- 100 ml tuzemáku
- 750 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 125 g krupicového cukru
- 50 g droždí
- 400 g másla
- špetka soli
- ½ lžičky mletého kardamomu
- špetka muškátového oříšku
- 1 mletý hřebíček
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g nasekaných mandlí
- 75 g kandované kůry z citronu
- 75 g kandované kůry z pomeranče
- 1 lžička kandovaného zázvoru
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Pracovní postup:
- Sultánky a rozinky zalijeme horkou vodou, po deseti minutách slijeme a naložíme do tuzemáku. Mouku odvážíme do mísy.
- Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve zbylém teplém mléce rozehřejeme 350 g másla, přidáme koření, sůl a cukr a společně s kváskem přilijeme k mouce. Zpracujeme těsto (nejlépe to jde pomocí robota s hnětacími háky. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
- Pak slijeme rozinky a sultánky a společně s mandlemi, kandovanou citronovou kůrou a kandovaným zázvorem zapracujeme do těsta.
- Znova zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta vytvoříme dvě štoly, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 50 minut dozlatova.
- Hotové štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.
Tip: Do štoly můžete také přidat kousky marcipánu. Bude ještě lahodnější.
Rakousko
Podobně jako u nás bývá hlavním chodem na rakouské sváteční tabuli sladkovodní ryba s bramborovým salátem, ale také se zde připravuje vídeňský řízek nebo pečená husa či krůta.
Mezi sladkostmi vede kromě cukroví snad nejstarší vánoční dezert na světě – kletzenbrot a samozřejmě také i u nás oblíbený štrúdl, ideálně tažený.
Vídeňský řízek
Ingredience na 4 porce:
- 800 g telecí kýty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hladká mouka na obalení
- vejce a smetana na obalení
- strouhanka na obalení
- přepuštěné máslo na smažení
- vařené brambory nebo bramborový salát k podávání
- skrojky citronu k podávání
Pracovní postup:
- Z telecí kýty nakrájíme čtyři silnější plátky a každý ještě nařízneme a rozevřeme (jako knihu). Mezi dvěma foliemi naklepeme tenčí řízky.
- Z obou stran je osolíme a opepříme.
- Vejce rozklepneme do širší misky a prošleháme s trochou smetany.
- Telecí řízky postupně obalujeme v hladké mouce, vaječné směsi a strouhance.
- Smažíme je v přepuštěném másle a odložíme na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
- Vídeňské řízky podáváme ještě horké s lehkým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Na talíř servírujeme také čtvrtku citronu.
Slovensko
Naši východní sousedé slaví Vánoce velmi podobně jako my, a to v postním duchu, takže tu na slavnostním stole nechybí ani smažený kapr a bramborový salát.
Večeře se zahajuje oplatkami s medem. Skutečnou hvězdou tabule je ovšem tradiční vánoční polévka kapustnica.
Kapustnica
Ingredience na 4 porce:
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g slaniny (nemusí být)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce mleté papriky (může být i uzená)
- 200 g kysaného zelí
- sůl a pepř
- 1 chilli paprička (nemusí být)
- 150 ml smetany ke šlehání
- vařené brambory (nemusí být)
- chléb k podávání
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme v něm slaninu. Přidáme cibuli a ještě asi dvě minuty restujeme. Pak vmícháme česnek a mletou papriku necháme rozvonět.
- Přidáme překrájené zelí, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
- Nakonec do polévky vmícháme nasekanou chilli papričku, smetanu a na kostky nakrájené vařené brambory.
- Podáváme s čerstvým chlebem.