Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Už žádné nepovedené obludy. Triky, jak upéct ty nejlepší dorty

  3:26aktualizováno  3:26
Máte strach z pečení dortů, protože nikdy nevypadají jako z cukrárny? S našimi triky si troufnete i na obří narozeninový třípatrák.

Ilustační fotografie. | foto: Stockfood.cz

Jak mám docílit toho, aby se čokoládová poleva na dortu krásně leskla?
Jestliže vám poleva zmatněla, pomůžete si jednoduchým trikem - kupte olej ve spreji a velmi tenkou vrstvou dort přestříkejte. Bude vypadat jako z luxusní cukrárny. Polevu můžete také zkrášlit lehkým přetřením čistým alkoholem.

Nezvládám marcipánové zdobení, přesto bych chtěla mít dort elegantně nazdobený.
Zkuste použít čerstvé ovoce nebo živé květiny. Sami o sobě vypadají kouzelně. Dortík můžete také poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem přes vystřiženou (i koupenou) šablonu.

Proč mám vždycky dort tak vypouklý?
Nejčastější příčinou bývá příliš velká teplota v troubě. Zkuste příště dort péci raději pozvolna a až na konci pár stupínků přidat, aby se vytvořila krásně zlatavá vrstva. Dort můžete také dát v troubě o trochu níž, kde bývá teplota menší.

Jahodový dort se smetanou a čokoládou

Jak profesionálové rozříznou dort?
Mají na to to správné náčiní. Pomáhají si hlavně cukrářskou pilkou, ale někdo nedá dopustit ani na obyčejnou nit. Vytvoří si nožem lehce nářez, nití obtočí celý dort a přes řez přitáhne. Dort se ostrou nití rozřízne sám a vy ho můžete snadno naplnit.

Jak nejlépe nakrájet dort?
Dort (hlavně čokoládový) porcujte dlouhým nožem, který před každým řezem namočíte do horké vody a lehce otřete. S prvním dílkem už si předkrájejte i druhý. Ten s pořadovým číslem jedna vám půjde lépe vyndat.

Jak se pospojují patra dortu?
"Nejlépe to jde s cukrářskými kolíčky, v domácích podmínkách můžete ale použít i obyčejné špejle. Dort se jimi probodne a zafixuje," radí cukrářka Anna Musilová. Nezapomeňte ani na kvalitní polevu, zkusit můžete také cukrářské lepidlo. To je ale vhodnější spíš pro lepení menších ozdůbek.

Kokosový dort s čokoládovou polevou

Jak dort nejlépe přemístit?
"Můj malý trik - pomáhám si několika dlouhými kuchyňskými obracečkami. Opatrně je pod nazdobený dort vsunu a pak ho přesunu," prozradila cukrářka Musilová. Další variantou je také zdobení přímo na podnose, na němž ho chcete servírovat.

Jak mám doma dort nejlépe skladovat?
Dort před podáváním skladujte v chladnu, ať už v temné spižírně nebo v lednici. Ideálně v dortové krabici, do níž vložíte cukrářskou papírovou krajku. Ubrousek nemá povoskovanou vrstvu a tak se vám rozmočí.

Pokud potřebujete jen uchovat dortové korpusy (nenaplněné, neozdobené), můžete je i na dva měsíce uložit zabalené v potravinářské fólii a poté ještě v alobalu v mrazáku. Stejně zabalené vydrží v chladničce zhruba dva až tři dny. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Ostatně - kdo by sladkému dortu tak dlouho odolával.

Autor:


Témata: Alkohol, Cukr




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.