Vánoční cukroví klasicky, a přesto jinak

  0:43
Roky pečete to samé cukroví, protože je prostě nejlepší. Zkuste s námi klasické kousky trochu upravit a uvidíte, že i vylepšené recepty chutnají báječně.
Vánoční cukroví - Ořechové trubičky, polévané klášterní vanilkové rohlíčky,...

Vánoční cukroví - Ořechové trubičky, polévané klášterní vanilkové rohlíčky, plněné ořechy, linecké hvězdičky s meruňkovou zavařeninou | foto: Profimedia.cz

Linecké hvězdičky s meruňkovou zavařeninouLinecké hvězdičky s meruňkovou zavařeninou

Příprava: 15 minut + doba na odležení těsta + na vykrajování + 5 minut pečení

Na asi 3 plechy

* 280 g hladké mouky + trochu na vál
* špetka soli
* 95 g cukru moučka
* 185 g másla
* 3 žloutky
* trochu jemně strouhané citronové kůry
* meruňková marmeláda na slepování

1. Prosátou mouku, špetku soli, cukr, nakrájené máslo, žloutky a trochu jemně nastrouhané citronové kůry z dobře omytého citronu zpracujeme na vále na hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě části, zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout a ztuhnout.

2. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme tenký plát asi 2–2,5 mm silný, vypichujeme formičkou hvězdičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Z první půlky těsta uděláme plné hvězdičky, z druhé poloviny těsta vypíchneme malým kulatým tvořítkem uprostřed hvězdičky kulatý otvor. Na plechu pečeme vždy stejný druh hvězdiček, aby se stejně upekly.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů dorůžova, tvá to přibližně 5 minut. Upečené sušenky stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Potom plné hvězdičky potřeme trochou meruňkové zavařeniny, spojíme se sušenkami s vypíchnutým středem a uschováme v chladu v uzavřené krabici.

Tip
Je-li zavařenina příliš tuhá, rozmíchejte ji s pár kapkami citronové šťávy nebo horké vody. Meruňkovou zavařeninu můžete nahradit jinou hladkou marmeládou kyselejší a ostřejší chuti, např. rybízovou, višňovou apod.

Ořechové trubičky

Příprava: 60 minut + hodina na odpočinutí těsta + 8-10 minut pečení + doba na přípravu krému a plnění

Na asi 50 trubiček

* 350 g hladké mouky + trochu na vál
* 180 g másla nebo hery
* 120 g moučkového cukru
* 170 g vlašských ořechů
* 1 vejce + žloutek
* 150 g čokolády na vaření

Na krém:
* 120 g moučkového cukru
* 3 vejce
* 1 sáček vanilkového cukru
* 1 lžíce rumu
* 250 g másla
* 3 lžíce kakaa holandského typu

1. Z prosáté mouky, nakrájeného másla, cukru, mletých ořechů, vejce a žloutku vypracujeme nejdříve v míse a pak na vále těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu ztuhnout do chladničky.

2. Na lehce pomoučeném vále z těsta vyválíme plát o tloušťce asi 2 mm a rozkrájíme ho na pruhy o 1 cm užší, než jsou kovové trubičky na pečení. Trubičku obalíme plátem těsta, a když je celá obalená, tak zbylé těsto odřízneme. Trubičky klademe na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 8-10 minut. Upečené trubičky sklepneme z plechu a ještě horké sundáme z kovu a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu v uzavřené krabici a těsně před Vánocemi naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem.

3. V ohnivzdorné míse ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem na hustý krém. Stáhneme z lázně a šleháme do vychladnutí. Potom postupně do vaječného krému zašleháme rum, kakao a máslo. Máslo by mělo mít stejnou teplotu jako vaječná směs, aby se krém nesrazil. Krém vložíme do cukrářského sáčku a naplníme zobou stran upečené trubičky. Trubičky dáme ztuhnout na hodinu do chladničky. Potom oba konce trubiček namáčíme v rozpuštěné čokoládě a necháme na mřížce zaschnout.

Klášterní rohlíčkyPolévané klášterní vanilkové rohlíčky

Příprava: 15 minut + 2 hodiny chlazení + tvarování + 8-10 minut pečení + zdobení

Na asi 2-2,5 plechu

* 210 g hladké mouky
* 140 g hery
* 140 g lískových oříšků
* 70 g cukru moučkového
* 2 žloutky
* 1 vanilkový lusk
* 2 lžičky kakaa

Na zdobení:
* 100 g čokolády na vaření
* 30 g ztuženého tuku

Malinová poleva:
* 150 g cukru moučka
* 3-4 lžíce malinové šťávy
* 1 lžíce citronové šťávy, podle potřeby lžička a víc horké vody

1. Oříšky nasucho opražíme, oloupeme, necháme vychladnout a umeleme. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájený tuk, mleté oříšky, moučkový cukr, žloutky, vyškrabanou dřeň z rozpůleného vanilkového lusku a kakao na pevné vláčné těsto. Vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.

2. Potom z kousků těsta tvarujeme malé rohlíčky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 8-10 minut, dokud se nezačnou odspodu zabarvovat, ale svrchu zůstanou bledé.

3. Stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím si rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu s tukem a umícháme hladkou polevu. Na malinovou polevu třeme cukr, horkou vodu a ovocnou a citronovou šťávu, dokud není hustá a lesklá. Polovinu rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy, druhou polovinu potřeme malinovou polevou a necháme zaschnout. Na zaschlou tmavou uděláme tenkým pramínkem cukrové polevy ozdobné vlnky a světlé rohlíčky dozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

Tip
Kakao v těstě můžete vynechat nebo ho přidat jen do poloviny těsta. Místo vanilky snižte dávku cukru o 20 g a přidejte 1 sáček vanilkového cukru.

Plněné ořechyPlněné ořechy

Příprava: 15 minut + odležení a zpracování těsta a plnění + 8-10 minut pečení + plnění

Na asi 45-50 ořechů

* 300 g polohrubé mouky
* 100 g cukru moučka
* 200 g hery
* 50 g mletých vlašských ořechů
* 1 lžíce kakaa holandského typu
* 1 lžíce silné kávy

Na náplň:
* 200 g cukru moučka
* 200 g másla
* 150 g mletých vlašských ořechů
* 2 lžíce kakaa holandského typu

1. Prosátou mouku, cukr, nakrájenou heru, mleté ořechy, kakao a lžíci vychladlé kávy zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu až dvě v chladu odpočinout. Kousky těsta potom vtlačíme postupně do suchých formiček tak, aby těsto pokrylo stejnoměrně celou vnitřní plochu, ale ve formičce zůstal důlek na krém.

2. Formičky klademe na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 8-10 minut. Těsto nejdříve nabude, a když začne zlátnout po okrajích, vyjmeme je z trouby. Ořechy nepřepečte, jsou pak příliš suché a jdou špatně vyklopit. Formičky sklepneme z plechu, ořechy ihned vyklopíme z formiček a necháme úplně vychladnout.

3. Upečené ořechy uchováme v uzavřené krabici v chladu a suchu, před Vánocemi plníme krémem. Na krém utřeme a vyšleháme moučkový cukr se změklým máslem, mletými ořechy a kakaem. Spojujeme vždy dvě poloviny ořechu k sobě tak, že lžičkou nebo kulatým nožem naplníme polovinu ořechů lehce do kopečku a spojujeme s prázdnými ořechy.

Tip
Místo hery můžete použít máslo. Ořechy můžete plnit i jinými máslovými nebo čokoládovými krémy a plnit je pomocí cukrářského sáčku.

Slepované stromečky a hříbky s cukrovou polevouStromečky a hříbky s cukrovou polevou – slepované

Příprava: 15 minut + odpočinutí těsta a vykrajování + 5-8 minut pečení + zdobení

Na asi 3 plechy

* 300 g hladké mouky + na vál
* 200 g hery nebo másla
* 100 g moučkového cukru
* kůra z 1 citronu
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 1 žloutek
* citronová nebo pomerančová marmeláda na slepování

Na polevu a zdobení:
* 150 g moučkového cukru
* šťáva z poloviny citronu
* 2-3 lžičky horké vody
* čokoládová hořká poleva

1. Na vále zpracujeme prosátou mouku, nakrájený tuk, moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, skořici a žloutek na pevné hladké těsto. Těsto vypracujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout a ztuhnout. Těsto postupně vyválíme na plát silný asi 3-5 mm a tvořítkem vypichujeme stromečky a hříbky.

2. Vykrájené tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě do růžova, trvá to asi 5-8 minut. Upečené sušenky stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Polovinu sušenek lehce potřeme marmeládou, slepíme se zbylými sušenkami a povrch jedné strany potřeme štětečkem hladkou cukrovou polevou. Necháme zaschnout a potom rozehřátou čokoládovou polevou uděláme malé čokoládové puntíky.

Tip
Na polevu třeme prosátý jemný moučkový cukr s citronovou šťávou a horkou vodou tak dlouho, dokud poleva není krásně hladká, lesklá a hustá.

Kávová kolečkaKávová kolečka

Příprava: 20 minut + ztuhnutí těsta + vykrajování + 8-10 minut pečení + slepování

Na asi 2-3 plechy

* 280 g hladké mouky
* 210 g másla
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový lusk
* kůra z poloviny citronu
* 1 lžička jemně mleté kávy

Na krém:
* 200 g bílé čokolády
* 80–100 ml smetany 33%
* 2–3 lžíce silné kávy
* 50 g másla
* 100 g kávových zrn v čokoládě

1. V prosáté mouce rozmělníme máslo, přidáme moučkový cukr, dřeň z podélně rozpůleného vanilkového lusku, jemně strouhanou kůru z dobře omytého citronu, kávu a zpracujeme v robotu nebo ručně nejdříve na drobenku. Na vále potom zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v ledničce odpočinout asi 2 hodiny.

2. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát silný 5 mm a vypichujeme tvořítkem kolečka. Klademe je na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů dorůžova, trvá to asi 8-10 minut.

3. Upečená kolečka stáhneme z plechu, necháme vychladnout a uschováme. Před Vánocemi připravíme krém a kolečka slepíme. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, smetanu a kávu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Do zchladlého krému zašleháme změklé máslo a našleháme hladký krém. Na vrchní stranu slepených koleček přilepíme krémem kávové zrno.

Tip
Kávová zrna se dají koupit v mléčné i v hořké čokoládě, takže můžete vyrobit kolečka ve dvou barvách.

Mandlové florentinky - řezyMandlové florentinky – řezy

Příprava: 20 minut + doba na ztuhnutí těsta + 15-20 minut pečení

Na 1 velký plech

* 140 g hladké mouky
* 140 g másla
* 200 g cukru moučka
* 140 g mletých loupaných mandlí
* špetka vanilky
* 3 žloutky
* 150 g rybízové zavařeniny
* 3 bílky
* 100-150 g mandlových lupínků
* 80-100 g čokolády na vaření nebo čokoládová poleva

1. Na vále nebo v míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené máslo, necelou polovinu cukru, mleté mandle, špetku vanilky a žloutky na hladké pevné těsto. Necháme chvíli ztuhnout a pak na pečicím papíru velikosti plechu rozválíme na plát, asi na prst silný. Papír s těstem přetáhneme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů do světlerůžova.

2. Mezitím si ušleháme z bílků a zbylého cukru tuhý lesklý sníh. Když je těsto skoro upečené, potřeme ho zavařeninou a sněhem z bílků, posypeme mandlovými lupínky a dopečeme. Potom plech vyjmeme z trouby a necháme chvíli odpočinout. Krájíme ještě teplé na menší úzké řezy nožem, který namáčíme do studené vody. Necháme vychladnout a kratší konce řezů smočíme v rozpuštěné čokoládě a necháme ztuhnout.

Tip
Část zavařeniny můžete promíchat se sněhem z bílků.

Marcipánové dukátkyMarcipánové dukátky

Příprava: 20 minut + odpočinutí těsta + doba na vyválení a krájení + 10-15 minut pečení

Na asi 2 plechy

* 260 g hladké mouky + trochu na vál
* 90 g moučkového cukru + trochu na vál
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1 lžička mleté skořice
* 3 tlučené hřebíčky
* špetka mletého nového koření
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce másla
* 1 vejce
* 30 g mletých vlašských ořechů
* 20 g mletých mandlí
* 2-3 lžíce mléka
* 500 g marcipánu
* mandlové lupínky na posypání
* 1 bílek na potření

1. V míse promícháme prosátou mouku, cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru, prášek do pečiva a koření. Ve směsi uděláme důlek a přidáme tekutý med, rozpuštěné zchladlé máslo, vejce, mleté ořechy a mandle a podle potřeby trochu mléka a zaděláme hladké tuhé těsto.

2. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odpočinout. Marcipán prohněteme a změkčíme v dlaních a na desce poprášené moučkovým cukrem vyválíme na delší tenké válečky silné asi 2-2,5 cm. Těsto vyválíme na plát 0,5-0,75 cm silný a rozkrájíme na pruhy široké asi 8-10 cm. Doprostřed každého pruhu zabalíme po délce marcipánový váleček, necháme chvíli ztuhnout a pak ostrým nožem nakrájíme napříč na malé koláčky – dukátky.

3. Dukátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme po okrajích mandlovými lupínky a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 10-15 minut dozlatova. Upečené dukátky stáhneme z plechu, necháme vychladnout a skladujeme v uzavřené krabici, aby se rozležely.

Tip
Marcipán můžete ochutit pár kapkami rumu, likéru apod.

Plněné kokosové makronky s polevouPlněné kokosové makronky s polevou

Příprava: 45 minut + 45 minut pečení + doba na dosušení a vychladnutí + doba na zdobení a plnění

Na asi 1,5-2 plechy

* 3 bílky
* 1,5 lžíce citronové šťávy
* 180 g cukru moučka
* 120 g jemně strouhaného kokosu
* 50 g mletých mandlí
* 100 g bílé čokolády
* 1 lžíce másla
* 50 g čokolády na vaření

Na krém:
* 3 ks ledových kaštanů (150 g)
* 20 g másla
* 100 g zakysané smetany
* 10-20 g cukru moučka

1. Bílky našleháme v suché omaštěné míse s citronovou šťávou, postupně zašleháme všechen cukr a vyšleháme tuhý lesklý sníh. Vmícháme kokos, mandle a 20 g jemně nastrouhané bílé čokolády. Na pečicí papír si nakreslíme kolečka o průměru asi 4-5 cm.

2. Bílkovou hmotou naplníme cukrářský sáček s velkou hladkou trubičkou a na předkreslená kolečka nastříkáme pusinky bez špičky. Vložíme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme asi 40 minut. Potom necháme v mírně pootevřené vypnuté troubě vychladnout a pak sloupneme z papíru.

3. V misce ve vodní lázni rozpustíme nalámanou bílou čokoládu s necelou lžící másla a rozmícháme na hladkou polevu. Tmavou čokoládu rozpustíme se zbylým máslem. Polovinu vychladlých pusinek potřeme po vypouklé straně rozehřátou bílou čokoládou a necháme ztuhnout. Tmavou polevou uděláme na tu bílou spirálu.

4. Před podáváním spojíme krémem vždy jednu ozdobenou a jednu nepotřenou pusinku. Na krém rozpustíme nalámané ledové kaštany a máslo v misce ve vodní lázni. Za občasného míchání necháme vychladnout. Pak zašleháme cukr a smetanu a vyšleháme hladký krém. Necháme chvíli ztuhnout v chladu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...