Už žádné nepovedené obludy. Triky, jak upéct ty nejlepší dorty

  3:26aktualizováno  3:26
Máte strach z pečení dortů, protože nikdy nevypadají jako z cukrárny? S našimi triky si troufnete i na obří narozeninový třípatrák.

Ilustační fotografie. | foto: Stockfood.cz

Jak mám docílit toho, aby se čokoládová poleva na dortu krásně leskla?
Jestliže vám poleva zmatněla, pomůžete si jednoduchým trikem - kupte olej ve spreji a velmi tenkou vrstvou dort přestříkejte. Bude vypadat jako z luxusní cukrárny. Polevu můžete také zkrášlit lehkým přetřením čistým alkoholem.

Nezvládám marcipánové zdobení, přesto bych chtěla mít dort elegantně nazdobený.
Zkuste použít čerstvé ovoce nebo živé květiny. Sami o sobě vypadají kouzelně. Dortík můžete také poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem přes vystřiženou (i koupenou) šablonu.

Proč mám vždycky dort tak vypouklý?
Nejčastější příčinou bývá příliš velká teplota v troubě. Zkuste příště dort péci raději pozvolna a až na konci pár stupínků přidat, aby se vytvořila krásně zlatavá vrstva. Dort můžete také dát v troubě o trochu níž, kde bývá teplota menší.

Jahodový dort se smetanou a čokoládou

Jak profesionálové rozříznou dort?
Mají na to to správné náčiní. Pomáhají si hlavně cukrářskou pilkou, ale někdo nedá dopustit ani na obyčejnou nit. Vytvoří si nožem lehce nářez, nití obtočí celý dort a přes řez přitáhne. Dort se ostrou nití rozřízne sám a vy ho můžete snadno naplnit.

Jak nejlépe nakrájet dort?
Dort (hlavně čokoládový) porcujte dlouhým nožem, který před každým řezem namočíte do horké vody a lehce otřete. S prvním dílkem už si předkrájejte i druhý. Ten s pořadovým číslem jedna vám půjde lépe vyndat.

Jak se pospojují patra dortu?
"Nejlépe to jde s cukrářskými kolíčky, v domácích podmínkách můžete ale použít i obyčejné špejle. Dort se jimi probodne a zafixuje," radí cukrářka Anna Musilová. Nezapomeňte ani na kvalitní polevu, zkusit můžete také cukrářské lepidlo. To je ale vhodnější spíš pro lepení menších ozdůbek.

Kokosový dort s čokoládovou polevou

Jak dort nejlépe přemístit?
"Můj malý trik - pomáhám si několika dlouhými kuchyňskými obracečkami. Opatrně je pod nazdobený dort vsunu a pak ho přesunu," prozradila cukrářka Musilová. Další variantou je také zdobení přímo na podnose, na němž ho chcete servírovat.

Jak mám doma dort nejlépe skladovat?
Dort před podáváním skladujte v chladnu, ať už v temné spižírně nebo v lednici. Ideálně v dortové krabici, do níž vložíte cukrářskou papírovou krajku. Ubrousek nemá povoskovanou vrstvu a tak se vám rozmočí.

Pokud potřebujete jen uchovat dortové korpusy (nenaplněné, neozdobené), můžete je i na dva měsíce uložit zabalené v potravinářské fólii a poté ještě v alobalu v mrazáku. Stejně zabalené vydrží v chladničce zhruba dva až tři dny. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Ostatně - kdo by sladkému dortu tak dlouho odolával.

Autor:


Témata: Alkohol, Cukr

Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz