Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Valentýnské sexy menu: chilli preclíky, cupcaky i omamné koktejly

  8:52aktualizováno  8:52
Svátek svatého Valentýna může být skvělou záminkou pro dlouhou večeři o několika chodech doplněnou omamnými koktejly.

Pálivá preclíková srdce pro ty, co hoří láskou jsou dílem blogerky Elly. | foto: Elly pro pecenijeradost.cz

Valentýnské preclíky s chilli

podle receptu blogerky Elly pro pecenijeradost.cz

Ingredience:

Pálivé preclíky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g uvařených brambor
  • sůl podle chuti
  • vejce na potření
  • chilli koření na posypání i do těsta

Pracovní postup:

Brambory ve slupce nebo oloupané uvařte doměkka. Potřebné množství brambor rozmačkejte nebo rozmixujte. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

Fotogalerie

Chilli koření (ideální je mlýnek s chilli vločkami) můžete přidat i do těsta. Záleží na tom, jak moc máte rádi ostrou chuť.

Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vytvarujte srdíčka a pevně je spojte ve špičce. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete vejcem. Nakonec posypejte chilli.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 20 minut.

Tuňák s chlebovým salátkem

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Tuňák s chlebovým salátkem
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 100 g bílého pečiva
  • 2 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 50 g černých oliv
  • plochá petržel
  • bazalka
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej
  • šalotka
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup:

Bílé pečivo si nakrájíme na kostky a opečeme ho dozlatova v troubě. Ve vroucí vodě spaříme rajče, dokud nepopraská slupka (asi 1 minutu) a poté ho vložíme do ledové vody. Z rajčete oloupeme slupku, rozkrojíme a zbavíme jej semínek. Takto nakrájené rajče nakrájíme na kostičky.

Očistíme papriku, kterou také pokrájíme na kostičky. Olivy a šalotku nasekáme na drobno. Vše vložíme do mísy a smícháme s kapkou vinného octa a olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, lístky bazalky a petržele.

Na pánvi opečeme osoleného a opepřeného tuňáka z každé strany cca půl minuty. Poté ještě vložíme na 2 minuty do trouby při 180 °C.

Tuňáka nafilírujeme přes vlákno a zakápneme olivovým olejem.

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou

podle Jiří Konhefra, gastronomického garanta a spolumajitele Food Story

Ingredience pro 2 osoby:

Vepřová panenka s dýňovým pyré a mladou kapustičkou
  • 360 g vepřové panenky
  • 400 g muškátové dýně
  • 100 g mladé kapustičky
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • mléko

Pracovní postup:

Očistíme dýni, pokrájíme ji na kostky a uvaříme v osolené vodě. Potom přidáme mléko a máslo. Společně rozmixujeme. Očistíme vepřovou panenku, kterou osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi ji opečeme ze všech stran a přidáme oříšek másla a tymián. Poté vložíme do trouby, kde panenku pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.

Maso po vytažení z trouby necháme odpočinout. Mezi tím si rozebereme na jednotlivé lístky kapustičky a spaříme je ve vodě asi 2 minuty. Necháme odkapat, lehce je orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.

Vanilkové cupcakes

podle Tomáše Dražského, šéfcukráře restaurace Cotto Crudo

Ingredience na 10 košíčků:

Restaurace Cotto Crudo připravila speciální sedmichodové degustační valentýnské...
  • 60 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 60 g mléka
  • 1⁄2 vanilkového lusku
  • 2 g kypřícího prášku
  • 6 g sušeného mléka
  • 82 g hladké mouky (s vysokým obsahem lepku např. Manitoba)

Krém:

  • 0,5 l mléka
  • 80 g pudinkového prášku
  • 180 g salko
  • 125 g cukru
  • 250 g másla

Pracovní postup:

Povolené máslo šleháme s cukrem 5 minut. Přidáme vejce a šleháme dalších 5 minut. Spojíme suché části a najednou je přidáme do mixéru. Mícháme na střední rychlost a zároveň vléváme mléko. Krátce, ale důkladně vše spojíme.

