Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoce se blíží a my v redakci už víme, co upečeme

  2:41aktualizováno  2:41
Je tady prosinec a s ním přichází i doba pečení vánočního cukroví, které je ve většině českých domácností teprve tou správnou předzvěstí svátků klidu a pohody. I my, redaktorky OnaDnes.cz, se na chvíli odtrhneme od monitorů a klávesnic, opásáme se zástěrami a zanoříme ruce do těsta. Následujících pět dobrot se bude letos o Vánocích podávat v našich rodinách. A co budete péct vy?

Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavla: Rozárčino pečivo

50 tipů a rad na vánoční cukroví
  • 250 g rozinek
  • 1/4 litru piva
  • 200 g cukru
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 250 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g mletého kokosu
  • 2 - 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • hřebíček

1. Přebrané rozinky zvolna povaříme v pivě a necháme vychladnout. V hlubší míse vymícháme do pěny máslo spolu s cukrem a žloutky. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a další uvedené suroviny včetně převařeného piva. Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu uležet.
2. Těsto namačkáme do máslem vymaštěných formiček na pracny a zvolna pečeme 10 - 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme vyválet a vykrajujeme z něj i libovolné tvary, které pečeme na plechu.

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sušenky hned po upečení obalit v moučkovém cukru.

Veronika: Nepečený vánoční salám

Nepečený vánoční salám
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g dětských piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ztužený tuk (rozehřátý)
  • 2 vejce
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

1. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a asi 15 minut třeme. Poté přidáme na kostičky rozkrájené dětské piškoty, vmícháme je do utřeného těsta a těsto vytvarujeme do větších válečků. Ty obalíme v kokosu nebo mletých oříšcích.
2. Necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním krájíme na kolečka.

TIP: Těsto můžeme také natlačit do formy na biskupský chlebíček, formu vyložíme folií, a po vychlazení a vyklopení ozdobit čokoládovou polevou a kandovaným ovocem.

Lucie: Vanilkové rohlíčky podle M. D. Rettigové

Vanilkové rohlíčky
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

1. Na vále smícháme mouku, máslo, cukr a mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
2. Pak z něj tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě. Ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Johana: Ořechové sušenky naší babičky

Ořechové sušenky mojí babičky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 300 g Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary formičkami, nejlepší jsou srdíčka nebo hvězdičky.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

TIP: Sušenky jsou dobré samotné, ale můžeme je slepovat nutelou, marmeládou nebo krémem, zdobit čokoládovou či cukrovou polevou a kouskem vlašského ořechu.

Petra: Slepované rohlíčky

Máčené rohlíčky

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odležet do lednice. Poté vždy kouskem těsta plníme formičky na rohlíčky, ale opravdu jen na dně formičky, hodně nabyde. Upečeme v předehřáté troubě a ještě horké vyklopíme.
2. Upečené rohlíčky slepujeme krémem připraveným z výše uvedených surovin a máčíme kraje v čokoládě. Kdo nemá rád krém, může slepit rohlíčky marmeládou.




Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz