Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční cukroví pro všechny, kteří rádi experimentují

aktualizováno 
Máte rádi vánočně provoněný byt? Pak pečte s námi. Následující recepty jsou pro cukrářky a cukráře, kteří by si kromě klasiky rádi upekli i něco netradičního.

(ilustrační snímek) | foto: Martin Faltus

True

Příprava: 20 minut +25 minut pečení + doba na chladnutí a zdobení

Na 1 menší plech

* 400 g oloupaných jablek
* 120 g hery + trochu na vymazání
* 200 g jemného přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce tekutého medu
* špetka muškátového oříšku
* 3 vejce
* 50 g rozinek
* 70 g vlašských ořechů
* 70 g lískových oříšků
* 270 g hladké mouky
* 1 kypřicí prášek do perníku
* 1 lžíce kakaa, holandského typu

Na polevu:
* 100 g čokolády na vaření
* 100 g mléčné čokolády
* 100 ml smetany 33%
* 100 g bílé čokolády
* 4 lžíce cukru krupice

1. Jablka nastrouháme na hrubší nudličky, promícháme v míse s přírodním a vanilkovým cukrem, muškátovým oříškem a necháme 10 minut stát.

2. Potom přidáme vejce, rozehřátý zchladlý tuk, tekutý med, spařené rozinky, překrájené ořechy a nakonec vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do perníku a kakaem. Těsto vlijeme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

3. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou hořkou a mléčnou čokoládu se 3-4 lžícemi smetany a umícháme hladkou polevu. Na bílou polevu rozpustíme cukr na zlatý karamel, vmícháme lžíci vody, 3-4 lžíce smetany a na mírném ohni vše povaříme na hustší tekutý karamel. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a do ní vmícháme karamelovou smetanu. Vychladlý perník potřeme tmavou čokoládovou polevou. Bílou polevu necháme trochu zchladnout, naplníme jí cukrářský sáček s užší hladkou trubičkou a ozdobně ji nastříkáme do ještě neztuhlé tmavé polevy a vytvoříme tak ornamenty podle fantazie.

4. Necháme ztuhnout a před podáváním krájíme ostrým nožem namočeným do horké vody na jednotlivé řezy.

Tlačené máslové sušenky se želé

Příprava: 40 minut + 10-15 minut pečení + chladnutí a zdobení

NA cca 3 plechy

* 280 g másla
* 60 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 300 g hladké mouky
* barevné alginátové želé, na ozdobu

1. Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřeme a vyšleháme do pěny. Přisypeme prosátou mouku a zpracujeme v těsto.

2. Těstem postupně plníme strojek na sušenky a vytlačujeme tvary s důlkem nebo malým otvorem uprostřed na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme dorůžova, trvá to asi 10-15 minut.

3. Potom sušenky stáhneme i s papírem z plechu, necháme vychladnout a střed sušenek naplníme trochou barevného želé.

Tip
Nemáte-li strojek na sušenky, naplňte těstem pevný cukrářský pytlík s větší hladkou trubičkou a na plech nastříkejte různé tvary dle své fantazie. Sušenky můžete zdobit kandovaným ovocem nebo želatinovými malinami.

Dvojbarevné sádlové koláčky s oříšky

Příprava: 60 minut + odležení těsta + pečení 15-20 minut

Na asi 1 plech

* 150 g hladké mouky + na vál
* 150 g cukru moučka
* 150 g tuhého sádla
* 100 g lískových oříšků + hrst umletých do těsta
* 1 lžíce kakaa
* 1 bílek

1. Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, nakrájeným sádlem a velkou hrstí mletých oříšků na hladké těsto. Dvě třetiny těsta zabalíme do fólie a dáme na chvíli odležet do chladu. Do zbylého těsta zapracujeme kakao a také necháme v chladu odležet. Ze světlého těsta vytvarujeme menší kuličky, do každé uděláme koncem širší vařečky důlek. Povrch potřeme bílkem, posypeme sekanými oříšky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Z tmavého těsta uděláme malé kuličky a zlehka je vtlačíme do důlku. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů, trvá to zhruba 15-20 minut.

