Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vanilkové rohlíčky a šest dalších receptů na klasické vánoční cukroví

aktualizováno 
Jednička mezi vánočním cukrovím, která vám provoní byt, jsou vanilkové rohlíčky. K nim vám přinášíme šest dalších receptů na tradiční dobroty. Nechybí mezi nimi linecká kolečka ani pracny.

Vanilkové rohlíčky | foto: Profimedia.cz

Vanilkové rohlíčky

280 g hladké mouky, 200 g másla (případně hery), 100 g moučkového cukru, 120 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků.

Postup:

1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.

Včelí úly

50 g másla, 50 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 160 g dětských piškotů, 1 polévkovou lžíci svařeného mléka, na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu

Náplň: 150 g másla, 150 g moučkového cukru a dle chuti přidat rum nebo vaječný koňak

Postup:

1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme s celou směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.

2. Náplň vytvoříme tak, že změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty náplně rum nebo vaječný koňak.

3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do formičky část piškotového těsta, vytvoříme např. druhým koncem vařečky důlek a do něj vložíme náplň a vyklepneme na celý piškot. Uložíme v chladu. Rozležení 2 až 3 dny.

Zázvorky

280 g moučkového cukru, 280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, šťáva z 1⁄2 citrónu, špetka prášku do pečiva

Postup:

1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citrónovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme do vychladnutí. Hmotu smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.

2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Vložíme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Pracny

300 g hladké mouky, 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk), 250 g moučkového cukru, 130 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 roztlučený hřebíček (případně badyán), 1 celé vejce a dle chuti skořice a kakao

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

2. Na pomoučněným vále vytvoříme z těsta váleček a připravíme si pravidelné díly. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170°C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kokosky

300 g cukru krystal, 200 g strouhaného kokosu, citrónová kůra z 1 citrónu, tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh teplý a lesklý. Vyjmeme a za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.

2. Lžičkou na pečícím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100°C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.

Linecké kolečka

210 g hladké mouky, 140 g másla (případně hery), 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra z 1 citrónu a rybízová marmeláda

Postup:

1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.

2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.

Plněné ořechy

120 g strouhaných loupaných mandlí, 80 g moučkového cukru, 180 g polohrubé mouky, 140 g másla (případně hery)

nádivka: 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, dle chuti rum

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.

2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem a přidáme vejce, strouhanou čokoládu a podle chuti rum.

3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.


DESET BABIČČINÝCH RAD

1. Každá trouba nepeče stejnoměrně. Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky nepřipalovaly.
2. Když nemáme pečící papír a nechceme, aby cukroví nezůstávalo na plechu, nemyjeme plech nikdy vodou. Řádně jej vytřeme papírem a tence potřeme tukem. Přichytí-li se cukroví, postavíme ještě teplý plech na mokrý hadr.
3. Loňské a předloňské ořechy budou lepší, namočíme-li je na několik dní do osolené studené vody.
4. Vlašské a lískové oříšky zbavíme slupky, když je v troubě mírně opražíme. Pak je třeme v utěrce a slupky odpadávají. Mandle postačí přelít vařící vodou.
5. Hrozinky prolijeme a propláchneme vařící vodou, napěchujeme do zavařovací sklenice, zalijeme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednější a chutnější.
6. Žloutky nabudou, přidáme-li k nim při šlehání lžíci vlažné vody.
7. Z bílků lépe ušleháme sníh, přidáme.li několik zrnek soli a lžičku vody.
8. Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme při pečení do trouby nádobu s vodou. Vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře póry.
9. Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme jen studeným mlékem a tuk do těsta přidáváme rozpuštěny a zchlazený.
10. Přidáme-li do těsta na vánočku a do litého perníkového těsta jeden až dva brambory, vydrží nám pečivo vláčné.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.