Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních domech, ale v kuchyni je o adventu nejlépe. Voní tu totiž koření, které nás vrací do dětství. A tuto vůni si nemusíte užít zdaleka jen při pečení cukroví, ale třeba i při přípravě báječných adventních sladkostí.

Adventní perníkové řezy | foto: Profimedia.cz

Horká čokoláda s marshmallows

Ingredience na 4 porce:

Horká čokoláda s marshmallows
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
  • mletá skořice na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
  2. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
  3. Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.

Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.

Adventní perníkové řezy

Ingredience na 1 hluboký plech:

Adventní perníkové řezy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
  2. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
  3. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
  4. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
  6. Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
  7. Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.

Jablkové lívance s kompotem

Ingredience na 4 porce:

Jablkové lívance s kompotem

Na kompot:

  • 4 jablka
  • troška citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na lívance:

  • 1 velké nebo 2 menší jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 100 g žervé
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • olej na smažení
  • javorový sirup na přelití

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
  3. Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
  7. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  8. Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
  9. Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.

Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...