Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoce se blíží a my v redakci už víme, co upečeme

  2:41aktualizováno  2:41
Je tady prosinec a s ním přichází i doba pečení vánočního cukroví, které je ve většině českých domácností teprve tou správnou předzvěstí svátků klidu a pohody. I my, redaktorky OnaDnes.cz, se na chvíli odtrhneme od monitorů a klávesnic, opásáme se zástěrami a zanoříme ruce do těsta. Následujících pět dobrot se bude letos o Vánocích podávat v našich rodinách. A co budete péct vy?

Pečení cukroví patří k českým Vánocům už po generace. Nabízíme vám inspiraci z redakce. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pavla: Rozárčino pečivo

50 tipů a rad na vánoční cukroví
  • 250 g rozinek
  • 1/4 litru piva
  • 200 g cukru
  • 1 - 2 vanilkové cukry
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • 250 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g mletého kokosu
  • 2 - 3 žloutky
  • muškátový oříšek
  • nové koření
  • hřebíček

1. Přebrané rozinky zvolna povaříme v pivě a necháme vychladnout. V hlubší míse vymícháme do pěny máslo spolu s cukrem a žloutky. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a další uvedené suroviny včetně převařeného piva. Zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu uležet.
2. Těsto namačkáme do máslem vymaštěných formiček na pracny a zvolna pečeme 10 - 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme vyválet a vykrajujeme z něj i libovolné tvary, které pečeme na plechu.

TIP: Pokud máte raději sladší cukroví, můžete sušenky hned po upečení obalit v moučkovém cukru.

Veronika: Nepečený vánoční salám

Nepečený vánoční salám
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g dětských piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ztužený tuk (rozehřátý)
  • 2 vejce
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

1. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, kakao, vejce a rum a asi 15 minut třeme. Poté přidáme na kostičky rozkrájené dětské piškoty, vmícháme je do utřeného těsta a těsto vytvarujeme do větších válečků. Ty obalíme v kokosu nebo mletých oříšcích.
2. Necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním krájíme na kolečka.

TIP: Těsto můžeme také natlačit do formy na biskupský chlebíček, formu vyložíme folií, a po vychlazení a vyklopení ozdobit čokoládovou polevou a kandovaným ovocem.

Lucie: Vanilkové rohlíčky podle M. D. Rettigové

Vanilkové rohlíčky
  • 140 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 60 g vanilkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • vanilkový a moučkový cukr na obalení

1. Na vále smícháme mouku, máslo, cukr a mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
2. Pak z něj tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě. Ještě horké je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Johana: Ořechové sušenky naší babičky

Ořechové sušenky mojí babičky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 300 g Hery
  • 180 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce

1. Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Pak vyválíme a vykrajujeme tvary formičkami, nejlepší jsou srdíčka nebo hvězdičky.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

TIP: Sušenky jsou dobré samotné, ale můžeme je slepovat nutelou, marmeládou nebo krémem, zdobit čokoládovou či cukrovou polevou a kouskem vlašského ořechu.

Petra: Slepované rohlíčky

Máčené rohlíčky

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • špetka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

1. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odležet do lednice. Poté vždy kouskem těsta plníme formičky na rohlíčky, ale opravdu jen na dně formičky, hodně nabyde. Upečeme v předehřáté troubě a ještě horké vyklopíme.
2. Upečené rohlíčky slepujeme krémem připraveným z výše uvedených surovin a máčíme kraje v čokoládě. Kdo nemá rád krém, může slepit rohlíčky marmeládou.




Nejčtenější

Už se dokážu uživit i v Americe, říká Nikol Heřmánková Kouklová

Nicol Heřmánková Kouklová

Před dvěma roky se herečka a blogerka Nikol Heřmánková Kouklová společně s manželem rozhodla zkusit uspět v Americe. I...

Pro a proti: jedináčků přibývá. Je lepší mít jedno, nebo víc dětí?

Ilustrační fotografie

Svět se mění a zavedený standard „rodina rovná se máma, táta a dvě děti“ už několik let neplatí. Skokově přibylo jak...



Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...

Nejlepší a nejjednodušší letní koláče z ovoce utrženého na zahrádce

Drobenková buchta s mirabelkami

K létu patří čerstvé maliny, ostružiny, rybíz nebo třeba broskve a mirabelky, které rostou na vaší nebo babiččině...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz