Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Připravte si kávu ve vacuum potu s baristkou Petrou Veselou

  4:42aktualizováno  4:42
Skleněná baňka nahoře, skleněná baňka dole, papírový filtr, kahan... Ono se řekne uvařit si kafe, ale někdy si při tom může člověk připadat spíše jako chemik v laboratoři. Třeba v případě, že si svůj oblíbený nápoj připravuje ve speciálním přístroji zvaném vacuum pot.

Na první pohled to sice vypadá jako věda, ale pokud víte, jak a co, zvládne si kafe pomocí vacuum potu připravit i barista začátečník. Podívejte se, jak vám tuto techniku přípravy kávy představí odbornice na slovo vzatá Petra Veselá v posledním díle naší malé školy kávy.

Vizitka

Petra Veselá je dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy a zakladatelka kavárny a galerie U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Kávě se věnuje přes sedm let. Ve svém školicím středisku předává zkušenosti těm, kdo se o kávu zajímají nebo s ní pracují.

Tato metoda sice nepatří k nejobvyklejším, ale káva se ve dvou baňkách nad kahanem připravuje už minimálně dvě stě let. Přístroj zvaný vacuum pot získal totiž oficiální patent v roce 1830 v Berlíně, dnes je ovšem tato metoda poměrně nespravedlivě opomíjena a víc, než v Evropě je oblíbena třeba v Japonsku. 

Přitom je efektní i efektivní zároveň. Sledovat baristu, jak před vámi na stole "čaruje" s baňkami, je skutečně zajímavá podívaná. A také voňavá výrazná káva, která je konečným produktem této exhibice, rozhodně stojí za to.

Za kávou z vacuum potu ovšem nemusíte vyrazit jen do kavárny (těch, co ji u nás nabízejí, je navíc stále opravdu velmi málo). Pokud budete mít správné náčiní, můžete si ji klidně udělat i doma.

"Příprava není úplně nejjednodušší, ale chce to jen cvik. Když jste to zkoušela poprvé, byla jsem ve fázi míchání kávy v horní baňce moc netrpělivá a kahan vypnula moc brzy. Káva potom vůbec nechtěla přepadnout dolů, protože se ve spodní baňce nestihl vytvořit podtlak," popisuje ve své knize O kávě Petra Veselá své seznamování s vacuum potem. "Při dalších pokusech už jsem byla trpělivější a výsledek byl skvělý," dodává.  Podívejte se na video. Že to zvládnete také? 

Příprava kávy ve vacuum potu

1. Téměř celou spodní skleněnou baňku naplníme vodou. Dáme ji vařit nad kahan nebo speciální elektrický zářič. Když si vodu přihřejeme ve varné konvici a nalijeme ji už vroucí, celý postup se výrazně urychlí.

2. Při ohřívání vody ve spodní skleněné nádobě vzniká pomalu pára. V určitý moment vytvoří pára tlak, který pomalu vytlačí vodu ze spodní baňky přes trubici do vrchní nádoby.

3. Ve chvíli, kdy je téměř všechna voda ve vrchní části, nasypeme do horní nádoby kávu. Dávka záleží na velikosti vacuum potu. Obecně platí pravidlo, že na jeden litr vody použijeme 60 gramů hrubě umleté kávy.

4. Zhruba jednu až dvě minuty kávu louhujeme a mícháme dřevěnou vařečkou. Poté zhasneme kahan.

5. Ve spodní nádobě se pára začne smršťovat, protože ji už dál nezahříváme, a vytvoří podtlak a v nádobě vznikne vakuum. Vylouhovaná káva začne díky němu stékat nazpět dolů, ale bez lógru.

6. Kávu můžeme ihned servírovat, ideálně do předehřátých šálků.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.