Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční cukroví

  16:37aktualizováno  16:37
- Nejrozmanitější drobné pečivo patří neodmyslitelně k vánocům stejně jako vánoční stromeček, dárky nebo kapr. Svou neopakovatelnou vůní předznamenává nejkrásnější svátky v roce. Nejdříve začínáme pečením perníčků, pracen a lineckého a naposledy připravujeme nepečené cukroví jako jsou vosí hnízda nebo kokosové kuličky. V článku najdete více než dvacet receptů. Nově najdete tyto: pečené čokoládové kuličky, ježci z nugátu, sušenky z ovesných vloček.

Pečené čokoládové kuličky

250 g másla nebo margarínu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 čajová lžička kardamonu, 1 čajová lžička mleté skořice, moučkový cukr
Náplň: 100 g celých lískových ořechů

Do mísy vložíme změklý tuk. Přidáme práškový cukr, vanilkový cukr, maizenu, 1/3 mouky, kakao a koření a vše ušleháme ručním elektrickým šlehačem, zapnutým na nejvyšší obrátky. Nakonec přidáme zbylou mouku, těsto propracujeme a dáme do chladu. Z těsta formujeme válečky s průměrem asi 2 cm a krájíme je na asi 1 cm široká kolečka. Doprostřed každého kolečka vložíme oříšek, vytvarujeme kuličku a dáme na pomoučený plech. Pečeme v předehřáté troubě. Po upečení naskládáme kuličky na rošt, necháme je vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme 15-20 minut při teplotě 175-200 stupňů.

Ježci z nugátu

50 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 70 g drobečků z piškotů, 50 g ztuženého tuku, 50 g strouhaných ořechů, 1 lžíce skořice, 1 vejce, 2 lžíce rumu, pomerančová a citrónová kůra, mandle a rozinky

Všechny suroviny smícháme v misce a vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme lžičkou hromádky. Do hromádek napícháme spařené, oloupané mandle jako bodlinky, z kousků rozinek uděláme oči a čumáček. Hotové ježky necháme oschnout.

Sušenky z ovesných vloček

125 g másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, 250 g jemných ovesných vloček, 50 g mletých mandlí, 1 čajová lžička prášku do pečiva, strouhaná citrónová kůra

Máslo, cukr a žloutek ušleháme do pěny. Přidáme vločky, mandle, prášek do pečiva, citrónovou kůru, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozválíme na slabší plát a vykrajujeme kolečka, která klademe na vymaštěný plech a potíráme žloutkem. Pečeme asi 15 minut při teplotě 190 stupňů.

Čokoládové kopečky

3/4 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce sádla, 1 balíček vanilkového cukru, oloupané mandle na ozdobení, moučkový cukr na posypání cukroví

V misce utřeme sádlo s cukrem, moukou, kakaem a vanilkovým cukrem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme je v chladničce ztuhnout. Poté z něj vytvarujeme kuličky, naskládáme na suchý plech v dostatečné vzdálenosti od sebe a do každé kuličky vmáčkneme mandli. Kuličky upečeme ve středně vyhřáté troubě a vychladlé pocukrujeme.

Ořechoví chrousti

2 hrnky nastrouhaných ořechových jader, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 4 - 5 lžic nadrobno pokrájené kandované pomerančové kůry, 4 bílky, 1/2 tabulky čokolády na vaření, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání plechu, na ozdobení ořechová jádra nebo oloupané mandle

Do tuhého sněhu ušlehaného z bílků vmícháme cukr, vanilkový cukr, ořechy, nastrouhanou čokoládu, pomerančovou kůru a lehce promícháme. Ze sněhové hmoty tvoříme lžičkou na tukem vymazaný plech kopečky. Každý kopeček ozdobíme kouskem ořechu nebo polovinou mandle. Ořechové chrousty pozvolna usušíme v mírně předehřáté troubě.

Banánové kopečky

1 balíček dětských piškotů
3 banány
40 g ztuženého pokrmového tuku
100 g čokolády na vaření
3 lžíce oříškové polevy
párátka

Banány oloupeme, odkrojíme špičky a nakrájíme je na plátky. Na párátko napíchneme piškot, plátek banánu a druhý piškot. Urovnáme je na plech a dáme na chvíli ztuhnout do mrazáku. Ve vodní lázni rozpustíme tuk s čokoládou a vymícháme lesklou hladkou polevu. Ztuhlé piškoty s banány celé namočíme v čokoládě a dáme na mikrotenovou fólii. Nakonec je ještě přelijeme oříškovou polevou.

