Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

aktualizováno 
Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco docela jiného. Pojďte nahlédnout ke slavnostnímu stolu v Německu, Polsku, Rakousku nebo na Slovensku.

U nás se Vánocích servíruje vánočka, v Německu její sestra štola. | foto: Profimedia.cz

Polsko

U našich severních sousedů by mělo být na štědrovečerní tabuli celkem dvanáct chodů, stejně jako bylo apoštolů. Na začátek se podává červený boršč – řepný kvas a řepný vývar bez masa, často s malými těstovinami.

I Poláci si dávají kapra, ale nikoliv smaženého. Servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, brambory a houbami. Dalšími chody bývají holoubci (gołąbki) – zelné závitky s pohankovou kaší a pirohy (pierogi) se zelnou náplní (večeře splňuje postní pravidla, takže by se měla obejít bez masa, s výjimkou rybího).

Menu zpravidla zakončuje něco sladkého. Například kuťa (kutia) – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem, nebo perníčky. Jako nápoj se podává kompot (což je nápoj, který by se dal popsat jako naše šťáva z kompotu - servíruje se teplý i studený).

Pirohy se zelnou náplní

Ingredience na 4 porce:

Pirohy se zelnou nápní
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 vařené brambory
  • Na těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 120 ml studené vody
  • Na dokončení:
  • 4 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 velká cibule

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nasekáme. Olej rozpálíme v kastrůlku a cibulku na něm orestujeme dosklovata.
  2. Přidáme okapané a najemno nakrájené zelí, ochutíme solí a pepřem a dusíme asi 20 minut. Necháme vychladnout a přimícháme rozmačkanou bramboru nebo dvě.
  3. Všechny ingredience na těsto zpracujeme rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky v hladké nelepivé těsto.
  4. To vyválíme dotenka a vykrajujeme otočenou skleničkou kolečka. Na každé vložíme lžičku náplně, přehneme a na okrajích velice pevně stiskneme, aby se pirohy při vaření neotevřely.
  5. Zavaříme je do vroucí vody a vaříme po vyplavání ještě asi 3 minuty. Vyjmeme a podáváme přelité cibulkou dozlatova opečenou na sádle nebo oleji.

Tip: Do náplně můžete přidat také houby nebo nasekanou a opečenou slaninu, ta se ale nehodí pro postní štědrovečerní menu.

Chcete vědět, co jedí na Vánoce na Islandu, ve Švédsku nebo ve Venezuele? Klikněte SEM

Německo

V Německu se ke štědrovečerní večeři podává nejčastěji kachna nebo husa, ale v některých oblastech je zlatým hřebem menu smažený kapr jako u nás nebo klobása s bramborovým salátem.

Sladké je v Německu zastoupeno jak klasickým vánočním cukrovím, které je velmi podobné tomu našemu, tak také třeba tradiční štolou plnou rozinek a mandlí.

Vánoční štola

Ingredience na 2 štoly:

Vánoční štola
  • 200 g rozinek
  • 100 g sultánek
  • 100 ml tuzemáku 
  • 750 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g krupicového cukru 
  • 50 g droždí
  • 400 g másla
  • špetka soli
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 mletý hřebíček
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 75 g kandované kůry z citronu
  • 75 g kandované kůry z pomeranče
  • 1 lžička kandovaného zázvoru
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Sultánky a rozinky zalijeme horkou vodou, po deseti minutách slijeme a naložíme do tuzemáku. Mouku odvážíme do mísy.
  2. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozmícháme v něm lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Ve zbylém teplém mléce rozehřejeme 350 g másla, přidáme koření, sůl a cukr a společně s kváskem přilijeme k mouce. Zpracujeme těsto (nejlépe to jde pomocí robota s hnětacími háky. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
  4. Pak slijeme rozinky a sultánky a společně s mandlemi, kandovanou citronovou kůrou a kandovaným zázvorem zapracujeme do těsta.
  5. Znova zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  6. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta vytvoříme dvě štoly, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 50 minut dozlatova.
  7. Hotové štoly potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout.

Tip: Do štoly můžete také přidat kousky marcipánu. Bude ještě lahodnější.

Rakousko

Podobně jako u nás bývá hlavním chodem na rakouské sváteční tabuli sladkovodní ryba s bramborovým salátem, ale také se zde připravuje vídeňský řízek nebo pečená husa či krůta.

Mezi sladkostmi vede kromě cukroví snad nejstarší vánoční dezert na světě – kletzenbrot a samozřejmě také i u nás oblíbený štrúdl, ideálně tažený.

Vídeňský řízek

Ingredience na 4 porce:

Vídeňský řízek
  • 800 g telecí kýty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalení
  • vejce a smetana na obalení
  • strouhanka na obalení
  • přepuštěné máslo na smažení
  • vařené brambory nebo bramborový salát k podávání
  • skrojky citronu k podávání

Pracovní postup:

  1. Z telecí kýty nakrájíme čtyři silnější plátky a každý ještě nařízneme a rozevřeme (jako knihu). Mezi dvěma foliemi naklepeme tenčí řízky.
  2. Z obou stran je osolíme a opepříme.
  3. Vejce rozklepneme do širší misky a prošleháme s trochou smetany.
  4. Telecí řízky postupně obalujeme v hladké mouce, vaječné směsi a strouhance.
  5. Smažíme je v přepuštěném másle a odložíme na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  6. Vídeňské řízky podáváme ještě horké s lehkým bramborovým salátem nebo vařenými bramborami. Na talíř servírujeme také čtvrtku citronu.

Slovensko

Naši východní sousedé slaví Vánoce velmi podobně jako my, a to v postním duchu, takže tu na slavnostním stole nechybí ani smažený kapr a bramborový salát.

Večeře se zahajuje oplatkami s medem. Skutečnou hvězdou tabule je ovšem tradiční vánoční polévka kapustnica.

Kapustnica

Ingredience na 4 porce:

Kapustnica
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny (nemusí být)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i uzená)
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl a pepř
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • vařené brambory (nemusí být)
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme v něm slaninu. Přidáme cibuli a ještě asi dvě minuty restujeme. Pak vmícháme česnek a mletou papriku necháme rozvonět.
  3. Přidáme překrájené zelí, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  4. Nakonec do polévky vmícháme nasekanou chilli papričku, smetanu a na kostky nakrájené vařené brambory.
  5. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz