Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční dezerty: jablka s mascarpone nebo tvarohový krém s mákem a čokoládou

  0:37aktualizováno  0:37
Když už máme na Vánoce povolené opasky, proč si po dobrém jídle nedopřát ještě sladkou tečku?

Jablka s mascarpone a ořechy v karamelu | foto: isifa.com

Pečená jablka s ořechovou náplníPečená jablka s ořechovou náplní

Příprava: 25 minut + 25 minut pečení
Pro 6 osob

* 6 větších jablek
* 1/2 citronu, bio
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžíce mleté skořice
* 50 g mandlí, oloupaných
* 50 g lískových oříšků
* 50 g jader vlašských ořechů
* 50 g rozinek, propláchnutých
* 1 lžíce sekaných fíků
* 1 lžíce rumu
* 1 lžíce marmelády, např. meruňkové nebo pomerančové
* 1 lžíce másla + trochu na vymazání formy

1. Troubu předehřejeme na 200°. Mandle a oříšky nasekáme a smícháme s džemem, spařenými rozinkami, nasekanými fíky,rumem a citronovou kůrou.

2. Jablka omyjeme a seřízneme lehce na špičce, aby stála rovně. Vykrajovátkem vypíchneme jádřince od stopky plus trochu dužiny okolo, ale neprořízneme je naskrz, jen tak, aby vznikl otvor. Vnitřek jablek pokapeme hned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

3. Jablka naplníme směsí a dáme je do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce až změknou. Ke konci je podlijeme trochou vody a dopuštěné šťávy dáme lžíci másla. Vyjmeme jablka z trouby, necháme je chvíli zchladnout a podáváme teplé.

Jablka s mascarpone a ořechy v karameluJablka s mascarpone a ořechy v karamelu

Příprava: 45 minut + doba na máčení rozinek a vychlazení
Na 4-6 porcí

* 100 g třtinového cukru
* 60 g lískových oříšků
* 1 lžíce oleje
* 200 g piškotů, nejlépe cukrářských
* 200 ml medoviny
* 4 lžíce calvadosu + na namočení rozinek
* 4 větší jablka
* 4 lžíce rozinek
* 1 citron, bio
* 1-2 lžíce skořicového cukru
* 250 g mascarpone
* 250 ml smetany 33% (1 kelímek)
* 1-2 lžíce vanilkového cukru

1. Rozinky spaříme, zalijeme calvadosem, necháme den nasáknout. Cukr rozpustíme na zlatý karamel, přidáme nasekané oříšky, vlijeme na naolejovaný pečicí papír. Necháme ztuhnout, sloupneme a rozdrtíme.

2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a smícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým cukrem. Mascarpone prošleháme s vanilkovým cukrem a vmícháme ušlehanou smetanu. Do 4 až 6 sklenic dáme nalámané piškoty, oříškovou drť, zakapeme medovinou a calvadosem.

3. Vrstvíme: trocha krému, půl jablečné směsi, část oříšků, část krému, jablka a ořechy. Nakonec smetanový krém a posypeme jablkovou směsí s ořechy. Necháme v chladu rozležet a vychladit.

Tvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocemTvarohový krém s mákem, čokoládou a sušeným ovocem

Příprava: 20 minut + doba na chlazení
Pro 4 osoby

* 70 g mletého máku
* 1 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 350 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce rumu
* 2 lžíce medu
* 250 ml kysané smetany
* 25 g bílé čokolády
* 25 g hořké čokolády
* 60-80 g směsi sušeného ovoce
* 20 g mandlových lupínků
* sladké trubičky, sušenky nebo pišingry k podávání

1. Obě čokolády dáme na chvíli do mrazáku, po ztuhnutí je najemno nastrouháme. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno, stejně tak nasekáme mandlové lupínky. Mák promícháme s cukry a skořicí.

2. Do tvarohu zašleháme rum, med, kysanou smetanu, nastrouhanou čokoládu a nakonec vmícháme mák s cukrem a skořicí. Krém rozdělíme do sklenic, posypeme ovocem a mandlovými lupínky a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme ozdobené sladkými trubičkami a sušenkami.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.