Bezlepkové čokoládové brownies
podle Romany Böhmové z blogu Na skok v kuchyni
Ingredience na 1 dortovou formu:
- Na korpus:
- 120 g hořké čokolády (nejlépe 70 %)
- 60 g másla
- 2 vejce
- 180 g cukru (60 g kokosového cukru, 120 g třtinového cukru)
- několik kapek vanilkového extraktu
- 30 g mandlové mouky
- 10 g kvalitního kakaa
- špetka himálajské soli
Na krém:
- 100 g mléčné čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce Grand Marnier
Na ozdobu:
- lyofilizované maliny
- plátkové mandle
- čokoládové hobliny
Pracovní postup:
- Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu s máslem. Mezitím si v robotu vyšleháme vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkovým extraktem. Čokoládovou směs necháme trochu zchladnout a poté přimícháme do vyšlehaných vajec. Nakonec zlehka zamícháme s mandlovou moukou a přesetým kakaem.
- Dortovou formu o velikosti 18 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem (boky formy můžeme ještě vysypat mandlovou moukou).
- Těsto nalijeme do dortové formy. Pečeme na 180 stupňů 30 – 40 minut.
- Než se nám dort upeče, připravíme si krém. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, Grand Marnier a smetanu ke šlehání. Při rozpouštění stále mícháme, krásně se nám obě suroviny spojí a vytvoří hladký krém.
- Na vychladlý korpus natřeme krém a dort ozdobíme nadrcenými lyofilizovanými malinami (některé můžeme použít celé), plátkovými mandlemi a čokoládovými hoblinami.