Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

  11:25aktualizováno  11:25
Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny. | foto: tinajedoma

Vánočka tradičně symbolizuje rodinu a pevné pouto. Většinou byla upletená z devíti copů. Každá rodina má svůj recept, někde se přidává sušené ovoce, jinde oříšky a někde připravují zcela „obyčejnou“ a máčejí ji ve vánoční omáčce ze sušeného ovoce.

Fotogalerie

Podle zvyků by měla ležet vánočka i na štědrovečerní tabuli pro štěstí do dalšího roku, bohatá hostina s různými druhy surovin pak měla zajistit bohatství i do následujících let. Pokud byste si ji rádi sami upekli a nemáte recept, můžete se inspirovat receptem blogerky Tiny. Vánočku můžete upéct i tři dny dopředu.

Jako druhou vánoční sladkost můžete vyzkoušet makové opékance. Jsou sice trošku náročnější na přípravu, ale věřte, že se vám investovaná energie vrátí.

Tradiční vánočka

Ingredience:

Vánočka vám vydrží čerstvá až tři dny.
  • 400 g polohrubé mouky
  • 70 g mletých ořechů (libovolných)
  • 1 droždí
  • 80 g krystalového cukru
  • 150 až 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 3 žloutky a jedno vejce na potření
  • špetka soli
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)
  • 50 g sekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
  • 50 g vlašských ořechů

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku pro větší nadýchanost těsta.
  2. Do středu rozdrobte droždí, zalijte jej asi dvěma lžícemi vlažného mléka a posypejte trochou cukru a mouky. Kvásek takto nechte asi deset minut odpočívat. Poté postupně do mísy přidejte také ostatní přísady a zpracovávejte pomocí hnětacího háku, dokud nezískáte vláčné, mírně lepkavé těsto. Poté těsto ještě trochu zpracujte ručně – potřebuje to.
  3. Přeložte do mísy na kynutí a odložte na teplejší místo alespoň na hodinu, aby kynulo. Po vykynutí jej položte na vál, a rozdělte na potřebné množství copů, které poté zapleťte. Hotové vánočky či věnce položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte mandlemi.
  4. Na plechu nechte ještě dalších 20 minut dokynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 °C. Vykynutou vánočku pak do ní vložte a pečte nejdříve 20 minut při teplotě 180 °C a potom snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 20 minut. Pokud vám vánočka začne příliš hnědnout, přikryjte ji pečicím papírem.

Makové opékance

Makové opékance jsou netradiční sladké jídlo z kynutého těsta. Jsou náročnější na přípravu, ale rozhodně výjimečné. A jsou výborné i na druhý den, jen tak studené.

Makové opékance
  • 1/2 l mléka
  • 150 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g mletého máku

Postup:

  1. Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto: Do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechte vykynout. Mezitím si do mísy kuchyňského robotu prosejte 400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mléka.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca 10 – 15 minut kynout.
  3. Po vykynutí pečte válečky při mírné teplotě na 170 – 190 stupňů, dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.

Jak dělají vánočku v pekařství:

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.