Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Valentýnské menu pro jedlíky i pro ty, co si hlídají váhu

  13:26aktualizováno  13:26
Co by to bylo za valentýnskou oslavu bez hříšně dobré slavnostní večeře a sklenky vína? Nabízíme vám hned dvě varianty menu pro zamilované, kde si vyberou nejen zasloužilí jedlíci, ale také ti, kdo to mají raději trochu odlehčenější. Pokud se budete držet zásady vaření z kvalitních a čerstvých surovin, bude vám určitě chutnat.

Valentýnské menu odlehčené | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

1. Odlehčené valentýnské menu:

Avokádová věž s tygřími krevetami

Počet porcí: pro 2 osoby

Avokádová věž s tygřími krevetami

Avokádová věž s tygřími krevetami

  • 1 avokádo
  • 1 polévková lžíce bílého jogurtu
  • 1 velké rajče
  • citronová šťáva
  • sůl
  • bílý pepř
  • 6 ks tygřích krevet
  • tousty k podávání

1. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na kostičky, smícháme s jogurtem, solí, pepřem a dle chuti zakapeme citronovou šťávou.
2. Směs proložíme plátky rajčat a vrstvíme do tvaru věže.
3. Na vrchol avokádové věže klademe oloupané a ogrilované krevety.
4. Můžeme podávat s opečeným toustem.

Teplý salát s grilovaným žlutoploutvým tuňákem

Počet porcí: pro 2 osoby

Teplý salát s grilovaným žlutoploutvým tuňákem

Teplý salát s grilovaným žlutoploutvým tuňákem

  • 2 červené cibule
  • 4 plátky pancetty
  • olivový olej
  • 2 snítky tymiánu
  • piniové oříšky
  • 2 velké hrsti rukoly
  • 2 brambory
  • 200 g tuňáka

1. Cibule oloupeme, nakrájíme na osminky. Nahřejeme pánev a osmažíme slaninu, přidáme tymián, cibuli, piniové oříšky a špetku soli. Mezitím opečeme oloupané na kousky nakrájené brambory a přidáme do vzniklé směsi. Vše nakonec přendáme do salátové mísy, přidáme rukolu a zakapeme balzamikovým octem smíchaným s olivovým olejem.
2. Tuňákové steaky mírně osolíme a opepříme, krátce je po obou stranách osmahneme.
3. Hotové filety podáváme na salátu ozdobené citronem.

Tip: Máte-li raději trochu ostřejší chuť, můžete salát ozvláštnit chilli papričkou. Nařízněte ji do kříže a ponořte nejméně na dvě hodiny před podáváním do studené vody s ledem. Naříznuté části se rozevřou a paprička jakoby "rozkvete".

Ananas s drceným mátovým cukrem

Počet porcí: pro 2 osoby

Ananas s drceným mátovým cukrem

Ananas s drceným mátovým cukrem

  • 1/2 zralého ananasu
  • 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
  • hrst čerstvé máty

1. Ananas oloupeme, rozkrájíme a vyřízneme tužší střed. Nakrájíme ho na kousky a rozložíme na talíř.
2. Mátové lístky natrháme a rozdrtíme spolu s cukrem na malé kousky. Zelený cukr nasypeme na ananas.
3. Ozdobíme snítkou čerstvé máty.

Valentýnské menu pro větší jedlíky

Valentýnské menu pro větší jedlíky

2. Valentýnské menu pro jedlíky:

Sexy salát s fíky a parmskou šunkou

Počet porcí: pro 2 osoby

Sexy salát s fíky a parmskou šunkou

Sexy salát s fíky a parmskou šunkou

  • 2 fíky
  • 2 plátky parmské šunky
  • 200 g buvolí mozzarelly
  • čerstvá bazalka
  • pečivo k podávání

na dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř

1. Nařízneme fíky křížem a stiskneme spodní část tak, aby se fík rozevřel. Potom fíky omotáme plátkem parmské šunky.
2. Přihodíme kousky natrhané mozzarelly, natrháme trochu čerstvé bazalky a vše zakapeme připraveným dresinkem.
3. Podáváme s kousky pečiva.

Osobuco s presovaným bramborem zapečeným parmezánem

Počet porcí: pro 2 osoby

Osobuco s presovaným bramborem zapečeným parmezánem

Osobuco s presovaným bramborem zapečeným parmezánem

  • 2 telecí nožičky i s morkovou kostí
  • 1 větší cibule (popřípadě šalotka, červená cibule)
  • 2 středně velké mrkve
  • stejné množství kořenového celeru
  • 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stroužky citronové kůry (pouze vrchní část bez bílé hořké dužiny)
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • mouka na obalení masa
  • 0,3 l suchého bílého vína
  • hovězí vývar
  • 1/4 kg loupaných rajčat
  • bobkový list
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • snítka čerstvé petrželky a tymián
  • brambory a parmezán k podávání

1. Zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme spolu s přidanou citronovou kůrou dozlatova. Pak přidáme najemno nasekaný česnek. Zeleninu vložíme do zapékací mísy.
2. Telecí nožičky obalíme v mouce, provázkem svážeme do kříže, aby maso při pomalém dušení zůstalo pevně přimknuté ke kosti. Pak je osmahneme na pánvi ze všech stran a vložíme do zapékací mísy k zelenině.
3. Do pánve nalijeme hovězí vývar a dvě třetiny vína. Povaříme a vlijeme do zapékací mísy. Přidáme loupaná rajčata, bylinky, pepř a špetku soli. Maso by mělo být ponořené v tekutině zhruba ze 2/3.
4. Mísu přiklopíme a v rozpálené troubě pečeme cca 2 hodiny při teplotě 180 stupňů. Pokud je potřeba, přidáváme vývar a víno. Po půl hodině maso obracíme a přeléváme výpečkovou šťávou.
5. Podáváme s presovaným bramborem zapečeným parmezánem.

Portugalské košíčky

Počet porcí: asi na 16 kousků

Portugalský košíček

Portugalský košíček

  • 225 g listového těsta
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • trochu mletého muškátového oříšku
  • dvě špetky skořice

na náplň:

  • 12 velkých vajec
  • 8 kávových lžic tekutého medu
  • 4 vanilkové lusky
  • kůra ze 2 pomerančů
  • 1 120 ml smetany

1. Vál posypeme moukou, vyválíme těsto většího formátu než A4. Potřeme žloutkem, skořicí, muškátovým oříškem a následně svineme do rolády, kterou nakrájíme na kousky široké asi 2,5 cm.
2. Rozehřejme si troubu na 200 stupňů, plátky trochu rozmáčkneme a každý vyválíme do oválu velkého jako podšálek. Vezmeme skleničky nebo šálky, které vydrží teplo trouby, otočíme vzhůru nohama, pomažeme tukem a pomoučíme. Těsto položíme na skleničku, zahneme a přitlačíme k vnějším stěnám skleničky.
3. Skleničky těstem vzhůru vložíme zhruba na patnáct minut do trouby, aby se dozlatova upekly. Poté sundáme ze skleniček a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme pudinkovou náplní.
4. Pudinkovou náplň vytvoříme tak, že vanilkové lusky rozkrojíme a vyjmeme semínka. Rozmícháme v misce vejce, med, semínka, pomerančovou kůru a mezitím si v pánvi rozehřejme smetanu. Přidáváme ji ke směsi, kterou jsme si připravili v misce a mícháme rychle asi půl minuty.
5. Směs vrátíme do pánve a stále mícháme, dokud nepřipomíná tučný jogurt. V té chvíli ji nalijeme do připravených košíčků a necháme vychladnout.

Tip: Košíčky můžete nakonec pokapat karamelem.

menu připravil

šéfkuchař restaurace Na krásné vyhlídce Jiří Formáček.

Pokud se vám nechce vařit, přesto vás uvedené menu nalákalo, můžete je ochutnat přímo v Restauraci Na krásné vyhlídce v Praze 8, kde tento mistr vařečky působí.

Valentýnské menu zde nabízejí od pátku 11. 2. do pondělí 14. 2. 2011. Rezervace nutná.

Šéfkuchař Jiří Formáček, restaurace Na Krásné vyhlídce

Autoři:




Nejčtenější

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.