- 400 g hladké mouky
- 250 g mletých ořechů
- 200 g másla
- 5 lžíce cukru moučka
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mleté skořice
- moučkový cukr na obalení (nejlépe ochucený vanilkovým luskem)
1. Mouku, ořechy, cukr, vanilkový cukr, skořici promícháme. Do směsi přidáme vejce, nakrájené máslo a rukama vypracujeme středně tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu uležet.
2. Z těsta posléze vyválíme váleček silný asi 1,5 cm a nakrájíme jej na kousky o velikosti asi 1,5 cm. Z každého kousku vytvarujeme rohlíček, který mírně zahneme. Rohlíčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na 180 °C asi 8-10 minut.
3. Upečené rohlíčky necháme mírně prochladnout a pak je obalujeme v moučkovém cukru ochuceném vanilkovým luskem.
Poznámka: Co by to bylo za Vánoce, kdyby na stole chyběla klasika v podobě voňavých vanilkových rohlíčků?