Karotkové pohlazení
- 0,5 kg baby karotky
- 1 cibule
- 1 petržel
- 1 celeru
- 2 mrkve
- 2 špetky soli špetka pepře
- 200 ml smetany na šlehání
1. Do studené vody dáme vařit očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Osolíme a vaříme doměkka. Hotový vývar scedíme.
2. Do připraveného vývaru přidáme baby karotku, kterou ve vývaru vaříme také doměkka. Rozmixujeme a přidáme smetanu. Dochutíme pepřem a solí.
3. Zahřejeme (ale už nevaříme) a podáváme.
Amorův šíp s griotkovou omáčkou
- 800 g kuřecích prsou
- 200 g anglické slaniny
- 16 liči
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- 5 cl griotky
- 10 cl bujonu
- sůl
- pepř
- rajčatový protlak
1. Omyté kuřecí maso nakrájíme na větší kostky. Napícháme spolu se slaninou a liči (zbavenými pecek) na špejli jako klasický špíz. Osolíme a opepříme podle chuti a zprudka opečeme na pánvi.
2. Na pánvi orestujeme protlak, zalijeme bujonem, necháme lehce odvařit. Přilijeme griotku a necháme na mírném plameni provařit. Osolíme, opepříme.
3. Hotové špízy přeléváme omáčkou a podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem popřípadě s hranolky či kroketami.
Valentýnské tiramisu s jahodami
- 400 g jahod
- 1 balení cukrářských piškotů
- 200 g mascarpone
- káva espresso
- 2 žloutky
- amaretto
- cukr krystal
1. Žloutky vyšleháme s cukrem do větší hustoty. Na jeden žloutek přidáme 1 polévkovou lžíci cukru. Vše vymícháme zhruba 8 minut.
2. Přidáme mascarpone a 1 lžíci amaretta. Znovu pečlivě zamícháme. Do vysoké sklenice klademe jahody, cukrářské piškoty lehce namočené v kávě a uzavřeme připraveným krémem.
3. Postup opakujeme, dokud není sklenice plná.
Tip: Můžeme ozdobit šlehačkou.
Tip na valentýnský drinkMartini Royale Množství: pro 1 osobu
1. Do větší sklenice na víno vložíme led, nalijeme 5 cl Martini Prosecco a 5 cl Martini Rosato, poté promícháme. 2. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče a můžeme podávat. Tip: Pro dokonalé sladění chutí obou ingrediencí je nutné dodržet popsané pořadí. Vermut je totiž těžší než sekt, a tak je vhodné jej do nápoje přidávat jako poslední. |