Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční cukroví: rohlíčky, plněné ořechy a košíčky se slaným karamelem

  0:56aktualizováno  0:56
Do Vánoc sice zbývají ještě dva týdny, ale na pečení cukroví není rozhodně brzy. Plněné ořechy a vanilkové rohlíčky jsou v mnoha domácnostech klasikou. Vyzkoušet můžete i netradiční ořechové košíčky se slaným karamelem, se kterými určitě zabodujete u svých hostů i dětí.

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou | foto: Hera

Ořechy plněné krémem

blogerka Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook

Ingredience na 70 ks ořechů:

Plněné ořechy podle Cat & Cook
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • Van Houten kakao (volitelné)
  • Formičky na ořechy

Krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vlašských ořechů
  • Van Houten kakao (volitelné)

Pracovní postup: Fotogalerie

Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí...
Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém.
Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček.
Plněné ořechy podle Cat & Cook
  1. Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte najemno namleté ořechy a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
  2. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.
  3. Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.

Ořechové košíčky se slaným karamelem

Podle receptu blogerky Elly

Ingredience na košíčky:

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g najemno pomletých lískových ořechů nebo mandlí
  • 200 g rostlinného tuku
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky

Na náplň:

  • 250 g cukru krupice
  • 120 g rostlinného tuku
  • 120 g smetany ke šlehání
  • 1⁄2 lžičky soli

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 150 g smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • lískové oříšky nebo mandle – celé i nasekané

Pracovní postup: Fotogalerie

Rostlinný tuk musí být vychlazený. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto.
Oddělujte kousky z těsta a ty namačkejte do formiček na košíčky.
Košíčky nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček.
Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru.
  1. Připravte si suroviny na košíčky. Rostlinný tuk musí být vychlazený. Co nejrychleji uhněťte nelepivé těsto. Rychle pracujete proto, aby se těsto moc nezahřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu až dvě odpočinout do lednice.
  2. Poté těsto vytáhněte, oddělujte z něj kousky a ty namačkejte do formiček na košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, zhruba půl hodiny. Košíčky lehce zezlátnou.
  3. Nechejte trochu vychladnout a vyklopte z formiček. Nechejte úplně vychladnout.
  4. Připravte si karamel. Třetinu cukru nasypejte do nerezového hrnce, který zahříváte na středně zahřáté plotně. Až se cukr začne rozpouštět, přidejte další třetinu cukru. Opět čekejte, až se cukr rozpustí a přidejte zbytek cukru. Celou dobu průběžně míchejte. Bude to trvat tak dlouho, až cukr získá karamelovou barvu.
  5. Hrnec sundejte z plotny a přimíchejte rostlinný tuk. Když se vám začnou dělat hrudky, vraťte hrnec na chvíli na plotnu a míchejte, až vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Vypněte plotnu a po malých dávkách přilijte do karamelu smetanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tím získá zajímavou chuť. Míchejte a nechejte pomalu malinko vychladnout.
  6. Karamel nalijte do košíčků a nechejte vychladnout úplně. Mezitím si připravte čokoládovou polevu.
  7. V hrnci přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte stát pět minut a potom vyšlehejte metličkou. Touto horkou čokoládou zalijte karamel v ořechových košíčcích. Nahoru ozdobte lískovým oříškem, mandlí nebo nasekanými ořechy.
  8. Nechejte úplně vychladnout. Košíčky krásně zkřehnou a cukroví je naprosto dokonalé.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience na 2 plechy:

Vanilkové rohlíčky
  • 210 g másla
  • 80 g moučkového cukru + na obalení
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • 2 žloutky
  • 110 g mletých vlašských ořechů
  • 280 g hladké mouky na křehké pečivo

Pracovní postup:

  1. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, žloutky a ořechy. Nakonec postupně přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu minimálně 1 hodinu odpočinout, ideálně přes noc.
  2. Z těsta vytvořte váleček, odkrajujte stejně velké dílky a tvořte rohlíčky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180°C, dokud nezačnou lehce zlátnout, asi 8 až 10 minut. Nechte rohlíčky trochu vychladnout a pak obalte v moučkovém cukru.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.