Sladké mámení: karamelové kuličky a cupcakes se srdíčky pro zamilované

  1:39
Vadí vám, že je Valentýn komerční svátek? Pak zapomeňte na nákup přáníčka nebo čokolády a vyrobte pro svého miláčka vlastní dárek. Podle receptů z knihy Sladký design bude působit jako od profesionála.

Cupcakes ze srdce | foto: z knihy Sladká design Hanky Rawlings

Na 12 cupcakes:

Postup vykrajování ozdob z fondánu

  • 175 g změklého másla
  • 160 g krystalového cukru
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 200 ml kysaného podmáslí
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z bio citronu

  1. Do formy na cupcakes si připravte papírové košíčky. Nebo silikonové formičky důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  3. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  5. Do světlého nadýchaného másla s cukrem postupně zašlehejte obě vejce.
  6. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké ingredience přidávejte do těsta střídavě s podmáslím po malých dávkách. Vmíchávejte robotem na nižší otáčky.
  7. Pečte 25 minut, vyzkoušejte špejlí, zda jsou upečené. Špejle musí být po vytažení suchá.
  8. Po vytažení z trouby nechte cupcakes 2–3 minuty odpočinout ve formě, nožem opatrně vyjměte z formiček a nechte vychladnout na mřížce.
  9. Nenazdobené cupcakes skladujte v plastové krabici s víkem. V lednici vydrží do druhého dne, v mrazničce i několik týdnů. Nazdobené cupcakes ihned spotřebujte, nebo skladujte v papírové krabici maximálně do druhého dne.

Na ozdobení cupcakes:

Ozdobte si dort

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům, Sladký design - pečení a zdobení s Hankou Rawlings slibuje, že otevře i začátečníkům dveře k profesionálnímu zdobení. Zjistíte, že většina vašich sladkých snů je opravdu realizovatelná, ale možná vás překvapí, jak snadné to může být. Stačí vědět, jak na to.

Sladký design – pečení a zdobení s Hankou Rawlings, vydal Smart Press, 2013
  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 100 g bílého fondánu
  • 150 g světle žlutého fondánu (můžete použít gelové barvivo Wilton, Lemon Yellow)
  • 150 g světle růžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Pink)
  • 150 g meruňkově oranžového fondánu (gelové barvivo Wilton, Creamy Peach)
  • Trocha vody v malé mističce
  •  Moučkový cukr
  • Kulaté vykrajovátko, průměr 6 a 8 cm (podle množství ganache)
  • Rádlo na stuhy
  • Silikonová pracovní podložka
  • Malý silikonový váleček
  • Malířská špachtle
  • Tenký štětec

  1. Cupcaky seřízněte na vrchu do rovna a naneste na ně ganache. Následně cupcaky potáhněte fondánem.
  2. Připravený obarvený fondán rukou propracujte, aby byl pěkně vláčný. Pracovní podložku posypte trochou moučkového cukru a všechny tři barvy fondánu rozválejte.
  3. Rádlem naznačte vzor stuhy na všechny tři obarvené fondány. Vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrojte 4 vzorovaná kolečka od každé barvy a přilepte je trochou vody na cupcakes s bílým fondánem.
  4. Vykrájejte malá srdíčka čtyř velikostí. Opatrně prstem uhlaďte roztřepené okraje a nechte zaschnout. Sestavte a nalepte trochou vody na cupcakes.
  5. Hotové dortíky dozdobte oranžovou stuhou.

Karamelové kuličky

Karamelové kuličky

Nejprve si připravte dortový korpus podle následujících kroků a nechte jej vychladnout.

  • 125 g másla
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z bio citronu
  • 75 ml kysaného podmáslí

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Změklé máslo šlehejte do krémové konzistence.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr.
  4. Do světlého nadýchaného másla přidávejte postupně jedno vejce po druhém, stále šlehejte.
  5. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Sypké suroviny vmíchejte do těsta robotem na nižší otáčky. Do mísy robotu přidávejte střídavě malé dávky suché směsi a podmáslí.
  6. Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a těsto rovnoměrně rozprostřete.
  7. Pečte 50 minut. Dort je upečen, pokud má zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu dortu je po vytažení suchá.

Suroviny na 20 kuliček:

  • 300 g ganache (200 g čokolády + 100 ml smetany na vaření)
  • 750 g karamelové čokolády Callebaut v peckách
  • 100 g bílé belgické čokolády Callebaut v peckách
  • Bronzový nebo zlatý perleťový pudr
  • Pečicí papír
  • Velký kulatý štětec
  • Lžíce

TIP na konec

Z lednice kuličky na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly.

  1. Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
  2. Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.
  4. Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.
  5. Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr.
  6. Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout. Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...