Doporučujeme

Marcipánové kytičky s ořechy

Marcipánové kytičky s ořechy | foto: isifa

Vánoční marcipánové orgie. Nadívané datle, šátečky nebo pistáciové kuličky

  • 0
Stačí jedna základní marcipánová hmota a s tou pak můžete čarovat tak, že návštěvy budou vaším cukrovím okouzleny. Zkuste kytičky s ořechy, šátečky s ananasem či brambůrky s tymiánem a limetkou.

Základní recept na mandlovou hmotu – domácí marcipán

Příprava: asi 45 minut
Na 350-400 g marcipánu

* 150-200 g loupaných mandlí * 150-200 g moučkového cukru + na vál podle potřeby * 1 bílek

1. Neoloupané celé mandle vsypeme do hrnku s vroucí vodou, stáhneme z ohně a necháme asi 1 minutu stát. Potom mandle slijeme a uvolněnou slupku oloupeme. Mandle necháme oschnout a vychladnout. Oloupané mandle velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme.

2. Jemný moučkový cukr několikrát prosejeme sítkem a většinu cukru smícháme s mandlemi. Směs mandlí s cukrem ještě jednou semeleme nebo rozmixujeme a utřeme s bílkem v mixéru nebo roztíráme válečkem na pracovní ploše, nejlépe mramorové nebo plastové, na jemnou hmotu. Hmotu roztíráme tak dlouho, dokud není jemná a vláčná a podle potřeby a hustoty přidáváme prosátý cukr.

3. Potom na vále posypaném moučkovým cukrem hněteme, dokud není hmota vláčná, nelepí se a ani se nedrolí. Podle velikosti bílku zpracujeme buď celou dávku mandlí a cukru nebo pouze část. Mandlovou hmotu vyválíme na vále poprášeném moučkovým cukrem na plát a vykrajujeme libovolné tvary nebo ji vytvarujeme do válečku a uchováme v chladu do 22 stupňů, ale ne v lednici, a zabalenou ve fólii, aby nevysychala.

Datle nadívané marcipánem

Příprava: 30 minut
Na 20 ks

* 20 ks datlí * 20 ks nesolených pistácií * 150-200 g marcipánu * 1 lžíce pomerančové šťávy nebo pár kapek pomerančové esence * cukr moučka na poprášení válu

1. Datle na jedné straně podélně nakrojíme a vymáčkneme pecku. Marcipán prohněteme s pomerančovou šťávou nebo pár kapkami esence a zpracujeme na vále poprášeném moučkovým cukrem na nelepivou hmotu.

2. Otvor v datli naplníme mandlovou hmotou a do každého kousku vtlačíme jeden pistáciový oříšek. Povrch uhladíme, vytvarujeme a necháme zaschnout. Uchováváme na chladném a suchém místě v uzavřené nádobě.

Tip
Mandlovou hmotu můžete ochutit pomerančovým nebo jiným likérem nebo pár kapkami pistáciové esence. Na přípravu můžete také použít marcipán z mletých pistáciových oříšků, moučkového cukru a pár kapek vody z růžových nebo pomerančových květů.

Marcipánové kořeněné kuličky s mandlemi

Příprava: 30 minut
Na 20-25 kuliček

* 200-250 g marcipánu * 2 lžičky mleté skořice * špetka mletého kardamomu * špetka mletého badyánu * špetka mletého hřebíčku * špetka mletého nového koření * 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry, bio * pár kapek citronové šťávy * cukr moučka na poprášení válu * 30-40 ks celých loupaných mandlí

1. Marcipán rozdrobíme do mísy, přidáme koření, citronovou kůru a šťávu, dobře propracujeme a prohněteme, aby se koření rovnoměrně zapracovalo do mandlové hmoty, a podle potřeby můžeme přidat trochu moučkového cukru, aby hmota nelepila. Hmotu přendáme na vál posypaný moučkovým cukrem a vyválíme tenčí váleček. Rozkrájíme ho na 20-25 stejně velkých dílů a vytvarujeme v dlaních malé kuličky.

2. Celé mandle nasucho opražíme, podélně rozpůlíme a do každé kuličky vlepíme ze tří stran půlku mandle. Necháme oschnout při pokojové teplotě a potom uchováme v uzavřené nádobě na chladném suchém místě.

Tip
Mandle nemusíte pražit a kuličky můžete navíc obalit v kakau nebo do hmoty zapracovat kousek nastrouhané hořké čokolády.

Marcipánové kytičky s ořechy

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí čokolády
Na asi 25 ks

* 250 g marcipánu * 200 g jader vlašských ořechů * hořká čokoládová poleva na ozdobu * moučkový cukr na podsypání

1. Marcipán prohněteme s trochou cukru a na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválíme na plát silný 0,5-1 cm. Malými tvořítky, asi 3-4 cm v průměru, vypichujeme z hmoty kytičky, klademe je na plech nebo tác vyložený pečicím papírem a necháme oschnout při pokojové teplotě.

2. Rozehřátou čokoládovou polevou na střed každé kytičky uděláme kapku a vlepíme polovinu ořechového jádra. Potom cukroví ozdobíme tenkým pramínkem polevy a necháme ztuhnout. Uchováme v suchu a chladu v uzavřené krabici.

Tip
Na zdobení použijte různé druhy ořechů. Marcipán můžete ochutit pár kapkami vanilkové či jiné esence nebo kávového, kokosového či ořechového likéru.

Marcipánové šátečky s ananasem

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí
Na asi 20 ks

* 300 g marcipánu * cukr moučka na vál * 20 kousků sušeného ananasu * 10 kandovaných třešní, celých nebo rozpůlených * čokoládová poleva na zdobení

1. Pracovní plochu poprášíme moučkovým cukrem a marcipán rozválíme na obdélníkový plát o rozměrech 24x30 cm. Během vyvalování marcipán lehce podsypáváme cukrem, pokud se lepí nebo trhá, poprášíme jej i shora. Plát těsta zarovnáme rádýlkem a rozkrájíme na 20 čtverců o hraně 6 cm.

2. Do středu každého čtverce položíme kousek sušeného ananasu. Vždy dva protilehlé cípy ohneme přes ananas k sobě, rohy lehkým stisknutím spojíme, a vytvoříme tak malé šátečky.

3. Šátečky ozdobíme na vrchu polovinou kandované třešně, naskládáme na tác vyložený pečicím papírem a ozdobíme tenkým pramínkem čokoládové polevy. Necháme zaschnout v chladném suchém prostředí a podáváme lehce poprášené moučkovým cukrem.

Brambůrky s tymiánem a limetkou

Příprava: 30 minut + doba na oschnutí
Na asi 35 ks

* 350 g marcipánu * kůra z 1/2 limetky, bio * pár kapek limetkové šťávy * 5 snítek čerstvého tymiánu * cukr moučka na podsypání

1. Marcipán nadrobíme do mísy, přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omyté limetky, šťávu a otrhané a posekané lístky tymiánu. Vše prohněteme na hladkou vláčnou hmotu, podle potřeby přidáme trochu moučkového cukru.

2. Přendáme na vál poprášený moučkovým cukrem, z hmoty tvarujeme malé kuličky zhruba velikosti oříšku a necháme je oschnout při pokojové teplotě. Potom uchováváme na chladném a suchém místě v uzavřené nádobě.

Tip
Ochutit můžete jen polovinu hmoty a pak obě části spojit, kuličky tak budou navíc mramorované. Místo tymiánu zkuste bazalku, mátu apod.

Roláda se sušeným ovocem

Příprava: 20 minut + doba na máčení ovoce a ztuhnutí
Na 20-25 ks

* 250 g marcipánu * 80-100 g sušeného ovoce * 1 lžíce citronové šťávy * 80 ml ovocného destilátu * cukr moučka na vál * 40 g cukru krystal na obalení

1. Sušené ovoce pokrájíme nadrobno a v misce promícháme s citronovou šťávou a destilátem. Necháme nejlépe do druhého dne nasáknout.

2. Marcipán vyválíme na vále podsypaném moučkovým cukrem na obdélníkový plát asi 0,5-0,75 cm silný, poklademe dobře okapaným ovocem a stočíme do rolády.

3. Povrch obalíme v cukru krystal. Použít můžeme i opražený strouhaný kokos nebo namleté ořechy. Necháme zaschnout a ztuhnout na chladném suchém místě. Před podáváním roládu krájíme ostrým nožem na asi 1 cm silné plátky a vložíme je do papírových košíčků.

Tip
Použijete-li kokos, lehce jej opražte na suché pánvi dorůžova, má výraznější chuť a vůni. Roládu můžete svrchu také lehce potřít marmeládou ochucenou zbylou marinádou z ovoce a pak obalit v kokosu nebo ořeších.

Marcipánová srdíčka

Příprava: 30 minut
Na 25-30 ks

* 200 g marcipánu * pár kapek vanilkové esence * cukr moučka na vál

1. Marcipán prohněteme s vanilkovou esencí, případně trochou moučkového cukru a vyválíme na pocukrovaném vále na plát silný asi 0,5 cm. Z hmoty vykrajujeme ostrým tvořítkem srdíčka či jiné tvary s vánoční tématikou, okraje ozdobně vytlačíme vidličkou nebo nožem a necháme na tácu nebo plechu vyloženém pečicím papírem oschnout při pokojové teplotě. Zbytky hmoty opět zpracujeme, vyválíme a takto pokračujeme do spotřebování všeho marcipánu.

Tip
Do marcipánu můžete zapracovat trochu kakaa nebo nastrouhané čokolády – mléčné i hořké.

Pistáciové koule

Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks

* 250 g marcipánu * pár kapek růžové vody * cukr moučka na poprášení * 150 g nesolených jader pistácií

1. Marcipán prohněteme s růžovou vodou a na vále poprášeném cukrem zpracujeme opět na hladkou hmotu. Oříšky nasekáme nadrobno. Z marcipánu tvarujeme malé kuličky a obalíme je v oříškové drti. Necháme zaschnout a vložíme je do papírových košíčků.

Tip
Růžovou vodu můžete sehnat v některých lékárnách či obchodech s přírodní kosmetikou nebo obchodech s arabskými specialitami.

Marcipánky s meruňkovou nádivkou

Příprava: 45 minut + proležení nádivky

Na asi 25 ks

* 100 g sušených meruňek, bio * 25 g kandované citronové kůry * 1-2 lžíce meruňkové zavařeniny * 80-100 ml meruňkovice * 250 g marcipánu

1. Meruňky opláchneme a nakrájíme najemno. Kandovanou kůru překrájíme na drobné kousky. Meruňky, kůru a zavařeninu vložíme do kastrůlku, přilijeme asi lžíci alkoholu a za stálého míchání zahřejeme, ale nevaříme.

2. Stáhneme z ohně, do teplé směsi vmícháme zbylou meruňkovici, promícháme, přikryjeme a necháme do druhého dne stát, aby se ovoce nasáklo.

3. Marcipán rozkrájíme na 20-25 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku. Do každé kuličky uděláme obrácenou stranou vařečky důlek. Marcipánky necháme oschnout, potom důlky plníme meruňkovou směsí a podáváme.

Tip
Podobně můžete připravit nádivku ze sušených švestek a slivovice, třešní a třešnovice apod. nebo směsi sušeného ovoce.


  • Vybrali jsme pro Vás