Doporučujeme

Vánoční kapr.

Vánoční kapr. | foto: Isifa

Vánoční kuchařka: recepty na dokonalého kapra a ten nejlepší salát

  • 23
Česká štědrovečerní klasika, to je osmažený kapr s bramborovým salátem. Na ten má skoro každá rodina svůj recept, který považuje za ten nejdokonalejší a nedá na něj dopustit. Pokud ale letos chcete vyzkoušet i něco trochu jiného, přidat klasice novou chuť, inspirujte se následujícími recepty.

Smažený kapr naložený v pivu

Příprava: 80 minut + smažení 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 8 porcí kapra
* 500 ml piva
* 3 velká vejce
* sůl
* pepř
* 400 g strouhanky
* 100 g strouhaného parmazánu
* olej na smažení
* čerstvá petrželová nať
* 1 citron

1. Omyté a osušené porce kapra vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a dáme na hodinu odležet do chladu.
2. Připravíme si misky na obalování: první s vejci rozšlehanými se solí a pepřem a druhou s prosátou strouhankou promíchanou s parmazánem.
3. Porce kapra vyjmeme z piva, osušíme, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhance.
4. Obalené porce kapra smažíme v rozpáleném oleji a po usmažení je odkládáme na vrstvu papírových ubrousků.
5. Na velký talíř natrháme petrželovou nať, na ni poklademe porce kapra, kterého podáváme s měsíčky citronu.

NÁŠ TIP

Zbylou parmazánovou strouhanku uchovejte v mrazáku na další použití. Rybu můžete naložit i do mléka nebo do vína.

Pečený kapr na medu s ořechy

Příprava: 20 minut + pečení 35-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 tříkilový kapr
* sůl
* pepř
* 80 g másla
* 6 lžic medu
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžička worchestru
* 100 g vlašských ořechů

1. Vykuchaného kapra bez hlavy omyjeme a osušíme. Posolíme a opepříme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáč vymažeme trochou másla.
3. Rozpustíme máslo, smícháme s medem, hořčicí a worchestrem.
4. Vnitřek kapra potřeme částí omáčky.
5. Kapra vložíme do pekáče posypeme ořechy a přelijeme zbylou omáčkou. Zakryjeme alobalem a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách odstraníme alobal, kapra přelijeme výpekem, případně podlijeme trochou vody a dopečeme.

NÁŠ TIP

Přidejte do omáčky trochu citronové šťávy.

Bramborový salát s nakládanými herinky

Příprava: 15 minut + chlazení 3-4 hodiny

Pro 4 osoby

* 5 velkých brambor uvařených ve slupce
* 1 vařená mrkev
* 200 g nakládaných herinků
* 2 menší jablka
* 1/2 cibule
* 1 velká kyselá okurka
* 1 malá konzerva zeleného hrášku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky. Mrkev a herinky pokrájíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince, pokrájíme na plátky.
2. Cibuli najemno nasekáme, okurku nakrájíme na nudličky, hrášek slijeme.
3. Všechnu zeleninu, jablko a herinky promícháme ve velké míse, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, promícháme a dáme vychladit na 3-4 hodiny.
4. Vychlazený salát rozdělíme na porce a podáváme se zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Salát můžete doplnit dvěma natvrdo uvařenými nakrájenými vejci.

Marocký salát ze sladkých brambor

Příprava: 35 minut + odležení 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké sladké brambory
* 1 malá šalotka
* 6 lžic olivového oleje
* sůl
* špetka šafránu
* špetka mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 3 lžíce olivového oleje
* snítka čerstvého koriandru
* snítka čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 190 °C, menší pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kousky brambor promícháme s třemi lžícemi oleje a solí, přesypeme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
4. V menší misce promícháme šafrán, kmín, citron, olej, nasekaný koriandr a petrželku.
5. Ještě teplé brambory promícháme se šalotkou a přelijeme zálivkou. Necháme půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru.

Středomořský salát s kozím sýrem

Příprava: 35 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 800 g malých brambůrek
* 200 g mražených zelených fazolek
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 3-4 sušená rajčata naložená v oleji
* 200 g cherry rajčátek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* čerstvá bazalka nebo petrželová nať

1. Brambory očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření oloupeme a přepůlíme.
2. Fazolky krátce spaříme v horké osolené vodě.
3. Olivy a sušená rajčata pokrájíme. Omytá rajčata rozpůlíme.
4. Brambory promícháme s nakrájenou zeleninou, rozdrobeným kozím sýrem a nasekanou bazalkou, zalijeme dresinkem a dáme vychladit.

NÁŠ TIP

Na dresink prošlehejte 100 ml olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 rozdrcený stroužek česneku, sůl a pepř.


  • Vybrali jsme pro Vás