Doporučujeme

V maďarské kuchyni nesmí chybět paprika

Maďaři mají svéráznou a charakteristickou kuchyni. Typičnost a pikantnost většině pokrmů dodává především paprika. A to mletá i čerstvá. V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky - peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.
Uvnitř článku najdete recepty na maďarské porkmy.

Paprika patří k základní potravině, ze které jsou připravována tradiční maďarská jídla - guláš, perklet, paprikáš, tokáň či lečo. Jako další "dochucovadla" používají Maďaři hlavně cibuli, rajčata, česnek, kysanou smetanu a slaninu.

Kapr na paprice

4 porce kapra, 3 lžíce tuku, 1 dl kysané smetany, 2 cibule, mletá sladká paprika, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, sejmeme z plotýnky, vmícháme papriku, zalijeme dvěma lžícemi vody, přidáme porce kapra, osolíme je a dusíme pod pokličkou doměkka. Těsně před podáváním přidáme smetanu a necháme přejít varem. Podáváme s rýží.

Hovězí tokáň

500 g zadního hovězího masa, 1 cibule, 120 g žampiónů, petrželka, mletá sladká paprika, 30 g másla, sůl, 2 dl kysané smetany

Maso pokrájíme na hranolky, podusíme je na másle, přidáme drobně pokrájenou cibuli a žampióny pokrájené na plátky a dusíme je ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, maso poprášíme paprikou, zamícháme, podlijeme několika lžícemi vody, osolíme a dusíme, až maso změkne. Podle potřeby je podléváme vodou. Maso zalijeme rozšlehanou smetanou, přihřejeme a hned podáváme.

Paprikáš z vajec

10 vajec uvařených natvrdo, 3 dl kysané smetany, kousek cibule, 1 paprika, 1 rajčatová paprika, 40 g másla, mletá sladká paprika, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme papriky pokrájené na nudličky, potom sejmeme z plotýnky, vmícháme mletou papriku, zalijeme několika lžícemi vody, osolíme a podusíme několik minut. Do omáčky přidáme vejce pokrájená na kousky a před podáváním polijeme paprikáš kysanou smetanou. Podáváme s rýží.


  • Vybrali jsme pro Vás