Tip
Místo oříšků použijte vlašské ořechy nebo mandle. Oříšky, které přidáváme do těsta, můžete nasucho opražit, oloupat a jemně umlít – mají lepší chuť. Na obalení je jemně posekejte.

Kořeněné sušenky s cukrovou polevou

Příprava: 45 minut + tuhnutí těsta + pečení 10-12 minut

Na asi 4 plechy

* 280 g hladké mouky + trochu na vál
* na špičku nože sody nebo 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
* 30 g hery nebo másla
* 80 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička mleté skořice
* 3 tlučené hřebíčky
* špetka mletého zázvoru
* špetka tlučeného badyánu
* 1 vejce
* 3-4 lžíce kysané smetany
* 1 lžíce citronové kůry
* hrst mletých oříšků (nemusí být)

1. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a cukrem a promícháme s vanilkovým cukrem a kořením.

2. Přidáme nakrájený tuk, vejce a smetanu a vypracujeme hladké tužší těsto jako na nudle. Těsto rozdělíme na menší díly a z každého dílu vyválíme postupně na vále poprášeném hladkou moukou plát silný asi 2-3 mm.

3. Z těsta vykrajujeme formičkami různé tvary. Sušenky přeneseme širším plochým nožem na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170-180 dorůžova, 10-12 minut. Před pečením můžeme sušenky potřít vejcem. Sušenky stáhneme z plechu, necháme vychladnout a zdobíme cukrovými polevami.

Tip
Na cukrovou polevu utřete 250 g jemně prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a 2-3 lžícemi vařící vody, rozdělte ji do několika misek a pak obarvěte na různé barvy několika kapkami potravinářské barvy.

Medoví jeleni

Příprava: 60 minut + odležení + pečení 10-15 minut + zdobení

Na asi 3-4 plechy

* 350 g hladké mouky + na vál
* 1 kypřicí prášek do perníku
* 3 lžíce kakaa, holandského typu
* 2 lžíce perníkového koření
* 160 g cukru moučka
* 50 g tekutého medu
* 3 velká vejce + 1 žloutek
* 1 lžička citronové kůry

Na zdobení:
* barevné cukrové polevy v tubách
* tmavá čokoládová poleva

1. V míse promícháme prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidáme tekutý nahřátý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a zpracujeme v soudružnou hmotu.

2. Těsto pořádně propracujeme na pomoučeném vále na hladké nelepivé těsto, zabalíme do fólie a necháme několik hodin odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto postupně vyválíme na plát silný asi 3-5 mm a tvořítky nebo nožem podle šablony vykrajujeme jeleny.

3. Potřeme je vejcem a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů 10-15 minut, stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Po vychladnutí zdobíme tenkým pramínkem hustší cukrové polevy různých barev, dozdobíme čokoládovou polevou a necháme zaschnout.

Křehké dortíčky se želé

Příprava: 75 minut + doba na uležení těsta + 5-7 minut pečení + doba na zdobení a slepování

Na asi 3-4 plechy

* 210 g hladké mouky
* 180 g másla
* 90 g cukru moučka
* 90 g jemně mletých loupaných mandlí
* špetka citronové kůry a soli
* rybízové nebo brusinkové želé nebo jemná zavařenina na potření
* 1-2 lžíce rumu
* 100 g barevných želé bonbonů

1. V míse nebo na vále zpracujeme prosátou hladkou mouku, nakrájené máslo, moučkový cukr, mleté loupané mandle, trochu jemně strouhané kůry z dobře omytého citronu a špetku soli na hladké těsto.

2. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu minimálně půl hodiny odpočinout a ztuhnout. Na pomoučeném vále vyválíme těsto postupně na asi 2-3 mm tenký plát a vypichujeme z něj malá kolečka. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem nebo suchý nemaštěný plech a pečeme na 180 stupňů asi 5-7 minut dorůžova.

3. Kolečka stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Potom okraje sušenek potřeme štětečkem řidší cukrovou polevou a obtiskneme kolem dokola v drobně krájeném barevném želé. Jednotlivé sušenky postupně potíráme z jedné strany trochou rybízového nebo brusinkového želé a slepujeme tak postupně malé dortíčky. Na jeden dortíček celkem slepíme asi 5 až 6 sušenek, poslední sušenku na každém dortíčku již nepotíráme.

Tip
Poslední sušenku můžete potřít žloutkovou polevou nebo sušenky spojovat oblíbeným krémem, např. ořechovomáslovým, čokoládovým či kakaovým, máslovo-pudinkovým apod. a místo obalování v želé je celé potřít čokoládovou polevou.

Oříškové cookies

Příprava: 30 minut + 12 minut pečení

Na asi 25-30 sušenek

* 150 g másla
* 150 g hnědého třtinového cukru
* 2 vejce
* 180 g hladké mouky
* 3/4 lžičky prášku do pečiva
* 2 lžičky mleté skořice
* špetka soli
* 80 g mletých vlašských ořechů
* 50 g nasekaných mandlí

1. Mouku prosejeme a promícháme s kypřicím práškem, skořicí a solí. V míse ušleháme změklé máslo s cukrem a vejci do pěny. Přisypeme mouku s ostatními přísadami a zašleháme. Nakonec vmícháme mleté ořechy a nasekané mandle.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a lžící děláme z těsta malé kopečky, které trochu rozetřeme na kulaté sušenky. Kopečky dáváme dále od sebe, minimálně 5 cm, při pečení se ještě roztečou. Pečeme asi 11-12 minut v předem rozpálené troubě při teplotě 175-180 stupňů. Upečené sušenky stáhneme i s papírem z plechu, necháme 1-2 minuty odpočinout, potom sušenky špachtlí sundáme z pečicího papíru a necháme úplně vychladnout.

Tip
Další várku nedávejte na horký plech, roztékala by se. Než vám plech vychladne, můžete si připravit další sušenky přímo na papír a potom přenést na plech. Nemáte-li pečicí papír, pečte přímo na plechu, který vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.

Čajové hřebíčkové sušenky

Příprava: 45 minut + 10-12 minut pečení

Na asi 3 plechy

* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 žloutky uvařené natvrdo
* 1 vejce na potření
* 1 lžíce citronové kůry
* 6 utlučených hřebíčků

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr, vanilkový cukr, prolisované a dobře rozetřené žloutky uvařené natvrdo, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a tlučený hřebíček a vše zpracujeme na hladké těsto.

2. Těsto postupně rozválíme na tenký plát o síle asi 3 mm, z těsta vypichujeme formičkou obdélníčky, karty nebo jiné tvary, obrácenou vidličkou vytlačíme ozdobné rýhy a sušenky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do světlerůžova, trvá to asi 10-12 minut. Upečené sušenky stáhneme z plechu a necháme vychladnout.

Tip
Sušenky můžete ochutit libovolným kořením, skořicí, zázvorem, anýzem apod. nebo je ochutit jenom vanilkou, potřít rozšlehaným žloutkem, posypat hrubým nebo skořicovým cukrem či sekanými mandlemi a upéct dorůžova.

Kokosové cookies s bílou čokoládou a oříšky

Příprava: 30 minut + 10 minut pečení

Na asi 20-25 sušenek

* 180 g hladké mouky
* 1/4 lžičky sody nebo 1/2 lžičky kypřicího prášku
* špetka soli
* 120 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 g strouhaného kokosu
* 50 g másla
* 180 g nalámané bílé čokolády
* 1 vejce
* 1 lžíce citronové kůry
* 1 lžička citronové šťávy
* 70 g lískových oříšků, nasekaných
* 1 lžíce sušených brusinek, nasekaných

1. V míse promícháme prosátou mouku se sodou nebo kypřicím práškem, solí, oběma cukry a kokosem. Kousky bílé čokolády rozpustíme s máslem ve vodní lázni a promícháme. Do zchladlé tekuté čokolády zašleháme vejce, citronovou kůru a šťávu. Do čokoládové hmoty postupně vmícháme směs mouky s ostatními přísadami a nakonec přidáme překrájené oříšky a nasekané brusinky. Lžící nanášíme na plech vyložený pečicím papírem kopečky těsta a rozetřeme je na kulaté sušenky o průměru asi 4-5 cm. Sušenky se ještě trochu roztečou.

2. Pečeme v předehřáté troubě asi 9-11 minut, dozlatova. Upečené sušenky stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.

Čokoládové hvězdičky s cukrovou polevou

Příprava:60-90 minut + doba na ztuhnutí těsta + 8-12 minut pečení + doba na zdobení

Na asi 4-5 plechů

* 380 g hladké mouky + trochu na vál
* 200 g másla
* 1 žloutek + bílek na potření
* 100 g cukru moučka
* 70 g čokolády na vaření
* špetka soli

Na zdobení:
*
bílá cukrová poleva v tubě nebo domácí + jemný vanilkový cukr na poprášení

1. Na vál nebo do mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme pokrájené máslo a v robotu nebo na vále máslo rozmělníme do mouky. Přidáme žloutek, jemný cukr a jemně nastrouhanou čokoládu a dobře propracujeme na hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odležet a ztuhnout. Těsto tence vyválíme na vále poprášeném hladkou moukou a tvořítky vypichujeme hvězdičky či jiné tvary s vánoční tematikou. Hvězdičky opatrně přendáme na plech poprášený hladkou moukou nebo vyložený pečicím papírem.

2. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 8-12 minut, podle výšky těsta. Sušenky sklepneme z plechu, necháme vychladnout a potom zdobíme tenkým pramínkem cukrové polevy a velmi jemně poprášíme vanilkovým cukrem.

Tip
Sušenky potřené bílkem můžete posypat strouhanými oříšky a mandlemi a potom péct nebo je místo cukrové polevy zdobit bílou čokoládou či cukrářskou bílou polevou.

Skořicoví ptáčci s bílkovou polevou

Příprava: 45-60 minut + 10-15 minut pečení + doba na dozdobení

Na asi 2-3 plechy

* 60 g másla
* 150 g cukru moučka
* 1 malé vejce + 1 vejce na potření
* 1 lžička citronové kůry, nejlépe bio
* 10 g skořice (asi 1 plná lžíce)
* 30 g strouhaných mandlí
* 180 g hladké mouky + trochu na vál

Na zdobení:
*
bílá bílková poleva na potírání (100-150 g cukru moučka na 1 bílek + pár kapek citronové šťávy)
* bílá bílková poleva na jemné zdobení (200-250 g cukru moučka na 1 bílek + 1 lžíce citronové šťávy)
* barevné cukrové polevy v tubě

1. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, vejcem, jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a kořením do pěny. Přidáme jemně nastrouhané mandle a nakonec vmícháme prosátou mouku a zpracujeme na hladké těsto.

2. Necháme v chladu chvíli odležet a ztuhnout a potom z těsta na pomoučeném vále vyválíme postupně plát silný asi 4 mm. Tvořítkem vykrajujeme ptáčky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Skořicové ptáčky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů dozlatova. Sušenky sejmeme z plechu, necháme pořádně vychladnout a po vychladnutí zdobíme polevami – nejprve začneme bílou polevou, kterou použijeme na obrys, pak naneseme barevné motivy dle vlastního vkusu a nakonec vyzdobíme oko a zobáček.

Autoři:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.