Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční cukroví: rohlíčky, plněné ořechy a košíčky se slaným karamelem

  0:56aktualizováno  0:56
Do Vánoc sice zbývají ještě dva týdny, ale na pečení cukroví není rozhodně brzy. Plněné ořechy a vanilkové rohlíčky jsou v mnoha domácnostech klasikou. Vyzkoušet můžete i netradiční ořechové košíčky se slaným karamelem, se kterými určitě zabodujete u svých hostů i dětí.

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou | foto: Hera

Ořechy plněné krémem

blogerka Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook

Ingredience na 70 ks ořechů:

Plněné ořechy podle Cat & Cook
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • Van Houten kakao (volitelné)
  • Formičky na ořechy

Krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vlašských ořechů
  • Van Houten kakao (volitelné)

Pracovní postup: Fotogalerie

Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí...
Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém.
Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček.
Plněné ořechy podle Cat & Cook
  1. Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte najemno namleté ořechy a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
  2. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.
  3. Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.

Ořechové košíčky se slaným karamelem

Podle receptu blogerky Elly

Ingredience na košíčky:

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g najemno pomletých lískových ořechů nebo mandlí
  • 200 g rostlinného tuku
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky

Na náplň:

  • 250 g cukru krupice
  • 120 g rostlinného tuku
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 1⁄2 lžičky soli

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 150 g smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • lískové oříšky nebo mandle – celé i nasekané

Pracovní postup: Fotogalerie

Rostlinný tuk musí být vychlazený. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto.
Oddělujte kousky z těsta a ty namačkejte do formiček na košíčky.
Košíčky nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček.
Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru.
  1. Připravte si suroviny na košíčky. Rostlinný tuk musí být vychlazený. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto. Rychle pracujete proto, aby se těsto moc nezahřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu až dvě odpočinout do lednice.
  2. Poté těsto vytáhněte, oddělujte z něj kousky a ty namačkejte do formiček na košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, zhruba půl hodiny. Košíčky lehce zezlátnou.
  3. Nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček. Nechejte úplně vychladnout.
  4. Připravte si karamel. Třetinu cukru nasypejte do nerezového hrnce, který zahříváte na středně zahřáté plotně. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru. Opět čekejte, až se cukr rozpustí a přidejte zbytek cukru. Celou dobu průběžně míchejte. Bude to trvat tak dlouho, až cukr získá karamelovou barvu.
  5. Hrnec sundejte z plotny a přimíchejte rostlinný tuk. Když se vám začnou dělat hrudky, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a míchejte, až vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Vypněte plotnu a po malých dávkách přilijte do karamelu smetanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tím získá zajímavou chuť. Míchejte a nechejte pomalu malinko vychladnout.
  6. Karamel nalijte do košíčků a nechejte vychladnout úplně. Mezitím si připravte čokoládovou polevu.
  7. V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte stát pět minut a potom vyšlehejte metličkou. Touto horkou čokoládou zalijte karamel v ořechových košíčcích. Nahoru ozdobte lískovým oříškem, mandlí nebo nasekanými ořechy.
  8. Nechejte úplně vychladnout. Košíčky krásně zkřehnou a cukroví je naprosto dokonalé.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience na 2 plechy:

Vanilkové rohlíčky
  • 210 g másla
  • 80 g moučkového cukru + na obalení
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • 2 žloutky
  • 110 g mletých vlašských ořechů
  • 280 g hladké mouky na křehké pečivo

Pracovní postup:

  1. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, žloutky a ořechy. Nakonec postupně přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu minimálně 1 hodinu odpočinout, ideálně přes noc.
  2. Z těsta vytvořte váleček, odkrajujte stejně velké dílky a tvořte rohlíčky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C, dokud nezačnou lehce zlátnout, asi 8 až 10 minut. Nechte rohlíčky trochu vychladnout a pak obalte v moučkovém cukru.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.