Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoce upečené v teplovzdušné troubě

  12:56aktualizováno  12:56
Ruce jí jen kmitají, vzduchem se line vůně, u níž snad Každý začne nevědomky polykat sliny. Tak vaří Daniela Šrůtková. Vedle kuchařského umění však umí mnohem víc. S těmi nejmodernějšími přístroji, jejichž návody k použití občas vyděsí i absolventa vysoké školy, totiž dokáže zacházet jakoby nic. Proto také učí ve výcvikovém středisku používal prodavače i zákazníky domácí spotřebiče.

Spousta kuchařek tvrdí, že jejich trouba je ta nejlepší, a nechtějí péci v jiné. Není to škoda?

Chápu, že když se v té „své“ učili péci pár let, že se jí nechtějí vzdát, že nemají zájem absolvovat další pokusný maraton, třeba s novou teplovzdušnou troubou. Jenže se nemusí bát. Tyto trouby, ať už jsou od kteréhokoli výrobce, pečou všechny naprosto stejně. Přitom nejde o žádný technický zázrak, výrobci si vzali za vzor obyčejnou starou pec, kde obíhá teplý vzduch. Kuchařky by měly vědět, že v plynové troubě se peče nejhůř. Protože žár jde jen odspodu, svrchu nic. Každá plynová trouba je přitom jiná. Teprve když ji důkladně poznáte a vychytáte takzvaně všechny mouchy, máte po problémech. Jenže to chce ji hodně používat, a něco takového dnešní zaměstnané ženy stíhají jen stěží. Proto lidem doporučuji teplovzdušné trouby.

U nich nelze udělat chybu?

Nikdo není neomylný. Kuchařky se například občas nedrží doporučené teploty. Na starých troubách přesné stupně ani nebyly, a tak to „nějak nastavily“. Jenže to je obrovská chyba. Každá věc vyžaduje svou teplotu. Nic se sice nepokazí 180 stupni Celsia, ale lepší je držet se té doporučené. A to třeba u piškotu znamená 150 až 160 stupňů Celsia, lístkové těsto snese až 250 stupňů, zato pusinky dělám jen při 80 až 90 stupních. Záleží ovšem také na tom, jak budou velké, zda jsou jen sněhové, nebo ořechové. Kuře se má péci na 180 stupňů, jakmile dáte maso nad 240 stupňů, budete je mít vysušené a ještě „zaprskanou“ troubu.

Čím pak lze takovou troubu čistit?

Příliš nedoporučuji spreje, protože častým používáním by mohlo dojít k poškození křemíkové vrstvy Perfect Cleanu, který pokládám za ideální povrch. Trouby s pyrolýzou dokážou spálit nečistotu doslova na prach. Když ale budete dělat jídlo na oněch doporučovaných 180 stupňů Celsia, budete vám to sice trvat o pět minut déle, ale maso bude křehké a trouba čistá.

U teplovzdušné trouby výrobci tvrdí, že v ní lze připravovat třeba tři různé pokrmy, od masa na česneku, brambor až po moučník - a přitom nic nepřevezme vůni druhého pokrmu. Spousta lidí tomu ale nevěří...

Klidně můžou. Platí to stoprocentně. Proto zveme zákazníky na předváděcí vaření, aby si všechno sami vyzkoušeli. Teprve pak pochopí, že třeba kotletu s jehlou mají dělat na 180, a ne na 230 stupňů. Pak do trouby dáte brambory a nakonec moučník. Všechno je hotové najednou a voní to přesně tak, jak má..

A máte recept i na klidné Vánoce?

Všechno chce svůj čas a klid. Klidně si řekněte - zítra je taky den. Napečte si třeba víc řízků nebo něco jiného, abyste nemuseli vařit každý den, a pak to ohřejte v troubě do 100 stupňů Celsia, aby byla kůrka křupavá. Při vyšší teplotě by se maso peklo dál. Ale bez zakrytí! Jakmile jídlo přikryjete, všechno změkne. A když vaše rodina nemá ráda vánoční cukroví, nenuťte je obdivovat vaše výtvory. Můj syn a manžel o ně nikdy nestáli, zato „ožrale] kompot“, to byl jejich favorit. O „suchém“ cukroví vždycky tvrdili, že se jim práší z pusy.

Rady pro kuchařky od Daniely Šrůtkové:

* Když se peče větší kus masa vcelku, nesmí se hned po vyjmutí z trouby začít krájet. Naopak je třeba ho zabalit do alobalu a nechat asi 10 minut takzvaně dojít. Teplota se ještě zvýší, maso „dojde“ a šťáva se krásně rozloží. Maso se „zatáhne“ a po nakrájení bude krásně šťavnaté.

* Skvělé je vařit nebo péci ve skle. Dobře se myje a vodí teplo, je do něj krásně vidět.

* Pro pohodlí kuchařky je třeba nechat pečící troubu instalovat tak, aby se člověk nemusel ohýbat. Když je hospodyně malá, musí si dát pozor, aby jí architekt „nezvedl“ troubu, ale i mikrovlnku - ta se dává nad pečící troubu - výš než je třeba.

Autor:



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz