V zimě na Mallorku? Aspoň s našimi recepty

  0:27aktualizováno  0:27
Utečte před zimou a rozmoklým sněhem na populární ostrov. Alespoň v rámci své kuchyně.

Zeleninový hrnec s chlebem | foto: Isifa

Zeleninový hrnec s chlebem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut dušení

500 g květáku
250 g zelených fazolek
200 g cukrového hrášku (lusky)
200 g kapusty svazek lahůdkové cibule
1 hlavička česneku
2 rajčata
sůl a mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
chléb k podávání

1. Zeleninu omyjeme a očistíme. Květák rozebereme na růžičky, fazolky a hrášek na konci u stopky seřízneme a odstraníme vlákna, kapustu rozdělíme na listy a překrájíme na menší kusy. Cibuli a oloupaný česnek nakrájíme na plátky a rajčatům vykrojíme zelený střed a překrojíme je na čtvrtiny.

2. Všechnu zeleninu vložíme do zapékací mísy nebo kastrolu, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Podáváme horké s plátky chleba nebo jiným pečivem.

TIP
Zeleninu můžete libovolně měnit podle své chuti a sezony, přidat brambory, papriky, různé tykvičky, cukety apod. a zeleninu zalít vodou, do které přidáte špetku cukru, citronovou šťávu a olej nebo máslo.
 


Poklady baleárské kuchyně

* Na Baleárských ostrovech se chová zvláštní druh černých vepřů. Vepřové maso tak tvoří základ jídelníčku spolu se zeleninou a mořskými plody.

* V místních sadech najdete mandloně, jejichž ořechy se sklízí ručně. K dostání jsou na místních trzích.

* Stejně jako v ostatních středomořských státech ani na Mallorce nešetří kvalitním olivovým olejem

* Tradičním pokrmem je polévka sopa mallorquina – najdete v ní vepřové nebo králičí maso, spoustu zeleniny a zahuštěná je strouhankou – velmi syté jídlo!

* Nenechte si ujít zážitek v podobě klobásy sobresada, ta obsahuje libové maso z černých vepřů a paprikové koření. Používá se jak do teplých jídel, tak ji můžete jen tak nakrájet na prkénku a zakusovat bílý chléb.
Místní z ní dělají výbornou mletou pomazánku. 

Kuřecí stehna s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 40 minut pečení

4 kuřecí stehna
sůl a mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, na plátky
100 ml bílého vína
trochu vody nebo kuřecí vývaru
4 bobkové listy
špetka rozemnutého tymiánu
2 mrkve
600 g brambor
1 červená chilli paprička bez semínek
2 lžíce mletých mandlí
menší svazek nasekané petrželky

1. Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo pekáčku rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vložíme porce kuřete, krátce osmahneme a podlijeme vínem a trochou vody nebo vývaru. Okořeníme tymiánem, přidáme bobkový list a mrkev nakrájenou na větší špalíčky, kostičky brambor a osolíme.

2. Maso se zeleninou dusíme na sporáku nebo v předehřáté troubě asi 40 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo kuřecím vývarem. Ke konci dušení přidáme nakrájenou chilli papričku a dodusíme do změknutí. Nakonec porce kuřete posypeme mletými mandlemi a usekanou petrželkou a podáváme se šťávou z kuřete a zeleniny.

TIP
Kuře posypané mandlemi pokapejte trochou másla a citronové šťávy a dejte na chvilku zapéct pod gril nebo do trouby a při podávání posypte petrželkou.

Rýže s klobáskami a kuřecími játry

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

300 g rýže, nejlépe rizotové
4 lžíce olivového oleje
400 g kuřecích jater
200 g paprikové klobásy
50 g anglické slaniny
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, najemno usekané
2 rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená
100–150 g hrášku, mraženého
600 ml vývaru, zeleninového nebo kuřecího
sůl a mletý pepř

1. V hlubší velké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájenou klobásu a slaninu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme stranou. Přidáme lžíci oleje a ze všech stran opečeme nakrájená kuřecí játra, opékáme asi 5 minut a přendáme je k opečené klobáse a slanině, přikryjeme a uchováme teplé. Přilijeme zbylý olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájená oloupaná rajčata a chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

2. Do směsi nasypeme opláchnutou a spařenou rýži, promícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci dušení přidáme hrášek a rýži promícháme vidličkou společně s opečenou klobásou, slaninou a játry. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIP
Paprikovou klobásu nahraďte chorizem nebo jinou pikantní uzeninou. Část vývaru můžete nahradit trochou bílého vína.

Jehněčí kýta s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny dušení a vaření

600 g jehněčí kýty
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl a mletý pepř
6 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
400–500 g zelených fazolek (mražených)
hrst petrželky
1 cibule
1 chilli paprička
4 velké lžíce švestkových povidel
150 ml červeného suchého vína
cukr a citronová šťáva na dochucení

1. Omyté a osušené maso potřeme utřeným stroužkem česneku, osolíme a opepříme. Maso ze všech stran opečeme na lžíci olivového oleje, přidáme máslo, rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě do měkka, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny. Během dušení maso podle potřeby podléváme vodou.

2. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě na skus, slijeme a necháme okapat. Polovinu pokrájené cibule a část česneku necháme zesklovatět na lžíci oleje a promícháme s fazolkami a petrželkou. Podle chuti osolíme a opepříme a chuť dotáhneme pár kapkami vinného octa, nejlépe balzamikového.

3. Na omáčku rozehřejeme v kastrůlku lžíci oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme asi 3 minuty. Přidáme pokrájenou papričku, osmahneme, vmícháme švestková povidla, přilijeme víno, šťávu z masa, rozmícháme a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Dochutíme solí, popřípadě cukrem a citronovou šťávou či octem. Maso necháme chvíli odležet a podáváme s fazolkami, přelité švestkovou omáčkou a pečenými bramborami.

Mandlový dort

NA 1 DORTOVOU NEBO KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

6 vajec
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
90 g cukrářských piškotů
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
cukr moučka na poprášení

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Piškoty a mandle umeleme nebo rozmixujeme v robotu a v míse promícháme s kakaem. Cukr se žloutky ušleháme do bílé pěny.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně ke žloutkům společně se směsí mletých mandlí, piškotů a kakaa.

3. Těsto ihned vlijeme do dobře vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Necháme částečně vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Dort můžeme přizdobit, třeba na něj položit šablonky z papíru ve tvaru hvězdiček, a teprve pak dort posypat moučkovým cukrem.

TIP
Do těsta můžete ještě vmíchat hrst hruběji posekaných oříšků nebo mandlí, vynechat kakao a přidat trochu mleté skořice.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla jsem se zbavit manželovy milenky. Krize je za námi, doufá Jana

Ilustrační snímek

Příběh o manželově nevěře, podobný tisícům jiných, vypráví osmatřicetiletá tmavovlasá středoškolačka Jana, matka...

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

O 10 let mladší: Tragédie v dospívání Petru zničila, chce nový restart

Petra je už dlouhá léta zvyklá na tvrdý život. Starosti se na ni znatelně...

Petra je matkou dvou dětí, které vychovává sama. Hodně pracuje a ještě k tomu si dodělává střední školu, kterou kvůli...

Pomozte nadšené sportovkyni Natálce k bezbolestnému pohybu a nové protéze

Natálka má vrozenou vývojovou vadu, kvůli které nosí protézu. Zoufale by...

Jednou by chtěla být veterinářkou, ze všeho nejvíc však čtrnáctiletá Natálie touží po obyčejném pohybu. Přestože se...

Rodinu trápí rakovina tříleté dcery i plesnivý dům. Teď mají nové bydlení

Rodinu v opraveném domě přivítali příbuzní i kamarádi.

Aby šestičlenná rodina neměla málo starostí se zchátralým domem plným plísní, dostavily se ještě zdravotní potíže dětí...

Další z rubriky

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

Sádláčky

Pečení cukroví patří sice v mnoha českých rodinách k nezpochybnitelným tradicím, cena některých surovin však už tak...

Klasika i netradiční tipy. Stovky receptů na cukroví na jednom místě

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Recepty na klasické, nepečené i zdravé vánoční cukroví najdete ve zvláštní příloze webu OnaDnes.cz. Vedle tipů na...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz