Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vanilkové rohlíčky a šest dalších receptů na klasické vánoční cukroví

aktualizováno 
Jednička mezi vánočním cukrovím, která vám provoní byt, jsou vanilkové rohlíčky. K nim vám přinášíme šest dalších receptů na tradiční dobroty. Nechybí mezi nimi linecká kolečka ani pracny.

Vanilkové rohlíčky | foto: Profimedia.cz

Vanilkové rohlíčky

280 g hladké mouky, 200 g másla (případně hery), 100 g moučkového cukru, 120 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků.

Postup:

1. Do hladké mouky dáme změklé máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme nastrouhané ořechy. Zpracujeme těsto a necháme odležet (do druhého dne) v chladu.

2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné díly. Z nich pak rukou vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do růžova 10 až 15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru. Rozležení alespoň 14 dní.

Včelí úly

50 g másla, 50 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 160 g dětských piškotů, 1 polévkovou lžíci svařeného mléka, na vysypání formiček moučkový cukr a celé piškoty na podstavu

Náplň: 150 g másla, 150 g moučkového cukru a dle chuti přidat rum nebo vaječný koňak

Postup:

1. V misce utřeme máslo s cukrem a lehce vyšleháme s rumem, případně vaječným koňakem a kakaem. Přidáme nastrouhané piškoty a promícháme s celou směsí. Podle hustoty těsto zvlhčíme svařeným mlékem a necháme odpočinout v chladu.

2. Náplň vytvoříme tak, že změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme dle chuti a hustoty náplně rum nebo vaječný koňak.

3. Formičku na vosí úly vysypeme moučkovým cukrem. Vtlačíme do formičky část piškotového těsta, vytvoříme např. druhým koncem vařečky důlek a do něj vložíme náplň a vyklepneme na celý piškot. Uložíme v chladu. Rozležení 2 až 3 dny.

Zázvorky

280 g moučkového cukru, 280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, šťáva z 1⁄2 citrónu, špetka prášku do pečiva

Postup:

1. Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni do hladké hmoty. Vyjmeme z lázně, přidáme zázvor, citrónovou šťávu, prášek do pečiva a dále šleháme do vychladnutí. Hmotu smícháme na vále s moukou a vytvoříme tak tuhé těsto.

2. Těsto vyválíme na 1 mm a vykrajujeme sušenkové tvary. Vložíme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150°C do žluta asi 15 minut. Rozležení 14 až 21 dnů.

Pracny

300 g hladké mouky, 200 g tuku (hera nebo ztužený tuk), 250 g moučkového cukru, 130 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 roztlučený hřebíček (případně badyán), 1 celé vejce a dle chuti skořice a kakao

Postup:

1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, skořicí, mletým hřebíčkem, nastrouhanými ořechy, vejcem a máslem a dle chuti přidáme kakao. Zpracujeme těsto a necháme ztuhnout v chladu do druhého dne.

2. Na pomoučněným vále vytvoříme z těsta váleček a připravíme si pravidelné díly. Do slabě tukem vymaštěných formiček vtlačujeme díly těsta. Pečeme zvolna v mírně vyhřáté troubě na 170°C do růžova asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme a pocukrujeme. Rozležení 14 až 21 dnů.

Kokosky

300 g cukru krystal, 200 g strouhaného kokosu, citrónová kůra z 1 citrónu, tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Z bílků a 150 g cukru vyšleháme tuhý sníh, zbytek cukru lehce vmícháme. Nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a dále šleháme, až je sníh teplý a lesklý. Vyjmeme a za občasného prošlehání necháme prochladnout a vmícháme kokosovou moučku.

2. Lžičkou na pečícím papírem vyložený plech klademe malé hromádky. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 100°C a zcela zvolna sušíme asi 1 hodinu. Rozležení 14 dnů.

Linecké kolečka

210 g hladké mouky, 140 g másla (případně hery), 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra z 1 citrónu a rybízová marmeláda

Postup:

1. Do změklého másla dáme cukr, žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme, přidáme mouku a vypracujeme v hladké těsto. Linecké těsto necháme uležet v chladu do druhého dne.

2. Těsto vyválíme na 2 mm silný plát. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z koleček vykrojíme uprostřed malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem. Rozležení 14 až 21 dnů.

Plněné ořechy

120 g strouhaných loupaných mandlí, 80 g moučkového cukru, 180 g polohrubé mouky, 140 g másla (případně hery)

nádivka: 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 100 g hořké čokolády, dle chuti rum

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru a strouhaných mandlí zpracujeme těsto a necháme v chladu odležet do druhého dne.

2. Nádivku připravíme tak, že utřeme máslo s cukrem a přidáme vejce, strouhanou čokoládu a podle chuti rum.

3. Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm, nakrájíme na pravidelné díly a vtlačujeme těsto do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Ještě za tepla vyklepneme, necháme vychladnout a naplníme nádivkou. Rozležení 14 až 21 dnů.


DESET BABIČČINÝCH RAD

1. Každá trouba nepeče stejnoměrně. Vyndáváme proto pečivo postupně, aby se nám některé kousky nepřipalovaly.
2. Když nemáme pečící papír a nechceme, aby cukroví nezůstávalo na plechu, nemyjeme plech nikdy vodou. Řádně jej vytřeme papírem a tence potřeme tukem. Přichytí-li se cukroví, postavíme ještě teplý plech na mokrý hadr.
3. Loňské a předloňské ořechy budou lepší, namočíme-li je na několik dní do osolené studené vody.
4. Vlašské a lískové oříšky zbavíme slupky, když je v troubě mírně opražíme. Pak je třeme v utěrce a slupky odpadávají. Mandle postačí přelít vařící vodou.
5. Hrozinky prolijeme a propláchneme vařící vodou, napěchujeme do zavařovací sklenice, zalijeme rumem a dobře uzavřeme. Hrozinky nasáknou rumem, jsou vzhlednější a chutnější.
6. Žloutky nabudou, přidáme-li k nim při šlehání lžíci vlažné vody.
7. Z bílků lépe ušleháme sníh, přidáme.li několik zrnek soli a lžičku vody.
8. Aby těsto v troubě nepraskalo, přidáme při pečení do trouby nádobu s vodou. Vzniklá pára se srazí na povrchu pečiva a uzavře póry.
9. Těsto, ve kterém je prášek do pečiva, zaděláváme jen studeným mlékem a tuk do těsta přidáváme rozpuštěny a zchlazený.
10. Přidáme-li do těsta na vánočku a do litého perníkového těsta jeden až dva brambory, vydrží nám pečivo vláčné.

Autor:






Nejčtenější

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.