Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V hlavní roli bazalka

  0:46aktualizováno  0:46
Ještě pořád se vám zdá o skvělé kuchyni, kterou jste během dovolené ochutnali třeba v Itálii? Kupte si domů bazalku, svazek nebo ještě lépe hned celý květináč, a prodlužte si léto.

Kuřecí kari s houbami a bazalkou | foto: In Images

Tortilly s masem, krémem a mrkví

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 4 velké pšeničné tortilly
* 400-600 g pečeného vepřového masa
* 200 g kysané smetany
* 2 lžíce majonézy
* 2 svazky čerstvé bazalky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
* sůl a mletý pepř
* 2 mrkve, nastrouhané na jemné nudle

1. Pečené maso nakrájíme na tenké plátky. V misce promícháme kysanou smetanu, majonézu, jeden svazek jemně usekané bazalky, citronovou šťávu a kůru. Dochutíme solí a mletým pepřem.

2. Mrkev oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky, dobře to jde na nářezovém stroji nebo speciálním kráječi na zeleninu. Plátky pak nakrájíme na tenké delší nudle.

3. Tortilly nasucho opečeme na pánvi nebo v předehřáté troubě či pod grilem, z každé strany stačí tak 1 minutu. Polovinu každé tortilly potřeme bazalkovým krémem, poklademe mrkvovými nudlemi, plátky masa, bohatě doplníme bazalkovými listy a překryjeme nenamazanou částí chlebové placky. Přichytíme párátkem a podáváme.


Která je ta pravá pro vás?

Bazalka kadeřavá (chutná i dekorativní)

Bazalka pravá (sladká a kořeněná)


Bazalka citronová (ideální do jídel s plody moře)


Bazalka thajská (ideální do červeného kari)

Bazalka červenolistá (do salátů ano, do pesta ne)


Kuřecí kari s houbami a bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40-50 minut

* 400 g kuřecích prsou
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 150 g čerstvých hub
* 500 g oloupaných syrových brambor
* 2 malé mladé cukety, asi 400 g
* 200 g dužiny dýně
* 1-2 lžíce kari koření nebo kari pasty
* 1 lžička mletého kmínu
* sůl a mletý pepř
* 400 ml smetany 33% nebo 12%
* 200 ml vody nebo drůbežího vývaru, i z kostky
* hrst čerstvé bazalky

1. V kastrole se silným dnem rozpálíme olej, vsypeme tenké plátky cibule a česneku a zpěníme je. Přidáme omyté, osušené a na větší kousky nakrájené kuřecí maso, opečeme ho ze všech stran, přimícháme plátky hub, nakrájené brambory a ještě chvíli opékáme. Vše posypeme kari kořením nebo přidáme kari pastu, mletý kmín a ještě krátce osmahneme.

2. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme a opepříme a dusíme na mírném ohni, dokud nejsou brambory téměř měkké. Nakonec přidáme plátky cukety a pokrájenou dýni a ještě chvíli dusíme, dokud není zelenina křehká.

3. Stáhneme z ohně, podle chuti ještě dochutíme solí, pepřem a podáváme posypané nakrájenými nebo natrhanými lístky bazalky.

TIP
Zkuste kari připravit z kokosového mléka nebo krému a do kari přidat ještě na kostičky nakrájená jablka nebo ananas. Podávejte samostatně nebo s rýží či pečivem. 


Grilovaný lilek s mozzarellou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 5 minut grilování

* 2-3 lilky, podle velikosti
* 3 větší rajčata
* 250 g mozzarelly
* 100 ml olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 2 prolisované stroužky česneku
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* svazek čerstvé bazalky

1. Omyté lilky, rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky o síle asi 1 cm. Lilky po obou stranách osolíme a necháme je na sítu asi 30 minut vypotit.

2. Mezitím promícháme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a trochu pepře a soli na marinádu. Lilky opláchneme od soli a důkladně osušíme v čisté utěrce nebo savým papírem.

3. Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečeme z obou stran osušený lilek a po upečení ho potřeme marinádou. Vždy mezi dva opečené plátky lilku vložíme plátek opepřené a marinádou zakapané mozzarelly a rajčete a posypeme lístky čerstvé bazalky. Vložíme pod nebo na gril a ještě krátce zapečeme.

4. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

TIP
Bazalku nahraďte jinými čerstvými bylinkami, např. oreganem, saturejkou apod. Česnekový olej vyměňte za rozmarýnový nebo neochucený. 


Limetkový sorbet s bazalkou

PRO 4-6 OSOB

Příprava: 40 minut + několik hodin mražení

* 600 ml vody
* 250 g cukru krupice
* 150 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek
* 1-2 lžíce Limoncella, citronového likéru
* hrst lístků červené bazalky
* sekt na dolití sklenic, asi 200 ml

1. Vodu s cukrem svaříme na sirup, stačí několik minut, stáhneme z ohně, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytých nebo chemicky neošetřených limetek a necháme vychladnout, trvá to asi půl hodiny. Přidáme limetkovou šťávu, limoncello, promícháme a přecedíme do kovové misky. Vmícháme lžíci nasekaných bazalkových lístků, promícháme a dáme zmrazit.

2. Hmotu při mražení každou půlhodinu promícháme nebo zmrazenou směs necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme zbylými natrhanými lístky bazalky.

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu, vyhnete se mixování. Obdobně můžete připravit sorbet i z dužiny jiného ovoce. Během mražení můžete do sorbetu vmíchat ušlehaný bílek z nezávadného vejce a směs domrazit. 


Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

TIP
Brokolici nahraďte listy spařeného špenátu a do omáčky přidejte ještě trochu nastrouhané nivy. Omáčku můžete připravit i z méně tučné smetany na vaření a parmazán nahradit libovolným tvrdým sýrem. 


Autoři:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.