Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením

  20:40aktualizováno  20:40

Vánoční letní pudink se zimním ovocem a kořením | foto: Martin Mrowiecpro iDNES.cz

Množství: 8 porcí

  • 300 g cukru
  • 600 ml lehkého červeného vína
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 hřebíčky
  • svitek skořice
  • 2 hrušky
  • 200 g mražených ostružin nebo směsi lesního ovoce
  • 100 g sušených brusinek
  • 150 g sušených vypeckovaných švestek
  • malý panettone nebo brioška
  • 200 ml créme fraiche
  • 50 g cukru moučky + na poprášení
  • 1 žíce brandy

1. Cukr nasypeme do hrnce a přidáme 5 polévkových lžic vody. Necháme 8 minut slabě vřít, dokud nezačne cukr karamelizovat. Až se zbarví dozlatova, opatrně do něj vlijeme červené víno.

2. Mícháme dokud se karamel nerozpustí, poté přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk a semínka, hřebíček, skořici a asi 5 minut povaříme, aby se víno zredukovalo.

3. Oloupeme a vykrájíme hrušky a nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do hrnce a vaříme dalších pět minut, poté přidáme mražené ostružiny nebo lesní ovoce a švestky. Jakmile ovoce rozmrzne vypneme.

4. Z panettone nebo briošky odkrojíme kůrku a nakrájejíme jej na centimetrová kolečka. Poklademe je na dno formy na pudink o objemu asi 1,2 l - některá ještě nakrájíme tak, aby bylo pokryto celé dno, dalšími pokryjeme stěnu formy, jako kdybychom skládali skládačku. Kousek panettone si odložíme na vršek pudinku.

5. Ovoce scedíme v cedníku nad mísou tak, abychom do ní zachytili tekutinu. Vyjmeme vanilkový lusk, skořici a hřebíčky, poté ovoce nasypeme na panettone a lehce upěchujeme lžící.

6. Připravený dort přelijeme polovinou šťávy a nahoru položíme odložený kousek panettone a překryjeme potravinářskou fólií.

7. Přiklopíme vhodně velkým talířem a zatižíme plechovkou fazolí nebo jinou podobně těžkou plechovkou. Po vychladnutí dort přesuneme nejlépe na celou noc do chladničky. Zbylou šťávu nalijeme do džbánku a dáme vychladit.

8. Asi půl hodiny před podáváním vyjmeme pudink z ledničky. Smícháme créme fraiche s cukrem a brandy a dáme do misky. Z pudinku sejmeme závaží, talíř a fólii a nožem oddělíme dort od  stěny formy, aby se pudink uvolnil.

9. Na formu položíme dnem vzhůru servírovací talíř a opatrně jej i s pudinkem obratíme, rychle s ním zatřeseme a sejmeme formu.

10. Přelijeme pudink polovinou odložené šťávy, ozdobíme větvičkou cesmíny, poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme se zbylou šťávou a miskou créme fraiche s příchutí brandy.

Tip:
Místo panettone nebo briošky můžeme použít tmavý chléb.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.