Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Už žádné nepovedené obludy. Triky, jak upéct ty nejlepší dorty

  3:26aktualizováno  3:26
Máte strach z pečení dortů, protože nikdy nevypadají jako z cukrárny? S našimi triky si troufnete i na obří narozeninový třípatrák.

Ilustační fotografie. | foto: Stockfood.cz

Jak mám docílit toho, aby se čokoládová poleva na dortu krásně leskla?
Jestliže vám poleva zmatněla, pomůžete si jednoduchým trikem - kupte olej ve spreji a velmi tenkou vrstvou dort přestříkejte. Bude vypadat jako z luxusní cukrárny. Polevu můžete také zkrášlit lehkým přetřením čistým alkoholem.

Nezvládám marcipánové zdobení, přesto bych chtěla mít dort elegantně nazdobený.
Zkuste použít čerstvé ovoce nebo živé květiny. Sami o sobě vypadají kouzelně. Dortík můžete také poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem přes vystřiženou (i koupenou) šablonu.

Proč mám vždycky dort tak vypouklý?
Nejčastější příčinou bývá příliš velká teplota v troubě. Zkuste příště dort péci raději pozvolna a až na konci pár stupínků přidat, aby se vytvořila krásně zlatavá vrstva. Dort můžete také dát v troubě o trochu níž, kde bývá teplota menší.

Jahodový dort se smetanou a čokoládou

Jak profesionálové rozříznou dort?
Mají na to to správné náčiní. Pomáhají si hlavně cukrářskou pilkou, ale někdo nedá dopustit ani na obyčejnou nit. Vytvoří si nožem lehce nářez, nití obtočí celý dort a přes řez přitáhne. Dort se ostrou nití rozřízne sám a vy ho můžete snadno naplnit.

Jak nejlépe nakrájet dort?
Dort (hlavně čokoládový) porcujte dlouhým nožem, který před každým řezem namočíte do horké vody a lehce otřete. S prvním dílkem už si předkrájejte i druhý. Ten s pořadovým číslem jedna vám půjde lépe vyndat.

Jak se pospojují patra dortu?
"Nejlépe to jde s cukrářskými kolíčky, v domácích podmínkách můžete ale použít i obyčejné špejle. Dort se jimi probodne a zafixuje," radí cukrářka Anna Musilová. Nezapomeňte ani na kvalitní polevu, zkusit můžete také cukrářské lepidlo. To je ale vhodnější spíš pro lepení menších ozdůbek.

Kokosový dort s čokoládovou polevou

Jak dort nejlépe přemístit?
"Můj malý trik - pomáhám si několika dlouhými kuchyňskými obracečkami. Opatrně je pod nazdobený dort vsunu a pak ho přesunu," prozradila cukrářka Musilová. Další variantou je také zdobení přímo na podnose, na němž ho chcete servírovat.

Jak mám doma dort nejlépe skladovat?
Dort před podáváním skladujte v chladnu, ať už v temné spižírně nebo v lednici. Ideálně v dortové krabici, do níž vložíte cukrářskou papírovou krajku. Ubrousek nemá povoskovanou vrstvu a tak se vám rozmočí.

Pokud potřebujete jen uchovat dortové korpusy (nenaplněné, neozdobené), můžete je i na dva měsíce uložit zabalené v potravinářské fólii a poté ještě v alobalu v mrazáku. Stejně zabalené vydrží v chladničce zhruba dva až tři dny. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Ostatně - kdo by sladkému dortu tak dlouho odolával.

Autor:


Témata: Alkohol, Cukr

Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz