Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V maďarské kuchyni nesmí chybět paprika

  8:46aktualizováno  8:46
Maďaři mají svéráznou a charakteristickou kuchyni. Typičnost a pikantnost většině pokrmů dodává především paprika. A to mletá i čerstvá. V maďarské kuchyni se používá několik druhů papriky - peprné, sladké, segedínské sladké, lahůdkové, polosladké, sladkojemné a růžové.
Uvnitř článku najdete recepty na maďarské porkmy.

Paprika patří k základní potravině, ze které jsou připravována tradiční maďarská jídla - guláš, perklet, paprikáš, tokáň či lečo. Jako další "dochucovadla" používají Maďaři hlavně cibuli, rajčata, česnek, kysanou smetanu a slaninu.

Kapr na paprice

4 porce kapra, 3 lžíce tuku, 1 dl kysané smetany, 2 cibule, mletá sladká paprika, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, sejmeme z plotýnky, vmícháme papriku, zalijeme dvěma lžícemi vody, přidáme porce kapra, osolíme je a dusíme pod pokličkou doměkka. Těsně před podáváním přidáme smetanu a necháme přejít varem. Podáváme s rýží.

Hovězí tokáň

500 g zadního hovězího masa, 1 cibule, 120 g žampiónů, petrželka, mletá sladká paprika, 30 g másla, sůl, 2 dl kysané smetany

Maso pokrájíme na hranolky, podusíme je na másle, přidáme drobně pokrájenou cibuli a žampióny pokrájené na plátky a dusíme je ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, maso poprášíme paprikou, zamícháme, podlijeme několika lžícemi vody, osolíme a dusíme, až maso změkne. Podle potřeby je podléváme vodou. Maso zalijeme rozšlehanou smetanou, přihřejeme a hned podáváme.

Paprikáš z vajec

10 vajec uvařených natvrdo, 3 dl kysané smetany, kousek cibule, 1 paprika, 1 rajčatová paprika, 40 g másla, mletá sladká paprika, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme papriky pokrájené na nudličky, potom sejmeme z plotýnky, vmícháme mletou papriku, zalijeme několika lžícemi vody, osolíme a podusíme několik minut. Do omáčky přidáme vejce pokrájená na kousky a před podáváním polijeme paprikáš kysanou smetanou. Podáváme s rýží.

Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

František a Monika se potkali v psychiatrické léčebně.

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně společného. Oba padli na dno a díky tomu, že...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz