Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V hlavní roli bazalka

  0:46aktualizováno  0:46
Ještě pořád se vám zdá o skvělé kuchyni, kterou jste během dovolené ochutnali třeba v Itálii? Kupte si domů bazalku, svazek nebo ještě lépe hned celý květináč, a prodlužte si léto.

Kuřecí kari s houbami a bazalkou | foto: In Images

Tortilly s masem, krémem a mrkví

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 4 velké pšeničné tortilly
* 400-600 g pečeného vepřového masa
* 200 g kysané smetany
* 2 lžíce majonézy
* 2 svazky čerstvé bazalky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
* sůl a mletý pepř
* 2 mrkve, nastrouhané na jemné nudle

1. Pečené maso nakrájíme na tenké plátky. V misce promícháme kysanou smetanu, majonézu, jeden svazek jemně usekané bazalky, citronovou šťávu a kůru. Dochutíme solí a mletým pepřem.

2. Mrkev oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky, dobře to jde na nářezovém stroji nebo speciálním kráječi na zeleninu. Plátky pak nakrájíme na tenké delší nudle.

3. Tortilly nasucho opečeme na pánvi nebo v předehřáté troubě či pod grilem, z každé strany stačí tak 1 minutu. Polovinu každé tortilly potřeme bazalkovým krémem, poklademe mrkvovými nudlemi, plátky masa, bohatě doplníme bazalkovými listy a překryjeme nenamazanou částí chlebové placky. Přichytíme párátkem a podáváme.


Která je ta pravá pro vás?

Bazalka kadeřavá (chutná i dekorativní)

Bazalka pravá (sladká a kořeněná)


Bazalka citronová (ideální do jídel s plody moře)


Bazalka thajská (ideální do červeného kari)

Bazalka červenolistá (do salátů ano, do pesta ne)


Kuřecí kari s houbami a bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40-50 minut

* 400 g kuřecích prsou
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 150 g čerstvých hub
* 500 g oloupaných syrových brambor
* 2 malé mladé cukety, asi 400 g
* 200 g dužiny dýně
* 1-2 lžíce kari koření nebo kari pasty
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a mletý pepř
* 400 ml smetany 33% nebo 12%
* 200 ml vody nebo drůbežího vývaru, i z kostky
* hrst čerstvé bazalky

1. V kastrole se silným dnem rozpálíme olej, vsypeme tenké plátky cibule a česneku a zpěníme je. Přidáme omyté, osušené a na větší kousky nakrájené kuřecí maso, opečeme ho ze všech stran, přimícháme plátky hub, nakrájené brambory a ještě chvíli opékáme. Vše posypeme kari kořením nebo přidáme kari pastu, mletý kmín a ještě krátce osmahneme.

2. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme a opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud nejsou brambory téměř měkké. Nakonec přidáme plátky cukety a pokrájenou dýni a ještě chvíli dusíme, dokud není zelenina křehká.

3. Stáhneme z ohně, podle chuti ještě dochutíme solí, pepřem a podáváme posypané nakrájenými nebo natrhanými lístky bazalky.

TIP
Zkuste kari připravit z kokosového mléka nebo krému a do kari přidat ještě na kostičky nakrájená jablka nebo ananas. Podávejte samostatně nebo s rýží či pečivem. 


Grilovaný lilek s mozzarellou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 5 minut grilování

* 2-3 lilky, podle velikosti
* 3 větší rajčata
* 250 g mozzarelly
* 100 ml olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 2 prolisované stroužky česneku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* svazek čerstvé bazalky

1. Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm. Lilky po obou stranách osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut vypotit.

2. Mezitím promícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli na marinádu. Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.

3. Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme marinádou. Vždy mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a rajčete a posypeme lístky čerstvé bazalky. Vložíme pod nebo na gril a ještě krátce zapečeme.

4. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

TIP
Bazalku nahraďte jinými čerstvými bylinkami, např. oreganem, saturejkou apod. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený. 


Limetkový sorbet s bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40 minut + několik hodin mražení

* 600 ml vody
* 250 g cukru krupice
* 150 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek
* 1-2 lžíce Limoncella, citronového likéru
* hrst lístků červené bazalky
* sekt na dolití sklenic, asi 200 ml

1. Vodu s cukrem svaříme na sirup, stačí několik minut, stáhneme z ohně, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytých nebo chemicky neošetřených limetek a necháme vychladnout, trvá to asi půl hodiny. Přidáme limetkovou šťávu, limoncello, promícháme a přecedíme do kovové misky. Vmícháme lžíci nasekaných bazalkových lístků, promícháme a dáme zmrazit.

2. Hmotu při mražení každou půlhodinu promícháme nebo zmrazenou směs necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme zbylými natrhanými lístky bazalky.

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu, vyhnete se mixování. Obdobně můžete připravit sorbet i z dužiny jiného ovoce. Během mražení můžete do sorbetu vmíchat ušlehaný bílek z nezávadného vejce a směs domrazit. 


Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

TIP
Brokolici nahraďte listy spařeného špenátu a do omáčky přidejte ještě trochu nastrouhané nivy. Omáčku můžete připravit i z méně tučné smetany na vaření a parmazán nahradit libovolným tvrdým sýrem. 


Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Příběh Věry: Nedokážu se vyrovnat s rozvodem

Ilustrační snímek

Rozvedla jsem se po desetiletém naprosto nefunkčním vztahu. Mám teď skvělého přítele, ale na svého exmanžela nemůžu...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz