Doporučujeme

Cupcakes ze srdce | foto: z knihy Sladká design Hanky Rawlings

Sladké mámení: karamelové kuličky a cupcakes se srdíčky pro zamilované

  • 4
Vadí vám, že je Valentýn komerční svátek? Pak zapomeňte na nákup přáníčka nebo čokolády a vyrobte pro svého miláčka vlastní dárek. Podle receptů z knihy Sladký design bude působit jako od profesionála.

Na 12 cupcakes:

Postup vykrajování ozdob z fondánu

  • 175 g změklého másla
  • 160 g krystalového cukru
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 200 ml kysaného podmáslí
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z bio citronu

  1. Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  3. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  5. Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
  6. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
  7. Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
  8. Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
  9. Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte, nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne.

Na ozdobení cupcakes:

Ozdobte si dort

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům, Sladký design - pečení a zdobení s Hankou Rawlings slibuje, že otevře i začátečníkům dveře k profesionálnímu zdobení. Zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Stačí vědět, jak na to.

Sladký design – pečení a zdobení s Hankou Rawlings, vydal Smart Press, 2013
  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 100 g bílého fondánu
  • 150 g světle žlutého fondánu (můžete použít gelové barvivo Wilton, Lemon Yellow)
  • 150 g světle růžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Pink)
  • 150 g meruňkově oranžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Creamy Peach)
  • Trocha vody v malé mističce
  •  Moučkový cukr
  • Kulaté vykrajovátko, průměr 6 a 8 cm (podle množství ganache)
  • Rádlo na stuhy
  • Silikonová pracovní podložka
  • Malý silikonový váleček
  • Malířská špachtle
  • Tenký štětec

  1. Cupcaky seřízněte na vrchu do rovna a naneste na ně ganache. Následně cupcaky potáhněte fondánem.
  2. Připravený obarvený fondán rukou propracujte, aby byl pěkně vláčný. Pracovní podložku posypte trochou moučkového cukru a všechny tři barvy fondánu rozválejte.
  3. Rádlem naznačte vzor stuhy na všechny tři obarvené fondány. Vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 4 vzorovaná kolečka od každé barvy a přilepte je trochou vody na cupcakes s bílým fondánem.
  4. Vykrájejte malá srdíčka čtyř velikostí. Opatrně prstem uhlaďte roztřepené okraje a nechte zaschnout. Sestavte a nalepte trochou vody na cupcakes.
  5. Hotové dortíky dozdobte oranžovou stuhou.

Karamelové kuličky

Karamelové kuličky

Nejprve si připravte dortový korpus podle následujících kroků a nechte jej vychladnout.

  • 125 g másla
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z bio citronu
  • 75 ml kysaného podmáslí

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  4. Do světlého nadýchaného másla přidávejte postupně jedno vejce po druhém, stále šlehejte.
  5. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké suroviny vmíchejte do těsta robotem na nižší otáčky. Do mísy robotu přidávejte střídavě malé dávky suché směsi a podmáslí.
  6. Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete.
  7. Pečte 50 minut. Dort je upečen, pokud má zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu dortu je po vytažení suchá.

Suroviny na 20 kuliček:

  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 750 g karamelové čokolády Callebaut v peckách
  • 100 g bílé belgické čokolády Callebaut v peckách
  • Bronzový nebo zlatý perleťový pudr
  • Pečicí papír
  • Velký kulatý štětec
  • Lžíce

TIP na konec

Z lednice kuličky na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly.

  1. Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
  2. Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.
  4. Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.
  5. Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr.
  6. Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout. Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás