Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoce se blíží a my v redakci už víme, co upečeme

  2:41aktualizováno  2:41
Je tady prosinec a s ním přichází i doba pečení vánočního cukroví, které je ve většině českých domácností teprve tou správnou předzvěstí svátků klidu a pohody. I my, redaktorky OnaDnes.cz, se na chvíli odtrhneme od monitorů a klávesnic, opásáme se zástěrami a zanoříme ruce do těsta. Následujících pět dobrot se bude letos o Vánocích podávat v našich rodinách. A co budete péct vy?

Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavla: Rozárčino pečivo

50 tipů a rad na vánoční cukroví
  • 250 g rozinek
  • 1/4 litru piva
  • 200 g cukru
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 250 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g mletého kokosu
  • 2 - 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • hřebíček

1. Přebrané rozinky zvolna povaříme v pivě a necháme vychladnout. V hlubší míse vymícháme do pěny máslo spolu s cukrem a žloutky. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a další uvedené suroviny včetně převařeného piva. Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu uležet.
2. Těsto namačkáme do máslem vymaštěných formiček na pracny a zvolna pečeme 10 - 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme vyválet a vykrajujeme z něj i libovolné tvary, které pečeme na plechu.

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sušenky hned po upečení obalit v moučkovém cukru.

Veronika: Nepečený vánoční salám

Nepečený vánoční salám
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g dětských piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ztužený tuk (rozehřátý)
  • 2 vejce
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

1. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a asi 15 minut třeme. Poté přidáme na kostičky rozkrájené dětské piškoty, vmícháme je do utřeného těsta a těsto vytvarujeme do větších válečků. Ty obalíme v kokosu nebo mletých oříšcích.
2. Necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním krájíme na kolečka.

TIP: Těsto můžeme také natlačit do formy na biskupský chlebíček, formu vyložíme folií, a po vychlazení a vyklopení ozdobit čokoládovou polevou a kandovaným ovocem.

Lucie: Vanilkové rohlíčky podle M. D. Rettigové

Vanilkové rohlíčky
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

1. Na vále smícháme mouku, máslo, cukr a mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
2. Pak z něj tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě. Ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Johana: Ořechové sušenky naší babičky

Ořechové sušenky mojí babičky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 300 g Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary formičkami, nejlepší jsou srdíčka nebo hvězdičky.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

TIP: Sušenky jsou dobré samotné, ale můžeme je slepovat nutelou, marmeládou nebo krémem, zdobit čokoládovou či cukrovou polevou a kouskem vlašského ořechu.

Petra: Slepované rohlíčky

Máčené rohlíčky

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odležet do lednice. Poté vždy kouskem těsta plníme formičky na rohlíčky, ale opravdu jen na dně formičky, hodně nabyde. Upečeme v předehřáté troubě a ještě horké vyklopíme.
2. Upečené rohlíčky slepujeme krémem připraveným z výše uvedených surovin a máčíme kraje v čokoládě. Kdo nemá rád krém, může slepit rohlíčky marmeládou.







Nejčtenější

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Helena Christensenová (New York,  13. listopadu 2014)
Nechci mluvit o stárnutí, říká topmodelka Helena Christensenová

Dánská modelka Helena Christensenová (48) stále patří mezi nejpůvabnější ženy planety. Dokázala to také na týdnu módy v Miláně, kde se ukázala s kolegyněmi z...  celý článek

V britském Chichesteru se mohou malí pacienti prohánět elektrickým Rolls Roycem.
VIDEO: Děti v nemocnici jezdí na operace luxusními autíčky

Operace dítěte je většinou velkým stresem pro celou rodinu, včetně dítěte samotného. Lékaři z nemocnice v americkém San Diegu proto představili několik...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zezelenají mi vlasy? Přírodní barvy jsou šetrnější, ale musíte si je otestovat
Zezelenají mi vlasy? Přírodní barvy jsou šetrnější, ale musíte si je otestovat

Taky vás při barvení odrovná ten chemický zápach? Možná je na čase zvážit přírodní alternativu. Barvení vlasů přírodní n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.