Rumová kolečka

210 g hladké mouky, 140 g másla, 40 g cukru, 1 žloutek 50 g mletých ořechů, 2-3 lžíce kakaa, rybízová zavařenina, rum, krystalový cukr na obalení

Z mouky, másla, cukru a žloutku zpracujeme těsto, necháme je chvíli odpočinout a pak do něj přidáme ořechy a kakao. Těsto rozválíme na pomoučněném válu a vykrajujeme kolečka. Polovině koleček náprstkem vypíchneme střed. Kolečka klademe na nevymazaný plech a zvolna je upečeme. Plná kolečka a kolečka bez středu slepíme rybízovou či jinou výraznější zavařeninou. Potom kolečka krátce ponoříme do rumu, necháme okapat a hned je obalujeme v krystalovém cukru. Kolečka necháme vyschnout a pak je rovnáme do krabic.

Rozinkové koláčky

150 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g másla, 50 g rozinek, 2 vejce, 1 lžíce rumu, špetka soli

Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme postupně vejce, mouku, sůl a zpracujeme hladké těsto. Rozinky necháme přes noc máčet v rumu, nasekáme je a přidáme do těsta. Těsto rozválíme a vypichujeme kulaté tvary, které pečeme na vymazaném plechu asi 20 minut ve středně teplé troubě. Necháme uležet.

Pracny

360 g hladké mouky, 250 g tuku, 200 g ořechů, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, hřebíček, skořice, 2 lžíce rumu, 1 lžička kakaa, mouka na vál, tuk na formičky, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Na vál prosijeme mouku, přidáme změklý tuk, rozemleté ořechy, cukr, vejce a rum. Okořeníme mletým hřebíčkem, mletou skořicí a kakaem. Těsto rychle zpracujeme a po kouskách vtlačujeme do formiček, dobře vymaštěných tukem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené vyklopíme z formiček a ihned obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.

Košíčky s nádivkou

Těsto: 250 g hladké mouky, 120 g másla nebo tuku, 60 g cukru, 2 žloutky, citronová kůra
Náplň: 2 vejce, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g rozinek namočených v rumu

Vypracované těso vtláčíme do košíčkových formiček a plníme předem připravenou nádivkou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí a vyjmutí z formiček jemně pocukrujeme.

Vanilkové rohlíčky

28 g hladké mouky, 200 g tuku, 80 g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g umletých lískových oříšků, 2 žloutky, moučkový a vanilkový cukr na obalení

Z uvedených přísad dobře zpracujeme těsto, z něhož tvoříme rohlíčky. Klademe je na suchý plech, dáme na chvíli odpočinout a pak pečeme ve středně teplé troubě dozlatova. Upečené rohlíčky obalujeme ve smíchaném vanilkovém a moučkovém cukru.

Čokoládové dortíčky

210 g hladké mouky, 30 g kakaa, 100 g vlašských ořechů, 140 g másla nebo tuku, 2 žloutky, skořice, vanilkový cukr, citronová kůra, čokoládová poleva, celé půlky vlašských, máslový krém

Vypracované těsto vyválíme a vykrájíme kolečka, která pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečená vychladlá kolečka slepujeme čokoládovým nebo máslovým krémem. Takto připravené dortíčky poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Linecké cukroví

2 1/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 kostka másla, 3 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, podle chuti šťáva a nastrouhaná kůra z dobře omytého citrónu, mouka na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, pikantní zavařenina na slepení cukroví

Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žloutky, změklé pokrájené máslo, citrónovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme je do mikrotenové fólie a necháme v chladničce nejméně 1 hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary. Klademe je na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Vychladlé cukroví slepíme zavařeninou.
Obměna: Cukroví můžeme místo zavařeninou spojit libovolný krémem a polít polevou.

Ořechová srdíčka

200 g ořechových jader, 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce citronové šťávy, moučkový cukr na vyválení, kandované ovoce na ozdobení
Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy

Ořechová jádra jemně nastrouháme nebo umeleme, přidáme cukr, bílek, citronovou šťávu a zpracujeme. Na prkénku posypaném cukrem vyválíme asi 5 mm silný plát a formičkou vykrajujeme srdíčka. Potřeme je polevou a ozdobíme kandovaným ovoce. Necháme asi 2 dny usušit.
Příprava polevy: prosátý cukr, bílek a citronovou šťávu dáme do misky a vše dobře utřeme.

Stříkané cukroví

1 2/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1/2 kostky másla, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, tuk na vymazání plechu

Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme vjece, změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Tvoříme z něj pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví různé tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.

Plněné rohlíčky

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku solamylu, 3/4 hrnku pískového cukru, 1/2 kostky másla, 1 vejce, 2 žloutky, tuk na vymazání plechu, pikantní zavařenina, 1/2 tabulky čokolády na vaření

Hladkou a polohrubou mouku promícháme s cukrem a solamylem. Přidáme vejce, žloutky a změklé pokrájené máslo. Vypracované těsto necháme v chladničce nejméně 2 hodiny odpočinout. Poté z něj tvoříme pomocí strojku s nástavcem na tvarování cukroví rohlíčky. Klademe je na tukem vymazaný plech a zvolna upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé rohlíčky spojíme zavařeninou a oba konce namočíme v rozehřáté čokoládě.

Mandlové věnečky

250 g másla nebo tuhého margarínu, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 250 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 125 g mletých mandlí
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého pokrmového tuku

Do mísy vložíme změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, vejce, maizenu, 1/3 mouky, prášek do pečiva a mandle a vše dobře promícháme ručním elektrickým šlehačem, zapnutým na nejvyšší obrátky. Nakonec přidáme zbylou mouku, těsto proděláme a dáme do chladu. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto naplníme do stříkačky a stříkáme věnečky. Pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení věnečky klademe na rošt a necháme vychladnout. Poloviny věnečků namáčíme v čokoládové polevě.

Kokosky

250 g cukru, 4 bílky, 120 g strouhaného kokosu, 50 g jemně strouhané housky (zbavené kůrky), 1/2 lžičky octa

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme polovinu cukru a druhou část cukru lehce vmícháme spolu s mletým kokosem, strouhanou houskou a octem. Plech omastíme ztuženým tukem, papírem přebytečný tuk vytřeme a lžičkou klademe malé hromádky. Pečeme nebo spíše sušíme v mírné troubě. Hotové kokosky můžeme polít čokoládovou polevou.

Vosí hnízda

160 g dětských piškotů, 150 g práškového cukru, 90 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka
Krém: 100 g másla, 80 g cukru, 1 žloutek

Dětské piškoty rozválíme na vále a smícháme se všemi ostatními surovinami. Těsto dáme vychladnout. Z těsta děláme kuličky, které obalíme v pískovém cukru a vtlačíme do formy. Prstem vymačkáme důlek, vyplníme krémem nebo vaječným koňakem a přitiskneme kulatý piškot. Potom z formičky vyklepneme.

Kokosové kuličky

2 hrnky moučkového cukru, 1 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 4 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 3 bílky, podle chuti rum, strouhaný kokos na obalení

Cukr, kokos, kakao a rum smícháme, přidáme bílky a pokrájené změklé máslo. Všechno dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a necháme v chladu ztuhnout.

Nepečená roláda

200 g drcených piškotů, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce rumu
Náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 1 prolisovaný vařený žloutek

Máslo, cukr a vejce utřeme, přidáme piškoty a rum a vypracujeme těsto, které rozválíme na pergamenovém papíru nebo alobalu. Potřeme je 3-4 mm silnou vrstvou náplně a opatrně zavineme. Roládu dáme do chladničky a necháme asi 3 dny odležet. Pak ji krájíme na tenké plátky a sypeme moučkovým cukrem nebo kokosem.
Příprava náplně: Máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme prolisovaný žloutek a nakonec vmícháme kakao.

Dia kokosové obdelníčky

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek strouhaného kokosu, 2-3 lžíce mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1/2 kostky tuku, 1 vejce, 70 g sorbitu, diabetická marmeláda, mouka na vyválení těsta, tuk na potření plechu
Poleva: 1/2 tabulky diabetické čokolády, 2-3 lžíce ztuženého tuku

Do mouky promíchané s práškem do pečiva přidáme změklý tuk, sorbit, 1/2 hrnku kokosu, vejce a mléko. Vypracujeme těsto a necháme je v chladničce asi 1 hodinu odpočinout. Poté z něj vyválíme obdélníkový plát a opatrně jej přeneseme na tukem potřený plech. Ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Částečně posypeme zbývajícím kokosem a polijeme čokoládovou polevou tak, aby tvořila tenké linky. Po vychladnutí nakrájíme ostrým nožem na pravidelné obdélníčky.
Příprava polevy: Do rozehřátého tuku přidáme malé kousky čokolády a za stálého míchání ji rozpustíme.

Kokosové kuličky Kokosky Linecké cukroví Mandlové věnečky Plněné rohlíčky Pracny Vanilkové rohlíčky Vosí hnízda a linecké cukroví

Autor:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.