Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Už žádné nepovedené obludy. Triky, jak upéct ty nejlepší dorty

  3:26aktualizováno  3:26
Máte strach z pečení dortů, protože nikdy nevypadají jako z cukrárny? S našimi triky si troufnete i na obří narozeninový třípatrák.

Ilustační fotografie. | foto: Stockfood.cz

Jak mám docílit toho, aby se čokoládová poleva na dortu krásně leskla?
Jestliže vám poleva zmatněla, pomůžete si jednoduchým trikem - kupte olej ve spreji a velmi tenkou vrstvou dort přestříkejte. Bude vypadat jako z luxusní cukrárny. Polevu můžete také zkrášlit lehkým přetřením čistým alkoholem.

Nezvládám marcipánové zdobení, přesto bych chtěla mít dort elegantně nazdobený.
Zkuste použít čerstvé ovoce nebo živé květiny. Sami o sobě vypadají kouzelně. Dortík můžete také poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem přes vystřiženou (i koupenou) šablonu.

Proč mám vždycky dort tak vypouklý?
Nejčastější příčinou bývá příliš velká teplota v troubě. Zkuste příště dort péci raději pozvolna a až na konci pár stupínků přidat, aby se vytvořila krásně zlatavá vrstva. Dort můžete také dát v troubě o trochu níž, kde bývá teplota menší.

Jahodový dort se smetanou a čokoládou

Jak profesionálové rozříznou dort?
Mají na to to správné náčiní. Pomáhají si hlavně cukrářskou pilkou, ale někdo nedá dopustit ani na obyčejnou nit. Vytvoří si nožem lehce nářez, nití obtočí celý dort a přes řez přitáhne. Dort se ostrou nití rozřízne sám a vy ho můžete snadno naplnit.

Jak nejlépe nakrájet dort?
Dort (hlavně čokoládový) porcujte dlouhým nožem, který před každým řezem namočíte do horké vody a lehce otřete. S prvním dílkem už si předkrájejte i druhý. Ten s pořadovým číslem jedna vám půjde lépe vyndat.

Jak se pospojují patra dortu?
"Nejlépe to jde s cukrářskými kolíčky, v domácích podmínkách můžete ale použít i obyčejné špejle. Dort se jimi probodne a zafixuje," radí cukrářka Anna Musilová. Nezapomeňte ani na kvalitní polevu, zkusit můžete také cukrářské lepidlo. To je ale vhodnější spíš pro lepení menších ozdůbek.

Kokosový dort s čokoládovou polevou

Jak dort nejlépe přemístit?
"Můj malý trik - pomáhám si několika dlouhými kuchyňskými obracečkami. Opatrně je pod nazdobený dort vsunu a pak ho přesunu," prozradila cukrářka Musilová. Další variantou je také zdobení přímo na podnose, na němž ho chcete servírovat.

Jak mám doma dort nejlépe skladovat?
Dort před podáváním skladujte v chladnu, ať už v temné spižírně nebo v lednici. Ideálně v dortové krabici, do níž vložíte cukrářskou papírovou krajku. Ubrousek nemá povoskovanou vrstvu a tak se vám rozmočí.

Pokud potřebujete jen uchovat dortové korpusy (nenaplněné, neozdobené), můžete je i na dva měsíce uložit zabalené v potravinářské fólii a poté ještě v alobalu v mrazáku. Stejně zabalené vydrží v chladničce zhruba dva až tři dny. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Ostatně - kdo by sladkému dortu tak dlouho odolával.

Autor:


Témata: Alkohol, Cukr

Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz