Zamilovaný koláč
Ingredience:
- 320 g hladké mouky
- 225 g másla
- 35 g krupicového cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 3–4 lžíce ledové vody
- 350 g kvalitního višňového džemu
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme mouku s 30 g cukru a špetkou soli. Přidáme rozkvedlaná vejce a promícháme. Přilijeme ledovou vodu, máslo nastrouháme na struhadle a rychle zapracujeme, aby se nerozteklo.
- Těsto rozdělíme na dva díly. Každý zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.
- První díl těsta rozválíme na pomoučeném válu do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm. Pomocí válečku ho přeneseme do formy a rozprostřeme do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojíme. Dno propícháme vidličkou. Na připravený základ rovnoměrně rozprostřeme džem.
- Druhý díl těsta rozválíme na stejnou sílu jako první a pomocí vykrajovátek vykrajujeme různě velká srdíčka, kterými dozdobíme koláč.
- Zbylé vejce prošleháme a přidáme do něj trochu cukru. Mašlovačkou potřeme koláč a dáme na 15 minut péct. Poté alobalem přikryjeme okraj koláče, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut.
- Necháme vychladnout a podáváme.