Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V českých nemocnicích lidé hladoví

  1:00aktualizováno  1:00
Zní to hrozivě, ale je to realita: pacienti v českých nemocnicích často trpí hlady a na následky podvýživy někteří i umírají. Čísla dokazují, že pětatřicet procent pacientů, kteří přijdou do nemocnic, trpí lehčím stupněm podvýživy.

Nemají tedy dostatek živin, hlavně bílkovin, vitaminů a minerálů.

Dalších pět procent je dokonce těžce podvyživených.

Pobytem v nemocnici se přitom jejich podvýživa nezlepší, ale naopak zhorší. Dokazuje to šetření českých odborníků na výživu, kteří si vzali příklad z britského výzkumu.

"Je to paradox: teplotu vám sestřičky běhají měřit čtyřikrát denně, ale že jste už čtyři dny nic nesnědla a skoro nic nevypila, nesleduje nikdo," říká lékař Zdeněk Zadák.

V praxi to podle něho znamená, že v nemocnici s tisícovkou lůžek průměrně zemře 35 lidí na komplikace způsobené nesprávnou výživou.

"Na jednu stranu ti lidé dostávají léky za miliony - třeba onkologická léčba stojí až půl milionu korun za deset dnů - a na druhou stranu umírají kvůli špatné péči, protože nikdo nesleduje, jestli jsou správně živeni," říká Zadák.

Důvod, proč to tak je, není jen v tom, že porce v nemocnicích jsou malé. Pacientům nemoc často vezme chuť k jídlu nebo se sami najíst nemohou. Ale není nikdo, kdo by jim pomohl. 

Když se pacient pořádně nají, ušetří za léky
Je to jednoduché: když člověk v nemocnici pořádně jí, lékaři ušetří za léky a pacient méně trpí. Lékaři a dietní sestry z Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči zkoumali, jaký vliv má správná výživa na zdraví pacientů. A čísla, ke kterým došli, šokovala i je samé.

"Ukázalo se, že náklady na stravu u těch jedenadvaceti pacientů, které jsme hlídali, vzrostly celkem o patnáct tisíc korun. Ale suma za léky, a to hlavně za antibiotika, se pětinásobně snížila," popisuje výsledek experimentu lékař z Thomayerovy nemocnice Pavel Kohout.

Nemocnice tak za měsíc ušetřila jen na lécích 150 tisíc korun. "A to jsme ještě nepřipočítali menší spotřebu zdravotnického materiálu, protože když ti lidé dostávali správnou výživu, tak se jim o deset dnů zkrátila doba hojení ran a proleženin," říká Kohout.

Výzkum vlastně potvrdil jen to, co už dávno všichni vědí - že i strava léčí. Jak výzkum vypadal? Dietní sestry u pacientů měsíc hlídaly, aby dostávali stravu šitou na míru, kterou opravdu snědli. A pokud nemohli, nebo nebyli schopni se sami najíst, pak jim lékaři nasadili umělou výživu.

Pacienty nikdo nehlídá
Šestaosmdesátiletého Jaroslava přivezla jeho žena do nemocnice ve chvíli, kdy už doma skoro týden nejedl. Neměl jak. Nádor mu vykousal polovinu tváře a krku, takže už nemohl polykat.

"Chtěla jsem jen, aby dostal nějakou infuzi, a pak bychom si ho vzali zpátky, aby umřel doma," vzpomíná Jaroslavova o jedenáct let mladší žena Doubravka Skřečková.

"Opakovala jsem to všem lékařům i sestřičkám, ale nikoho to nezajímalo. Muže dali na pokoj a k obědu mu přinesli misku polévky se lžičkou. K večeři totéž. Sám nic nevnímal a já bych ho nakrmila, ale neměl čím polykat, když mu krk způli chyběl," popisuje Doubravka Skřečková.

"Za půl hodiny vždycky přišla sestra a plnou misku odnesla." Pan Jaroslav zemřel druhý den ráno bez toho, že by nějakou výživu dostal.

Odborníci i dietní sestry připouštějí, že podobné případy se pořád ještě dějí. "Funguje takové to staré myšlení: no dobře, nejí, tak nejí, to je jeho problém, že bude mít hlad. A nikoho nenapadne, že ten člověk třeba ztratil chuť k jídlu, protože má horečku," říká odborník na výživu Zdeněk Zadák.

Podle zkušeností dietních sester není vina jen na straně nemocnic. Pacienti často raději nejedí a nepijí, protože se bojí, že budou zvracet, nebo se třeba stydí, že budou muset prosit sestry o pomoc, až budou potřebovat na toaletu.

"Řešíme to tak, že když pacient přijde, zjistíme, do jakého rizika podvýživy spadá. Pokud se ukáže, že tu to riziko hrozí, tak si ho přebírá dietní sestra a ptá se, na co má chuť, co obvykle jí a spolu s ‚laboratorním bonzákem', tedy s výsledky vyšetření, kde se ukáže, co mu chybí, mu sestaví dietní plán. A dbá na to, aby ho dodržel," popisuje Pavel Kohout praxi, kterou jeho nemocnice nedávno zavedla.

Podobný systém funguje i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.







Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.