Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V zimě na Mallorku? Aspoň s našimi recepty

  0:27aktualizováno  0:27
Utečte před zimou a rozmoklým sněhem na populární ostrov. Alespoň v rámci své kuchyně.

Zeleninový hrnec s chlebem | foto: Isifa

Zeleninový hrnec s chlebem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 30 minut dušení

500 g květáku
250 g zelených fazolek
200 g cukrového hrášku (lusky)
200 g kapusty svazek lahůdkové cibule
1 hlavička česneku
2 rajčata
sůl a mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
500 ml zeleninového vývaru
chléb k podávání

1. Zeleninu omyjeme a očistíme. Květák rozebereme na růžičky, fazolky a hrášek na konci u stopky seřízneme a odstraníme vlákna, kapustu rozdělíme na listy a překrájíme na menší kusy. Cibuli a oloupaný česnek nakrájíme na plátky a rajčatům vykrojíme zelený střed a překrojíme je na čtvrtiny.

2. Všechnu zeleninu vložíme do zapékací mísy nebo kastrolu, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut. Podáváme horké s plátky chleba nebo jiným pečivem.

TIP
Zeleninu můžete libovolně měnit podle své chuti a sezony, přidat brambory, papriky, různé tykvičky, cukety apod. a zeleninu zalít vodou, do které přidáte špetku cukru, citronovou šťávu a olej nebo máslo.
 


Poklady baleárské kuchyně

* Na Baleárských ostrovech se chová zvláštní druh černých vepřů. Vepřové maso tak tvoří základ jídelníčku spolu se zeleninou a mořskými plody.

* V místních sadech najdete mandloně, jejichž ořechy se sklízí ručně. K dostání jsou na místních trzích.

* Stejně jako v ostatních středomořských státech ani na Mallorce nešetří kvalitním olivovým olejem

* Tradičním pokrmem je polévka sopa mallorquina – najdete v ní vepřové nebo králičí maso, spoustu zeleniny a zahuštěná je strouhankou – velmi syté jídlo!

* Nenechte si ujít zážitek v podobě klobásy sobresada, ta obsahuje libové maso z černých vepřů a paprikové koření. Používá se jak do teplých jídel, tak ji můžete jen tak nakrájet na prkénku a zakusovat bílý chléb.
Místní z ní dělají výbornou mletou pomazánku. 

Kuřecí stehna s mandlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 40 minut pečení

4 kuřecí stehna
sůl a mletý pepř
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, na plátky
100 ml bílého vína
trochu vody nebo kuřecí vývaru
4 bobkové listy
špetka rozemnutého tymiánu
2 mrkve
600 g brambor
1 červená chilli paprička bez semínek
2 lžíce mletých mandlí
menší svazek nasekané petrželky

1. Porce kuřete omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V kastrolu nebo pekáčku rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vložíme porce kuřete, krátce osmahneme a podlijeme vínem a trochou vody nebo vývaru. Okořeníme tymiánem, přidáme bobkový list a mrkev nakrájenou na větší špalíčky, kostičky brambor a osolíme.

2. Maso se zeleninou dusíme na sporáku nebo v předehřáté troubě asi 40 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo kuřecím vývarem. Ke konci dušení přidáme nakrájenou chilli papričku a dodusíme do změknutí. Nakonec porce kuřete posypeme mletými mandlemi a usekanou petrželkou a podáváme se šťávou z kuřete a zeleniny.

TIP
Kuře posypané mandlemi pokapejte trochou másla a citronové šťávy a dejte na chvilku zapéct pod gril nebo do trouby a při podávání posypte petrželkou.

Rýže s klobáskami a kuřecími játry

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut dušení

300 g rýže, nejlépe rizotové
4 lžíce olivového oleje
400 g kuřecích jater
200 g paprikové klobásy
50 g anglické slaniny
1 cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, najemno usekané
2 rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená
100–150 g hrášku, mraženého
600 ml vývaru, zeleninového nebo kuřecího
sůl a mletý pepř

1. V hlubší velké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájenou klobásu a slaninu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme stranou. Přidáme lžíci oleje a ze všech stran opečeme nakrájená kuřecí játra, opékáme asi 5 minut a přendáme je k opečené klobáse a slanině, přikryjeme a uchováme teplé. Přilijeme zbylý olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájená oloupaná rajčata a chvíli dusíme ve vlastní šťávě.

2. Do směsi nasypeme opláchnutou a spařenou rýži, promícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Ke konci dušení přidáme hrášek a rýži promícháme vidličkou společně s opečenou klobásou, slaninou a játry. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

TIP
Paprikovou klobásu nahraďte chorizem nebo jinou pikantní uzeninou. Část vývaru můžete nahradit trochou bílého vína.

Jehněčí kýta s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny dušení a vaření

600 g jehněčí kýty
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl a mletý pepř
6 stroužků česneku
2 snítky rozmarýnu
400–500 g zelených fazolek (mražených)
hrst petrželky
1 cibule
1 chilli paprička
4 velké lžíce švestkových povidel
150 ml červeného suchého vína
cukr a citronová šťáva na dochucení

1. Omyté a osušené maso potřeme utřeným stroužkem česneku, osolíme a opepříme. Maso ze všech stran opečeme na lžíci olivového oleje, přidáme máslo, rozmarýn, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě do měkka, trvá to zhruba 1–1,5 hodiny. Během dušení maso podle potřeby podléváme vodou.

2. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě na skus, slijeme a necháme okapat. Polovinu pokrájené cibule a část česneku necháme zesklovatět na lžíci oleje a promícháme s fazolkami a petrželkou. Podle chuti osolíme a opepříme a chuť dotáhneme pár kapkami vinného octa, nejlépe balzamikového.

3. Na omáčku rozehřejeme v kastrůlku lžíci oleje, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a na mírném ohni opékáme asi 3 minuty. Přidáme pokrájenou papričku, osmahneme, vmícháme švestková povidla, přilijeme víno, šťávu z masa, rozmícháme a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Dochutíme solí, popřípadě cukrem a citronovou šťávou či octem. Maso necháme chvíli odležet a podáváme s fazolkami, přelité švestkovou omáčkou a pečenými bramborami.

Mandlový dort

NA 1 DORTOVOU NEBO KOLÁČOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

6 vajec
150 g moučkového cukru
150 g mletých mandlí
90 g cukrářských piškotů
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
cukr moučka na poprášení

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Piškoty a mandle umeleme nebo rozmixujeme v robotu a v míse promícháme s kakaem. Cukr se žloutky ušleháme do bílé pěny.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho opatrně ke žloutkům společně se směsí mletých mandlí, piškotů a kakaa.

3. Těsto ihned vlijeme do dobře vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Necháme částečně vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Dort můžeme přizdobit, třeba na něj položit šablonky z papíru ve tvaru hvězdiček, a teprve pak dort posypat moučkovým cukrem.

TIP
Do těsta můžete ještě vmíchat hrst hruběji posekaných oříšků nebo mandlí, vynechat kakao a přidat trochu mleté skořice.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.