Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční kuchařka: recepty na dokonalého kapra a ten nejlepší salát

  11:03aktualizováno  11:03
Česká štědrovečerní klasika, to je osmažený kapr s bramborovým salátem. Na ten má skoro každá rodina svůj recept, který považuje za ten nejdokonalejší a nedá na něj dopustit. Pokud ale letos chcete vyzkoušet i něco trochu jiného, přidat klasice novou chuť, inspirujte se následujícími recepty.

Vánoční kapr. | foto: Isifa

Smažený kapr naložený v pivu

Příprava: 80 minut + smažení 5-7 minut

Pro 4 osoby

* 8 porcí kapra
* 500 ml piva
* 3 velká vejce
* sůl
* pepř
* 400 g strouhanky
* 100 g strouhaného parmazánu
* olej na smažení
* čerstvá petrželová nať
* 1 citron

1. Omyté a osušené porce kapra vložíme do mísy a zalijeme je pivem, přetáhneme potravinovou fólií a dáme na hodinu odležet do chladu.
2. Připravíme si misky na obalování: první s vejci rozšlehanými se solí a pepřem a druhou s prosátou strouhankou promíchanou s parmazánem.
3. Porce kapra vyjmeme z piva, osušíme, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhance.
4. Obalené porce kapra smažíme v rozpáleném oleji a po usmažení je odkládáme na vrstvu papírových ubrousků.
5. Na velký talíř natrháme petrželovou nať, na ni poklademe porce kapra, kterého podáváme s měsíčky citronu.

NÁŠ TIP

Zbylou parmazánovou strouhanku uchovejte v mrazáku na další použití. Rybu můžete naložit i do mléka nebo do vína.

Pečený kapr na medu s ořechy

Příprava: 20 minut + pečení 35-40 minut

Pro 4 osoby

* 1 tříkilový kapr
* sůl
* pepř
* 80 g másla
* 6 lžic medu
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžička worchestru
* 100 g vlašských ořechů

1. Vykuchaného kapra bez hlavy omyjeme a osušíme. Posolíme a opepříme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáč vymažeme trochou másla.
3. Rozpustíme máslo, smícháme s medem, hořčicí a worchestrem.
4. Vnitřek kapra potřeme částí omáčky.
5. Kapra vložíme do pekáče posypeme ořechy a přelijeme zbylou omáčkou. Zakryjeme alobalem a dáme péct.
6. Po dvaceti minutách odstraníme alobal, kapra přelijeme výpekem, případně podlijeme trochou vody a dopečeme.

NÁŠ TIP

Přidejte do omáčky trochu citronové šťávy.

Bramborový salát s nakládanými herinky

Příprava: 15 minut + chlazení 3-4 hodiny

Pro 4 osoby

* 5 velkých brambor uvařených ve slupce
* 1 vařená mrkev
* 200 g nakládaných herinků
* 2 menší jablka
* 1/2 cibule
* 1 velká kyselá okurka
* 1 malá konzerva zeleného hrášku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 kelímek zakysané smetany

1. Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky. Mrkev a herinky pokrájíme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince, pokrájíme na plátky.
2. Cibuli najemno nasekáme, okurku nakrájíme na nudličky, hrášek slijeme.
3. Všechnu zeleninu, jablko a herinky promícháme ve velké míse, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, promícháme a dáme vychladit na 3-4 hodiny.
4. Vychlazený salát rozdělíme na porce a podáváme se zakysanou smetanou.

NÁŠ TIP

Salát můžete doplnit dvěma natvrdo uvařenými nakrájenými vejci.

Marocký salát ze sladkých brambor

Příprava: 35 minut + odležení 30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velké sladké brambory
* 1 malá šalotka
* 6 lžic olivového oleje
* sůl
* špetka šafránu
* špetka mletého kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 3 lžíce olivového oleje
* snítka čerstvého koriandru
* snítka čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 190 °C, menší pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kousky brambor promícháme s třemi lžícemi oleje a solí, přesypeme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
4. V menší misce promícháme šafrán, kmín, citron, olej, nasekaný koriandr a petrželku.
5. Ještě teplé brambory promícháme se šalotkou a přelijeme zálivkou. Necháme půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

NÁŠ TIP

Přidejte 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru.

Středomořský salát s kozím sýrem

Příprava: 35 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 800 g malých brambůrek
* 200 g mražených zelených fazolek
* 100 g vypeckovaných černých oliv
* 3-4 sušená rajčata naložená v oleji
* 200 g cherry rajčátek
* 150 g čerstvého kozího sýra
* čerstvá bazalka nebo petrželová nať

1. Brambory očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření oloupeme a přepůlíme.
2. Fazolky krátce spaříme v horké osolené vodě.
3. Olivy a sušená rajčata pokrájíme. Omytá rajčata rozpůlíme.
4. Brambory promícháme s nakrájenou zeleninou, rozdrobeným kozím sýrem a nasekanou bazalkou, zalijeme dresinkem a dáme vychladit.

NÁŠ TIP

Na dresink prošlehejte 100 ml olivového oleje, 4 lžíce citronové šťávy, 1 rozdrcený stroužek česneku, sůl a pepř.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.