Hmotu vlijeme do papírových košíčků a ve formě pečeme na 170°C 20 až 24 minut.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, který následně vychladíme. Do vychlazeného krému pomalu vmícháme máslo, aby se vše spojilo, a poté krátce zašleháme salko. Používané máslo i salko musí mít stejnou – pokojovou teplotu, aby se krém krásně spojil a nesrazil se.

Krém nanášíme pomocí sáčku s ozdobou cukrářskou špičkou a dál následně zdobíme.

Koktejl Pure Elegance

Ingredience:

Koktejl Pure Elegance
  • 1cl Pražské vodky
  • 2 střiky St.Germain Elderflower Liquere
  • 3 cl Monin Sangria
  • 2 cl Cappy nektaru z černého rybízu
  • 2 střiky lime fresh
  • 7 cl Bohemia Sektu demi sec
  • na ozdobu: cukrové perličky, grapefruitová a pomerančová kůra, citronová tráva

Pracovní postup:

Všechny ingredience nadávkujeme do shakeru, důkladně protřepáme a servírujeme do fléten na šampaňské. Cukrové perličky necháme plavat na dně sklenky, trávu naaranžujeme podobně jako slámku a kůru z pomeranče či citronu umístíme na hranu vysoké sklenky.

Koktejl Xanté Frozen Berry

Tento drink ze slavného švédského hruškového koňaku s likérem si vás získá šťavnatou chutí jahod, citronů a hrušek.

Ingredience:

Xanté Frozen Berry
  • 4 cl Xanté
  • 4 cl jahodového pyré
  • 4 cl citronové šťávy
  • čerstvé jahody
  • ledová tříšť

Pracovní postup:

V shakeru smícháme jahodové pyré (snadno si ho vyrobíme rozmixováním jahod), likér xanté, citronovou šťávu a ledovou tříšť. Servírujeme do libovolné sklenice a ozdobíme čerstvou jahodou.

Koktejl Dark Devil

Lehce trpká chuť brusinek spojená s kouřovostí blended skotské whisky vytváří lahodnou kombinaci. Už jen z brusinkového džusu a whisky umícháte výborný drink. Náročnější konzumenti si ho však mohou vylepšit přidáním zázvorového piva. Vsaďte se, že tahle neobvyklá kombinace vás během prožívané romantiky naprosto dostane.

Ingredience:

Dark Devil snoubí skotskou whiskey s brusinkou
  • 5cl Johnnie Walker Black Label
  • 5cl brusinkového džusu
  • 5cl zázvorového piva

Pracovní postup:

Do sklenice s ledem postupně nadávkujeme jednotlivé ingredience a lehce promícháme. Na závěr ozdobíme například limetou a servírujeme.

Floridita Daiquiri

Ingredience:

Frozen Floridita Daiquiri
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • šťáva z poloviny limety
  • několik kapek likéru Maraschino
  • 1 šálek drceného ledu
  • 6 cl rumu Havana Club Añejo 3 Años
  • sklenice: Martini / V-shape

Pracovní postup:

Do mixéru vložíme drcený led, přidáme všechny ingredience, promixujeme a celý obsah mixéru nalijeme do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobíme.

Tip: Právě kapky Maraschino je specialita baru Floridita. Standardní Daiquiri připravíte bez tohoto likéru.

Mattoni Rh+

Pokud si chcete romantickou večeři užít při všech smyslech, pak se držte nealkoholického koktejlu nebo vody, nebo jimi alespoň prokládejte sklenky alkoholu.

Nealkoholický koktejl Mattoni Rh+

Ingredience:

  • 2 cl džusu Granini grep
  • 2 cl bitter sirupu
  • 2 cl Grenadini
  • 2 cl citronové šťávy
  • perlivá Mattoni na dolití
  • rozmarýn a plátek grepu na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.

Koktejl Bohemia Rhapsody

Ingredience:

Koktejl Bohemian Rhapsody
  • 4 cl Jahodový likér Monin
  • 2 cl Cinzano Limetto
  • 1 cl Passionfruit sirup Monin
  • 2 cl Limetový fresh
  • Bohemia Sekt rosé brut
  • zástřik limetovou kůrou

Pracovní postup:

Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz