Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Višňové pralinky a další nepečené cukroví

  4:01aktualizováno  4:01
Vánoční přípravy finišují a mezi nimi i jedna z nejoblíbenějších činností - pečení cukroví.

pralinky s višněmi | foto: StockFood

Višňové pralinky

Příprava 20 minut
Chlazení 1-2 hodiny

  • 100 g sušených višní nebo třešní
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce griotky
  • 100 g mléčné čokolády
  1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
  2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
  4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
  5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

Vosí hnízda

vosí hnízda

Příprava 90 minut

  • 160 g mletých piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 3-4 lžíce koňaku
  • 250 g bílého marcipánu
  • moučkový cukr na posypání válu a vysypání formiček
  • celé dětské piškoty na přiklopení
  • čokoláda na přelití

Krém:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kávového likéru
  1. Na vál nasypeme mleté piškoty a ořechy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a koňak. Vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto.
  2. Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s moučkovým cukrem a ochutíme kávovým likérem.
  3. Marcipán prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček vysypaných cukrem, a prstem ho uvnitř vytvarujeme do tenké vrstvy. Formičky pak naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé hnízdo uzavřeme piškotem.
  4. Vosí hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní části namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni a necháme ztuhnout.

Kuličky s praženými mandlemi

čokoládové lanýže a kuličky s praženými mandlemi

Příprava 20 minut
Odležení 24 hodin
Dokončení 20 minut

  • 200 g drcených piškotů
  • 4 lžíce smetany 40%
  • 100 g hořké čokolády
  • 150 g pražených mandlových lupínků
  • 50 g másla
  • 2 lžíce kořeněného rumu
  1. Mandlové lupínky rozprostřeme na plech a při teplotě 180 °C necháme v troubě zezlátnout. Bude to trvat asi 10 minut. Opražené mandličky dáme do robotu a dvěma krátkými pulzy rozdrtíme nahrubo. Odsypeme dvě třetiny a zbytek rozmixujeme najemno.
  2. Zahřejeme sladkou smetanu, přidáme máslo a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme zchladnout. Vmícháme rum.
  3. Do čokoládové hmoty přidáme drcené piškoty a nahrubo umleté mandle. Necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Z hmoty lžičkou vypichujeme kousky, ty vhazujeme do jemně umletých mandlí a tvoříme kuličky.
Autor:






Nejčtenější

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.