Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

aktualizováno 
Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních domech, ale v kuchyni je o adventu nejlépe. Voní tu totiž koření, které nás vrací do dětství. A tuto vůni si nemusíte užít zdaleka jen při pečení cukroví, ale třeba i při přípravě báječných adventních sladkostí.

Adventní perníkové řezy | foto: Profimedia.cz

Horká čokoláda s marshmallows

Ingredience na 4 porce:

Horká čokoláda s marshmallows
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
  • mletá skořice na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
  2. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
  3. Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.

Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.

Adventní perníkové řezy

Ingredience na 1 hluboký plech:

Adventní perníkové řezy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
  2. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
  3. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
  4. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
  6. Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
  7. Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.

Jablkové lívance s kompotem

Ingredience na 4 porce:

Jablkové lívance s kompotem

Na kompot:

  • 4 jablka
  • troška citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na lívance:

  • 1 velké nebo 2 menší jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 100 g žervé
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • olej na smažení
  • javorový sirup na přelití

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
  3. Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
  7. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  8. Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
  9. Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.

Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Polévka z batátů a hrušek

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz