Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční menu podle Emanuela Ridiho: I v Itálii večeříme rybu

  6:39aktualizováno  6:39
Možností, co jíst na Štědrý den, je hodně. My jsme oslovili televizní kuchaře a jako první své vánoční menu představuje Emanuel Ridi. "Štědrovečerní menu v severní Itálii a v Česku se moc neliší," tvrdí. Inspirujte se.

Emanuel Ridi | foto: TV Prima

Tagliatelle s uzeným lososem

* 400 g těstovin
* 300 g uzeného lososa
* 400 ml smetany
* 50 g másla
* 5 cl brandy
* muškátový oříšek
* snítka kopru
* sůl
* pepř

Emanuel Ridi: Tagliatelle con salmone affumicato (Tagliatelle s uzeným lososem)

1. Plátky lososa pokrájíme na nudličky a zlehka orestujeme na másle. Jejich chuť povzbudíme panákem brandy a flambujeme.
2. Rozpáleného lososa zchladíme smetanovým přílivem, navrch přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
3. Mezitím uvaříme tagliatelle al dente. Necháme je okapat, ale ne příliš důkladně, škrobová voda na nich špagety lépe spojí se šťávou a lososem.
4. Dáme na pánev, dokud se vše důkladně nepromísí. Porce špaget s lososem dekorujeme na talíři snítkou kopru.

Špagety se srdcovkami

* 400 g těstovin
* 4 očištěné stroužky česneku
* 1 dl bílého vína
* 800 g škeblí zvaných srdcovky
* 300 g rajčátek Piennolo
* 1 dl panenského oleje
* hrst natrhaných lístků bazalky
* sůl
* pepř

Emanuel Ridi: Spaghetti con le vongole e pomodorini "Pienollo" d.o.p. Vesuvio (Špagety se srdcovkami a rajčátky "Pienollo" d.o.p. ze sopky Vesuv)

1. Škeble omyjeme pod tekoucí vodou. Vyřadíme lastury, které se reflexně uzavřou.
2. Rozpálíme panenský olivový olej a na minutku na něm zpěníme stroužky česneku, poté je vyndáme. Olej teď získal charakteristickou vůni.
3. Přidáme srdcovky. Ty pokropíme bílým vínem, zasypeme rajčátky rozkrojenými na půlky a natrhanými lístky bazalky. A pak vše dáme dusit pod pokličku.
4. Až se škeble rozevřou, pánev z ohně odstavíme. Mezitím uvaříme špagety al dente. Necháme je okapat a přidáme na pánev.
5. Zprudka osmahneme se škeblemi a omáčkou, dokud se nespojí. Podáváme teplé, okořeněné čerstvě namletým pepřem a bazalkou.

Turecký med ze Sicílie

* 450 g pomerančového medu (nebo obyčejný med s pomerančovou esencí
* 250 g cukru
* 3 bílky se špetkou soli
* 50 g drcených pistácií
* 80 g moučkového cukru
* trochu vanilkového cukru na posypání

Emanuel Ridi: Torrone magnum siciliano (Turecký med ze Sicílie)

1. Připravíme vodní lázeň pro med, v ní jej dlouho a pomalu mícháme, dokud se nerozpustí, to trvá zhruba patnáct minut.
2. Pak jej můžeme míchat s bílky. Alespoň pět minut šleháme základ na turecký med metličkou, aby bílky s medem vytvořily celek. Přidáme cukr. A zase dalších deset minut vše mícháme, aby se cukr stačil rozpustit.
3. Když med ztuhne víc, přidáme pražené mandle a pistácie.
4. Připravíme si papír na pečení, přes sítko jej posypeme moučkovým cukrem. Na čerstvý cukrový poprašek vylijeme turecký med a necháme jej půl hodiny "meditovat" v ústraní.
5. A pak už můžeme krájet, sypat vanilkovým cukrem a za tepla ochutnávat. Pokud chcete, med můžete ještě obalit v čokoládě.

Gratinované filátko, restovaný brambor, omáčka z humra

* 300 g bílé ryby
* 1 000 g brambor
* 250 g šalotky
* 4 dl červeného suchého vína
* 1 pórek
* olej Extra Virgin
* pažitka
* sůl
* pepř
* 200 g čerstvého humru na tuto porci
* 2 dl smetany
* 50 g másla

Emanuel Ridi: Fileto di pesce gratinato con verdura e salsa di astice (Gratinované filátko z bílé ryby, restovaný brambor se šalotkou a pórkem a omáčkou z humra)

1. Z oloupaných brambor vykrájíme kuličky a povaříme dvacet minut ve slané vodě.
2. Šalotku nakrájíme na plátky a dáme na pánvičku s červeným vínem. Na druhé pánvičce na kolečka nakrájený pórek orestujeme na másle až do změknutí.
3. Omyjeme a osušíme filátka z bílé ryby (může to být mořský vlk, smuha, treska, pražma královská), osolíme a lehce opepříme.
4. Na další pánvi je opečeme na másle z každé strany asi dvě minuty.
5. Přeložíme do pekáče a přidáme k nim připravenou šalotku uvařenou v červeném víně. Necháme zapéct pět minut v troubě při teplotě 180 stupňů.
6. Pak na stejnou pánev, kde byla ryba, dáme uvařené bramborové kuličky, přidáme orestovaný pórek a necháme vše opéct.
7. Čerstvého humra vložíme do vroucí vody (tím ho usmrtíme), vaříme dle jeho váhy (500 g zhruba osm minut).
8. Poté humra vyloupeme z jeho krunýře a maso orestujeme na rozehřátém másle na pánvi, přilijeme dvě deci smetany na vaření a zhruba deset minut vaříme. Poté vše rozmixujeme.
9. Do středu talíře naservírujeme směs ze zeleniny, jemně posypeme pažitkou a položíme na ni filátka z ryby a oblijeme připravenou omáčkou z humra. Zakapeme olivovým olejem Extra Virgin a servírujeme.

Gratinované ústřice

* 12 ks čerstvých ústřic
* 50 g bylinek (petrželová listová nať, estragon, kerblík)
* 2 stroužky česneku
* 30 g strouhanky
* šťáva z půlky citronu
* 2 lžíce panenského olivového oleje
* hrubá mořská sůl
* pepř

Emanuel Ridi: Ostriche gratinate (Gratinované ústřice)

1. Otevřeme opatrně ústřice a zbavíme je vody. Poté si připravíme omáčku. Vyšleháme citronovou šťávu s olejem a čerstvě namletým pepřem.
2. Ústřice v lastuře posypeme nasekanými bylinkami, strouhankou a polijeme připraveným dresinkem (olej a citronová šťáva).
3. Plech posypeme hrubou solí, rozložíme na něj ústřice a vložíme do rozehřáté trouby na 250 stupňů a gratinujeme zhruba pět minut.
4. Pokud se ujistíme, že ústřice jsou hotové, servírujeme.

Emanuel Ridi

Do Česka přijel v roce 1992. Bylo mu devatenáct, vadila mu zima, a když zkusil poprvé grog, strašně mu nechutnal.

Ridi se nakonec v Česku oženil a provozuje restauraci, jejíž specialitou jsou čerstvé ryby a mořské plody. Sám je má rád. Nechybějí proto ani na jeho štědrovečerním stole. Z domova v Itálii je zvyklý, že se o Vánocích jedí ryby, ale s kaprem u něj nepočítejme. Ten se v Itálii nepřipravuje.

"Jinak se štědrovečerní menu v severní Itálii a v Česku moc neliší," vysvětluje. Hlavním chodem jeho štědrovečerní večeře tedy bývá mořská ryba.

Proto také připravil filátka z mořské ryby, jakou však k tomuto receptu zvolit, nechává na každém z nás. Vybírat můžeme podle chuti i toho, co čerstvého zrovna v obchodě najdeme. Může to být mořský vlk, smuha, treska či královská pražma.

Ale že jde o Itala, nezapřel, protože menu doplnil i těstovinami ve dvou různých úpravách. Jemu samému z české kuchyně hodně chutná kachna či husa.

Na českých Vánocích se mu líbí i to, že od české rodiny a divaček jeho pořadu dostává cukroví. Některé jeho obdivovatelky mu je posílají do televize nebo přímo do jeho restaurace.

Autor:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.